Köşe Yazıları Yorumsuz - 12 Şubat 2021 Cuma

12 ŞUBAT 2021, CUMA

KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Yalçın Akdoğan / Star

“Kılıçdaroğlu’nun Oyunu”

CHP çevreleri bütün olup bitenleri harici faktörlere ve rakiplerine, yani AK Parti'nin oyununa bağlıyorlar. Böylece çatlak sesleri kısıp sarsıntı yaşanmasını engellemeye çalışıyorlar. Sorunu anlamaya çalışmak yerine bilinen karşıtlıkları öne sürerek üzerini örtmek istiyorlar.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarına bakılırsa parti içi muhalefete karşı şu söylemleri öne çıkarmayı yeğliyor:

Bir, beni devirmeye çalışıyorlar.

İki, CHP'yi bölmeye uğraşıyorlar.

Üç, Millet ittifakını dağıtmak istiyorlar.

Dört, muhalefeti dizayn etmeyi amaçlıyorlar.

Kılıçdaroğlu'nun Salı günkü grup konuşmasında AK Parti iktidarını yatıp kalkıp CHP'yi eleştirmekle suçlaması AK Parti karşıtlığı üzerinden parti içi muhalefet dalgasını perdelemeye gayretini sürdüreceğini gösteriyor.

Kılıçdaroğlu kendisini CHP'nin, muhalefetin ve Millet İttifakı'nın varlığıyla özdeşleştirmeye çalışıyor.

'Ben devrilirsem CHP, CHP devrilirse muhalefet ve Erdoğan karşıtı ittifak devrilir' gibi bir yanılsama üretmenin peşinde.

Yani Kılıçdaroğlu'nun her türlü muhalif sesi 'AK Parti'nin oyunu' olarak lanse etmesi, kendi kurduğu oyundan başka bir şey değil.
https://www.star.com.tr/yazar/kilicdaroglunun-oyunu-yazi-1609095/

 

2-Arslan Bulut / Yeniçağ

“Rejimi değiştir" diye ABD mi sıkıştırıyor?”

Türkiye-ABD ve Türkiye-NATO ilişkileri bu durumdayken, Türkiye'yi yöneten siyasi kadronun neyle uğraştığını tekrar tekrar yazmama gerek yok…
Yalnız, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün "Cumhuriyeti, 1921 Anayasası ruhuyla taçlandıracağız" sözleri, Almanya'nın Sesi'ne konuşanlar tarafından bütün açıklığıyla ortaya konuldu.
Tuncay Öğreten imzalı haberde görüşleri verilen Doç. Dr. Fatih Yaşlı, AKP'nin bu anayasa ile nasıl bir özdeşlik kurduğunu şöyle anlatıyor: "Bence bunun iki nedeni var. Birincisi, AKP'nin rejim inşa eden bir parti olması, Erdoğan'ın da kendini bir nevi ikinci kurucu olarak görmesi... Dolayısıyla yeni anayasa söylemi bu kuruculukla doğrudan bağlantılı olacak. İkincisi ise yeni rejim inşası sırasında AKP, tarihi de yeniden yazmaya çalışıyor." https://www.yenicaggazetesi.com.tr/rejimi-degistir-diye-abd-mi-sikistiriyor-58236yy.htm

 

3-Ahmet Varol / YeniAkit

“Filistin’de seçim hazırlıkları”

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) 2005’teki başkanlık seçimlerine katılmadı. Dolayısıyla bu seçimleri kısa adı Fetih olan Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi’nin adayı Mahmud Abbas kazandı. Ama Hamas Ocak 2006’daki parlamento seçimlerine katıldı ve halkın büyük bir desteğiyle parlamentoda büyük çoğunluk elde etti. Hamas parlamentoda çoğunluğu elde etmiş olmasına rağmen uygulamada bir güç birliği ve ittifak oluşması için Fetih ile koalisyon hükümeti kurmak istedi. Amacı kendisinin yalnızlaştırılmasının önüne geçmek ve küresel güçlerin desteklediği işgal rejiminin baskıları karşısında daha güçlü bir yapı oluşturmaktı. Başlangıçta bu koalisyon teklifine olumlu yaklaşan Fetih daha sonra İsrail ve ABD’nin birtakım vaatlerine kendini kaptırarak teklifi reddetti. 
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/filistinde-secim-hazirliklari-34964.html

 

4-Karel Valansi / T24

“Biden'ın Filistin başlığı II”

Filistin Yönetimi her ne kadar Trump ile fırtınalı bir dört yıldan sonra Biden yönetimine daha olumlu yaklaşsa da, ABD'nin bu konuda tek arabulucu olması fikrine karşı çıktığını daha çok dile getiriyor. Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye bir çok farklı ortamda bu düşüncesini belirtiyor. En son France24'te yayınlanan röportajında ABD'nin yanı sıra Ürdün, Mısır, Avrupa ülkeleri, Rusya ve Çin'in de konuya müdahil olmasını istedi. Bu sayede uzun zamandır gündemden düşmüş olan Filistin sorununu yeniden uluslararası gündemin ön sıralarına taşımak isterken, aynı zamanda özellikle Çin'e bu konuda göz kırpıyor.

https://t24.com.tr/yazarlar/karel-valansi/biden-in-filistin-basligi-ii,29843

 

5-Barış Soydan / T24

“Kanal İstanbul'dan Ay'a: AKP döneminde Türkiye'ye giren 370 milyar dolar nereye gitti?”

Gerçekten de AKP döneminde sayısız özelleştirme yapıldı, binbir emekle kurulmuş, büyütülmüş kuruluşlar satıldı, devletin kasasına 65 milyar dolardan fazla para girdi.

Özelleştirmeler işin sadece bir ayağı... AKP iktidara geldiğinde Türkiye'nin 130 milyar dolar dış borcu vardı. Aradan geçen 20 yılda dış borç 440 milyar dolara çıktı. Yani AKP iktidarında Türkiye'ye 300 milyar dolara yakın da yabancı sermaye girdi. Bir ülkenin kaderini değiştirecek, yoksul bir ülkeyi kalkındıracak, orta sınıf bir ülkeyi zenginler ligine sokacak kadar büyük bir paradan söz ediyoruz. Hiçbir cumhuriyet hükümetine bu kadar büyük bir kaynağı kullanma, yönlendirme imkanı nasip olmamıştı. Piyango AKP hükümetine çıktı. AKP bu parayı ne yaptı?
https://t24.com.tr/yazarlar/baris-soydan/kanal-istanbul-dan-ay-a-akp-doneminde-turkiye-ye-giren-370-milyar-dolar-nereye-gitti,29836

 

6-İlhan Cihaner / Birgün

‘Boğaziçi tespitleri”

Bu durum olsa olsa övünülecek bir şey olabilir. Bu ülkede yaşayan herkesin hele hele gençlerin bir başkasının sorununa ilgi gösterip protesto gösterilerinde bulunmalarını, değil suç olarak göstermek kınayamazsınız bile. Aynı bakış açısıyla bırakın ülkedeki sorunları haklı olarak Filistin için, Azerbaycan için, Uygurlar için yapılan gösterileri ne yapacaksınız? Kayyum rektör lehine polis korumasında yapılan gösterilere katılan kişilerin kaçı Boğaziçi öğrencisiydi acaba?

https://www.birgun.net/haber/bogazici-tespitleri-333884

 

7-Ahmet Hakan / Hürriyet

“Muharrem İnce’den Faik Öztrak’a ‘saray ağzı’ yanıtı”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Muharrem İnce’yi “Saray ağzıyla konuşuyor” diye eleştirmişti. Öztrak’ın bu eleştirisine, çok sert bir cevap verdi Muharrem İnce.

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/muharrem-inceden-faik-oztraka-saray-agzi-yaniti-41738497

 

8-Mehmet Barlas / Sabah

“Tarih kitaplarının yeniden yazıldığı bu zamanlarda ABD’de Trump’da yok edilmek isteniyor”

Tarih kitaplarının yeniden yazıldığı ve tarihin yeniden yorumlandığı dönemleri yaşıyoruz... "Dijital terör" benzeri kavramlar artık günlük hayatımızın öğeleri arasına girdi.

Şu Amerika Birleşik Devletleri'nde neler olduğuna ve eski başkan Donald Trump'ın bu ülkede ne tür bir nefret objesi konumuna getirilmek istenmesine bakarsanız, değişimin çapını daha kolay görürsünüz. Düşünün ki bazı başkanların öldürüldüğü bu ülkede Donald Trump'ın bir daha sahneye çıkmaması için de garip işler sahneleniyor. Örneğin, Twitter Trump'ı ebediyen sansürlediğini açıklamış... Örneğin Trump tarihte ilk kez iki defa azledilme süreci başlatılan kişi oldu... Ve bütün bu çabalara rağmen belli ki Trump 2024'te yine başkan adayı olacak...
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2021/02/12/tarih-kitaplarinin-yeniden-yazildigi-bu-zamanlarda-abdde-trump-da-yok-edilmek-isteniyor

 

9-Hilal Kaplan / Sabah

“Anayasa mahkemesi ışıklarını kapatabilir”

"Her dudakta aynı rezil şikâyet: Yaşanmaz bu memlekette! Neden? Efendilerimizi rahatsız eden bu toz bulutu, bu lağım kokusu, bu insan ve makine uğultusu mu?

Hayır, onlar Türkiye'nin insanından şikâyetçi... Vatanlarını yaşanmaz bulanlar, vatanlarını 'yaşanmaz'laştıranlardır."
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2021/02/12/anayasa-mahkemesi-isiklarini-kapatabilir

 

10-Muharrem Sarıkaya / Habertürk

“Her uçağa 2 milyon doz… Mayıs ortasında herkes aşılanır…”

MS'BİLİM Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Çin ile yapılan yeni anlaşma gereği 50 milyon doz daha aşının geleceğini açıkladı. Ancak bunun ne kadar sürede geleceğine ilişkin bir veri sunmadı.

https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2970128-her-ucaga-2-milyon-doz-mayis-ortasinda-herkes-asilanir

 

11-Sami Kohen / Milliyet

“Toplanırlarsa ne konuşacaklar”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ayrıca Yunan Başbakanı Miçotakis ile Kıbrıs Rum Lideri Anastasiadis’in son açıklamalarından sonra, Mart ayı için planlanan Kıbrıs toplantısının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği büyük bir soru işareti.

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/sami-kohen/toplanirlarsa-ne-konusacaklar-6429364

 

12-Mustafa Kartoğlu / Akşam

“Uzay programı ne işimize yarayacak”

Osmanlı'nın son ve Cumhuriyet'in ilk döneminde yoksulluktan, halkın bağışlarıyla uçak sanayii kurulmaya çalışıldığını anlatıyor. En çok bağışı yaptıkları için 'İzmir, Niğde, Bursa, Ceyhan, Akşehir, İskilip, Bayburt, Siverek, Bodrum, Cizre' isimleri verilmiş az sayıdaki uçağa.

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/mustafa-kartoglu/uzay-programi-ne-isimize-yarayacak/haber-1148691