Köşe Yazıları Yorumsuz - 12 Aralık 2020 Cumartesi

12 ARALIK 2020, CUMARTESİ
KÖŞE YAZILARI



1) Sedat Ergin / Hürriyet
“AB ile Girilen Kısırdöngü Nasıl Tersyüz Edilebilir?”
Zirvede alınan kararlara göre, AB, Doğu Akdeniz’deki durumu ve Türkiye ile ilgili konuları ABD ile koordine edecektir. Böylelikle, Türkiye ile ilişkisini yürütürken ABD’yi de yanına çekme çabasına giriyor. ABD ile AB arasında bu yönde bir senkronizasyona girilmesi, Ankara’nın da Batı karşısında daha bütüncül bir stratejiye yönelmesini gerekli kılacaktır.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/ab-ile-girilen-kisirdongu-nasil-tersyuz-edilebilir-41686568

2) Salih Tuna / Sabah
“Aldatıldık Mı Yoksa?”
Pandeminin de etkisiyle artık pek çok firma (özellikle küçük işletmeler) "e-pazaryerinde" satış yapmak istiyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/salih-tuna/2020/12/12/aldatildik-mi-yoksa

3) Mahmut Övür / Sabah
“Stratejik Ortak Mı Hasım Mı?”
Onların derdi Türkiye'nin son dönemde Suriye'den Doğu Akdeniz'e, Libya'dan Karabağ'a uzanan coğrafyada sahaya inip aktif siyaset üretmesi ve savunma alanında yaptığı harp tarihini değiştiren hamleleri... Bu yaklaşımları açıkça şunu gösteriyor; hem ABD hem de AB, Türkiye'yi artık "hasım" görüyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/12/12/stratejik-ortak-mi-hasim-mi

4) Burhanettin Duran / Sabah
“Batı’nın Türkiye Politikası 2021’e Ertelendi”
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Türkiye'nin müttefikliğini önemseyen açıklaması ile Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin ekonomik çıkarları, kapsamlı yatırımların görüşülmesini Mart 2021'e erteletti. Ancak AB ile yaptırım gerilimi bitmiş değil, çözüm için yaklaşık 3 aylık bir zaman kazanıldı. Sonuç bildirgesinde yer alan "Türkiye ve Doğu Akdeniz ile ilgili konularda ABD ile koordineli çalışmak istiyoruz" cümlesi AB liderlerinin Biden yönetimini beklediklerini gösteriyor. AB başkentleri, tek başlarına Türkiye politikası oluşturmakta zorlanıyor. Ankara'ya ağır yaptırımların kendilerine ekonomik zarar vereceği ortada. Ve NATO bağlamı da şahinlerin ellerini bağlıyor. Bu yüzden AB liderleri Biden yönetiminin Transatlantik İttifakı'nı güçlendirmek ve yeni Türkiye politikalarını görmek istiyor. Mümkünse Brüksel, Washington ile eşgüdümlü bir yol izleme derdinde.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/12/12/batinin-turkiye-politikasi-mart-2021e-ertelendi

5) Hasan Basri Yalçın / Sabah
“Türkiye Karşıtlığının Zeminleri”
Batı ülkelerindeki Türkiye karşıtlığını yaygınlaşmış bir psikolojik tepkiye bağlayabilirsiniz. Batı'daki karar ve fikir yapıcıların Türkiye'nin kat ettiği mesafeden duygusal olarak rahatsız olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçeklik payı da var. Batı ittifakı hareketsiz kalmışken Türkiye adım adım güçleniyor. Sınırlarındaki tüm sorunları büyük oranda kendi lehine çözebiliyor. Doğu Akdeniz'den Azerbaycan'a kadar güvenli bir hat kurmakla kalmadı aynı zamanda buralarda yeni alanlar elde etti. Öte taraftan Batı ülkelerinin hiçbiri bu bölgelerde etkin değil. Aksine kendi iç çekişmelerinde boğuşurken uluslararası siyasette savruk bir görüntü ortaya koyuyorlar.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/12/12/turkiye-karsitliginin-zeminleri

6) Serdar Turgut / Habertürk
“Washhington’da NATO Kartı Hala Geçerli Mi?”
Washington’un kurumsal yapısında NATO’nun ayrıca öneminin ne olabileceğini anlamak için ‘EUCOM’un yani ABD’nin Avrupa Birlikleri Komutanlığı'nın yapısına ve onun Türkiye’ye bakışını iyi anlamak lazım.
Türkiye’nin askeri müttefik olarak önemini iyi bildikleri ve ABD’nin YPG ile Suriye’nin kuzeyinde kurmuş olduğu işbirliğine karşı olduklarını görebiliriz.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2900680-washington-da-nato-karti-hala-gecerli-mi

7) Yasin Aktay / Yeni Şafak
“Bakü’den Anlamayanlara Anlayacakları Dilden Mesajlar”
Bu zafer Azerbaycan kadar Türkiye’nin de zaferiydi, çünkü herkesin malumu, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde verdiği askeri, teknik ve teknolojik destek bu olayın seyrini tamamen belirlemiş oldu. Üstelik Azerbaycan tarafının değil, Ermenistan tarafının saldırganlığıyla başlamış olması aslında bu zaferin hem değerini hem anlamını hem de haklılığını daha da pekiştiren, şanına şan katan bir durum oluşturuyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yasinaktay/bakuden-anlamayanlara-anlayacaklari-sekilde-mesajlar-2057041

8) Nedret Ersanel / Yeni Şafak
“Altılı”
Kabul etmek lazım ki, Azerbaycan halkı ve ordusunun 44 günlük zafer koşusu, yeni jeopolitik fırsatlar ve riskler sahnesi kurdu. Kuşbakışı zaviyeden baktığınızda Hazar/Kafkasya’da ortaya çıkan zemin, ABD ve Batı’nın bir kısmının bölgeden iteklenmesi, temizlenmesi olarak da okunabilir
https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedretersanel/altili-2057039

9) Taha Kılıç / Yeni Şafak
“Sahra’nın Batısı”
Fas Krallığı, böylece Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan’dan sonra, son aylarda “İsrail’le normalleşme” sürecine giren dördüncü –Mısır (1979) ve Ürdün’ü (1994) de sayarsak, toplamda altıncı– Arap ülkesi oldu. ABD yönetimi ise, Fas’ın attığı bu adıma karşılık olarak, şimdiye kadar sürdürdüğü geleneksel politikadan tamamen vazgeçerek, Fas’ın Batı Sahra bölgesi üzerindeki hâkimiyetini resmen tanıdı. Ülkenin güneyindeki Batı Sahra’da faaliyet gösteren ayrılıkçı Polisario Cephesi’yle mücadeleyi sürdüren Fas, hâkimiyet iddialarını henüz uluslararası düzeyde tanıtmayı başaramasa da, Trump’ın şahsında ABD’den önemli bir destek kazanmış oldu.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/tahakilinc/sahranin-batisi-2057045

10) Yaşar Hacısalihoğlu / Akşam
“AB Zirvesinin Türkiye Tutumu”
ABD’nin yeni başkanı Biden’in 20 Ocak’ta göreve başlaması sonrası, AB’de tutumunu netleştirecek. Esasen AB’nin yaptırımlara dair Türkiye tutumu, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlara ilişkin yaklaşımından bağımsız değildir. Aslında bir türevi durumundadır. Trump döneminin AB-ABD ikliminin uyumsuzluğuna rağmen bu durum varlığını korumuştur. Şimdi ise Biden ile AB-ABD arasında eskiye yönelik kurumsal işbirliği iklimi tazelenecektir ve bu durumun Türkiye’ye yansımasının katmerli olma ihtimali yüksektir.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/ab-zirvesinin-turkiye-tutumu/haber-1132794

11) Seyfettin Gürsel / T24
“İstihdam Artıyor Açık İşsizlik Azalıyor”
İstihdam artışının şaşırtıcı bir yanı yok. Ancak istihdam artış temposunun da yarıya düştüğünü not edelim. Baharda Korona salgınına karşı alınan önemler ve daralan ekonomi ile birlikte istihdamda büyük kayıplar ortaya çıkmıştı. Ardından önlemler gevşetildi ekonomi toparlanmaya başladı ve istihdam arttı. Şaşırtıcı olan, salgın öncesinde başlayan, mart ve nisan dönemlerinde ise büyük miktarlara ulaşan işgücü kayıplarının telafisinin çok geriden geliyor olması.
https://t24.com.tr/yazarlar/seyfettin-gursel/istihdam-artiyor-acik-issiz-sayisi-azaliyor-potansiyel-issizler-piyasayi-gozluyor,29022