Köşe Yazıları Yorumsuz - 13 Aralık 2020 Pazar

13 ARALIK 2020, PAZAR
KÖŞE YAZILARI

 


1)    Nurullah Gür / Sabah 
“İş gücüne katılımda toparlanmalar var”
Türkiye’de işsizlik rakamları salgın döneminde gelişmiş ülkelerdeki kadar dramatik bir değişiklik göstermedi. Yaz aylarında başlayan toparlanma kendini işgücü piyasasında da göstermeye başladı
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/nurullah-gur/2020/12/13/is-gucune-katilimda-toparlanma-var
 
2)    Bercan Tutar / Sabah
“Atlantik’in stratejik Türkiye paradoksu” 
BD ve Avrupa'nın aynı anda farklı bahanelerle Türkiye'ye yönelik göstermelik yaptırımlara başvurması aslında bir çağın kapandığının da işaretidir. Ya da yeni bir çağın kapısının aralandığının...
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2020/12/13/atlantikin-s-trajik-turkiye-paradoksu
 
3)    Kübra Par / Habertürk
“Ankara Trump’ın Yaptırımları Biden’a bırakmamasından Memnun” 
Donald Trump istese topu Joe Biden'a bırakabilirdi fakat Türkiye ile arası son derece limoni olan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun girişimleri sonucunda tedbir paketini imzaladı. Önümüzdeki günlerde CAATSA’da yer alan 12 yaptırımdan en az 5'ini seçmesi gerekecek.
https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2901434-ankara-trumpin-yaptirimlari-biden-a-birakmamasindan-memnun
 
4)    Çetiner Çetin / Habertürk
“Rusya Sessizliği, İran’ın Endişesi” 
Rusya için zengin petrol yatakları olan Azerbaycan ekonomik bir partnerken Ermenistan bir müttefik. Moskova bu ikisi arasında bir barış sağlamış görünse de genel itibariyle sanki Karabağ’ın bir bölümünü Bakü yönetimine vererek bölgedeki dengeleri kendi elinde tutmaya çalışan bir Moskova var.
İran tarafı ise tepkiyi öylesine abarttılar ki, adeta Karabağ’dan sonra Türk SİHA’larının ikinci hedefinin İran toprakları içindeki Güney Azerbaycan toprakları olacakmış gibi bir psikolojiye dönüştürdüler. Öyle ki iki gazetenin manşetine Fars milliyetçilerini gaza getirecek, bizim içinse hiç hoş olmayan karikatürlerle İran topraklarındaki Azerbaycan Türklerine adeta sopa gösterildi.
https://www.haberturk.com/yazarlar/cetiner-cetin/2901573-rusya-sessizligi-iranin-endisesi
 
5)    Kürşad Zorlu / Habertürk
“Erdoğan’ın Sözleri İran’ı Neden Bu Kadar Korkuttu?” 
Şimdi İran’ın şu gerçeği görmesi gerekiyor. Bölgede her zamankinden daha fazla barışa, huzur ve istikrara ihtiyaç var. Hazar’ın çevresindeki bir ülke olarak İran'ın orta ve alt koridorda çıkarlarını gerçekleştirebilmek için Türk Dünyası hayati bir öneme sahip. Üstelik İran, ABD ve İsrail’in dengelenmesi istiyorsa bunu ancak bölgedeki enerji-ulaşım-lojistik ağlarını güçlendirerek başarabilir. Ve eğer kendi toprak bütünlüğü konusunda bir şiirden nem kapacak kadar hassasiyet duyuyorsa Türkiye-Azerbaycan işbirliğini düşman görmek yerine yeni işbirliği imkanları için fırsat olarak değerlendirmek zorundadır.
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2900737-erdoganin-sozleri-irani-neden-bu-kadar-urkuttu
 
6)    Abdullah Muradoğlu / Yeni Şafak
“Trump’ın Kongre ile Bilek Güreşi” 
ABD Başkanı Trump’ın “veto” tehdidine rağmen Temsilciler Meclisi ve Senato “Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası”nı üçte iki çoğunlukla kabul etti. “Veto korumalı çoğunluk” olarak nitelenen oylamada Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ortak hareket ettiler. Yasada Türkiye’ye ve Almanya’ya yaptırım uygulanmasını içeren maddeler de yer aldı. Türkiye’nin Rusya’dan “S-400” hava savunma sistemi alması, Almanya’nın ise Rus gazını “Baltık Denizi” üzerinden Almanya’ya sevk edecek boru hattına izin vermesi yaptırım gerekçesi sayılıyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/trumpin-kongre-ile-bilek-guresi-2057051
 
7)    Ahmet Ünlü / Yeni Şafak
“Sözleşmeli Personel İstihdamında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar” 
Son dönemlerde kamu kurum ve kuruluşları sözleşmeli personel istihdamına yönelmeye başladı. Özellikle öğretmen ve sağlık personeli alımlarında yaygın bir şekilde kullanılan sözleşmeli personel uygulaması beraberinde de birçok sorunu ortaya çıkarmaya başlamıştır.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ahmetunlu/sozlesmeli-personel-istihdaminda-acil-cozum-bekleyen-sorunlar-2057048
 
8)    Orhan Bursalı / Cumhuriyet
“Cumhurbaşkanı, Azerbaycan, Ermenistan ve İran” 
Evet, yeni bir fırsat doğdu Türkiye ile Ermenistan arasında. Düne kadar Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgalde tutması, iki ülke arasındaki ilişkileri de zehirliyordu. Tabii sadece bu değil, Ermeni diyasporasının Türkiye aleyhine küresel kışkırtmaları da Türkiye- Ermenistan arasındaki ilişkilerin düzelmesine büyük engeldi. Çünkü Ermenistan, diyasporanın etkisi ve baskısı altında, kendi çıkarlarını izleyemiyordu. Üstüne bir de Azerbaycan işgali bindi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/cumhurbaskani-azerbaycan-ermenistan-ve-iran-1798231
 
9)    Deniz Kilislioğlu / Milliyet
“Sincar’da Neler Oluyor?” 
İlişkileri iyi olmasa da, uzun zamandır PKK’ya karşı harekete geçmeyen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin şimdi neden örgütü  bölgeden çıkartmak için hareketlendiği de önemli bir soru. Görüştüğümüz Türk yetkililer bu soruya karşılık olarak, Kuzey Irak’ta ekonomik gerekçelerle başlayan protestolarda PKK unsurlarının da varlık gösterdiğini, örgütün bölgede taban tutma çalışmalarının uzun süredir KDP- KYB gruplarının manevra alanlarını daralttığını, Bölgesel Yönetim’in bu durumdan uzunca bir süredir rahatsız olduğuna dikkat çekiyor.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/deniz-kilislioglu/sincarda-ne-oluyor-6378266
 
10) Mustafa Kaya / Milli Gazete
“RCEP Anlaşması, Küresel Ekonomi ve Türkiye” 
Anlaşmaya taraf 15 ülkenin toplam nüfusu yaklaşık 2.1 milyar. Yani dünya nüfusunun dörtte biri. İkincisi ise mevcut ekonomik büyüklükleri, dünya ekonomisinin gayrisafi yurtiçi hâsılalar toplamının yüzde 30’una tekabül ediyor. Yani dünya dengelerini derinden etkileme potansiyeli taşıyan bir ekonomik anlaşmadan bahsediyoruz. Bu noktada dünyadaki ekonomik güç sarkacının Asya-Pasifik bölgesine daha fazla kayacağını ifade etmek mümkün.
https://www.milligazete.com.tr/makale/5878181/mustafa-kaya/rcep-anlasmasi-kuresel-ekonomi-ve-turkiye
 
11) Ahmet B. Ercilasun / Yeniçağ 
“Doğu Türkistan ve Kaşgarlı Mahmud”
Doğu Türkistan tarihî Türk yurdudur. Çin'in gerçek coğrafyasının Doğu Türkistan'la hiçbir ilgisi yoktur. Çin efsanelerine göre, Sarı Irmak, Çin'i doğuran anadır ve bu ırmak Doğu Türkistan'ın çok uzağındadır. Çin'in tarihî sınırları, batıda, Gansu koridorunun başladığı Lancou'ya ulaşmadan biter. Aşağı yukarı bin kilometrelik Gansu koridoru ve onun batısındaki Doğu Türkistan tarihî Çin sınırlarının tamamen dışındadır.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/dogu-turkistan-ve-kasgarli-mahmud-57694yy.htm
 
12) Cem Gürdeniz / Veryansın
“Taktik Yaptırımlardan Jeopolitik Savrulmaya” 
AB ve ABD düşünce kuruluşlarının reçeteleri içerdeki sözde milli muhalif siyasetçilerimize ya da iktidara yakın akıl verici veya danışmanlara rehber olabiliyor. Adı Türk, zihni köle, ruhu hain, egoları GDO’lu yüzlerce sözde aydın, akademisyen, gazeteci ve bürokrat Türkiye’nin jeopolitik geleceğini yok sayarak hayati çıkar alanlarımızda emperyalist akıl ile aynı cephede yer tutabiliyor. İktidar ve mahfilleri de konumlarını koruyabilmek için gerektiğinde emperyalizme taviz verebileceklerinin örneklerini yaşatıyorlar.
https://www.veryansintv.com/taktik-yaptirimlardan-jeopolitik-savrulmaya
 
13) Beyazıt Karataş / Veryansın
“ABD’ye TF-23 ile Cevap Verelim”
Ağzıyla kuş tutsa bile Türkiye; Mevcut jeostratejik konumu, jeopolitik ortamı,  Rusya, İran ve Çin ile ticareti dikkate alındığında Rusya’dan S-400’leri almasa bile başka bahaneler öne sürülerek ABD’nin siyasi, ekonomik ve askeri yaptırımları ile geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de karşı karşıya kalacağını
https://www.veryansintv.com/abdye-tf-23-ile-cevap-verelim