Köşe Yazıları Yorumsuz - 11 Aralık 2020 Cuma

11 ARALIK 2020, CUMA
KÖŞE YAZILARI



1) Sedat Ergin / Hürriyet
“Erdoğan ile Biden’ı bekleyen Kuzeydoğu Suriye ve PKK/SDG gündemi”
“Sıcak krizlerin çözümünü, yatıştırılmasını hedefleyen çalışmalarıyla tanınan bir uluslararası düşünce kuruluşu olan ‘Uluslararası Kriz Grubu’nun (ICG) Suriye’de Fırat’ın doğusundaki bölgede ABD’nin askeri müttefiki Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) konu alan son raporu, bu örgütün taşıdığı PKK genetiği üzerindeki örtüyü kaldırması bakımından önem taşıyor.”
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/erdogan-ile-bideni-bekleyen-kuzeydogu-suriye-ve-pkk-sdg-gundemi-41685630

2) Abdülkadir Selvi / Hürriyet
“Kılıçdaroğlu’nu ispat etmeye davet ediyorum”
“Kılıçdaroğlu, 24 Haziran 2018 seçimlerinde Abdullah Gül’ü ortak aday yapmak için girişimde bulundu. Meral Akşener’le, Temel Karamollaoğlu ile görüşmesinde Gül ismini önerdi. Akşener karşı çıktığı için aday yapamadı. Kılıçdaroğlu’nun Gül projesi ayrıca CHP’yi karıştırdı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Muharrem İnce, Mehmet Ali Çelebi, Barış Yarkadaş başta olmak üzere CHP milletvekilleri kıyamet kopardı. Zaten Gül de bunu inkâr etmedi. “Geniş mutabakat sağlanamadı, adaylığım söz konusu değil” diye çekilmek zorunda kaldı. Onca yaşanana rağmen Kılıçdaroğlu şimdiye kadar “Gül adayımız değil” diyemedi. Gül’le olan temasını açık ya da kapalı sürdürdü. Kemal Bey siz herkesi kör, alemi sağır mı zannediyorsunuz?”
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/kilicdaroglunu-ispat-etmeye-davet-ediyorum-41685619

3) Mahmut Övür / Sabah
“Neden Tank Üretemedik?”
BMC'nin sahibi Ethem Sancak bir yıl önce ekranlara çıkıp, olayı bütün çıplaklığıyla anlattığı halde CHP hâlâ aynı sorularla ortalığı bulandırmaya devam ediyor. Oysa bu kesimler biraz merak edip, "milli ve yerli" tank sanayiinin arka planını araştırsalar gerçeği görecekler. Ama ne yazık ki CHP, kendi sosyolojisinin "ikna olmasından" korktuğu için işin arka planını es geçiyor.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/12/11/neden-tank-uretemedik

4) Burhanettin Duran / Sabah
“Bakü’de Verilen Üç Mesaj”
Ankara'nın Kafkaslardaki varlığı Türkiye'nin Orta Asya ve İran ile ilişkilerinde de yeni bir döneme geçişi gösteriyor. Türk dünyasında daha fazla iş birliği gündemi oluşturulabilecek bir fırsat var. Batı, Rusya, Çin, Türkiye ve İran'ın yer aldığı ve Kafkasların çok ötesine uzanan yeni bir jeopolitik denklem şekilleniyor. Bir yanı enerji hatlarına diğer yanı Çin'in Kuşak Yol projesine uzanıyor. Yine, Kafkaslardaki yeni denklem orta vadede Tahran ile Ankara arasındaki ikili ilişkilere de ivme katacak. İran, Türkiye'nin Kafkaslardaki güçlenen konumunu göz önünde bulunduracak. İkili ilişkilerin diğer dosyalarında da yeni durumun etkisi fark edilecek.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2020/12/11/bakude-verilen-uc-mesaj

5) Kerem Alkin / Sabah
“Likidite Tuzağı ve Maliyet Enflasyonu”
Pandeminin sebep olduğu 'güvensizlik' hayli ağır bastığından, merkez bankalarının tüm parasal genişleme tedbirleri, öncelikle sabit sermaye yatırım harcamaları ve hane halkı tüketim harcamaları üzerinden ekonomik büyümenin desteklenmesine beklenen katkıyı sağlamıyor. Bu nedenle, bir dönemin 'neoliberal' söylem ve politikalarının kalesi konumunda olan IMF dahi 'asla kamu harcamalarını durdurmayın' diye bastırıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün son 'Almanya' raporunda, Almanya'nın 2021'de kamu desteklerini asla yavaşlatmaması gerektiğine dair önemli tespitler söz konusu.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/12/11/likidite-tuzagi-ve-maliyet-enflasyonu

6) Hilal Kaplan / Sabah
“Nuri Paşa’nın Evlatları Bakü’ye Döndü”
Kafkas İslam Ordusu'nun 102 yıl önce Bakü'ye yürüyüşünü izleyin; göreceğiniz tek fark görüntünün siyah beyaz oluşudur. Kıbrıs'ta Rum çetelerine, PKK ile mücadelede ve Irak'tan Suriye'ye askerî harekâtlarımızda görev almış Bolu 2. Komando Tugayı'nın sancağını dün Bakü sokaklarındaki zafer yürüyüşünde görünce duygulanmamak mümkün müydü? Ruh aynı, birlik aynı, istikamet aynıydı.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/12/11/nuri-pasanin-evlatlari-bakuye-dondu

7) Abdurrahman Yıldırım / Habertürk
“Korku Azalırken Döviz Mevduatı Nasıl Artar”
Merkez Bankası haftalık bültenine göre 4 Aralık’ta biten haftada yabancılar 66.1 milyon dolarlık daha hisse senedi ve tahvil satın aldı. Böylece 6 Kasım sonrasında geçen 4 haftada yabancı net alımları 1 milyar 939 milyon dolara yükseldi. Bir ayda 2 milyar dolarlık alım önemli.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2899377-korku-azalirken-doviz-mevduati-nasil-artar

8) Çetiner Çetin / Habertürk
“AB Yaptırımları: Keskin Bıçak”
Zirvede Avrupalı liderler, Türkiye’ye karşı yaptırımlar konusunda bir uzlaşma arayacak. Ama herkesin uzlaşma önerisi ya da metodu farklı. Görünen o ki bu uzlaşma, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hedeflerinde orta yolu adres gösteren Almanya ile Yunanistan’ın hukuksuz tezleri karşısında sertleşen Türkiye’nin cezalandırılmasını isteyen Avusturya, Yunanistan’ın yanı sıra Fransa’nın katı ve suçlayıcı tutumu arasında Türkiye karşıtı tezleri aleyhinde şekillenecek.
https://www.haberturk.com/yazarlar/cetiner-cetin/2894430-ab-yaptirimlari-keskin-bicak

9) Serdar Turgut / Habertürk

“Türkiye elindeki kozları iyi kullanırsa güzel gelişmeler mutlaka olacaktır (Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat ayında Biden ile görüşebilir) ”
Amerika’nın özellikle Avrupa ile işbirliği ve NATO içindeki müttefikliği Trump döneminde darbeler yemişti. Biden bunu düzeltmek ve yeni dünyada Amerika’nın liderliğini sağlam kurumsal müttefiklik ilişkileri üzerine kurmak istiyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/2898598-turkiye-elindeki-kozlari-iyi-kullanirsa-guzel-gelismeler-mutlaka-olacaktir-cumhurbaskani-erdogan-sub

10) Kürşad Zorlu / Habertürk
“Ermenistan PKK ile İşbirliği Yaparken Uçaklar da Yunanistan’dan Gelmiş”
Dün Bakü’de gururlandıran, duygu dolu görüntüler tarihteki yerini alırken Karabağ’daki savaşın detayları da yavaş yavaş belli olmaya başladı. Savaş sırasında Ermeni tarafının en büyük kara propagandası “Suriye’den savaşçılar getirildiği” iddiasıydı. Ermenistan basınında farklı içeriklerle sürekli kullanılan bu iddialar hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanmadığı gibi paylaştıkları materyallerin uydurulmuş olduğu da ortaya çıktı. Oysa Ermenistan’ın tarihsel süreç içerisinde PKK terör örgütü ile yaptığı işbirliği, artık açık kaynaklardan ulaşılan bilgilerle anlaşılabiliyor
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2899435-ermenistan-pkk-ile-isbirligi-yaparken-ucaklar-da-yunanistandan-gelmis

11) Özay Şendir / Milliyet
“Çin Aşısına Dair”
“Çin malı”, “Çin pazarı” denilince ucuz ama kalitesiz ürünler gelir çoğu kişinin aklına. Koronavirüse karşı Türkiye’de uygulanacak “Çin aşısı” için de benzer bir hava dolaşıyor ortalıkta. İlk başta koronavirüsün kaynağı olarak damgalanan yarasa çorbası nasıl Çin mutfağında yer almıyorsa, Çin malları konusunda da fena halde eksik bilgilerimiz. Çin yönetimi son yıllarda dünyanın fason üretim üssü olma fikrinden vazgeçip, kendi global markalarını yaratma politikasını benimsedi. Sonuçta dünyanın en değerli 500 markası listesi içerisindeki Çinli şirketlerin sayısı arttı.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/ozay-sendir/cin-asisina-dair-6376880

12) Sami Kohen / Milliyet
“Biz Ne Diyoruz Onlar Ne Diyor?”
Bu hareket tarzı, zaman zaman bazı meselelerde Türkiye’yi ABD’den AB’ye kadar müttefikleriyle karşı karşıya getirmiş bulunuyor. Erdoğan yönetiminin duruşu, bu gibi hallerde de “ulusal çıkarlar”ı ön planda tutmak, atılan adımların gerisine gitmemektir. Dolayısıyla, Türkiye, “hem Batı topluluğu içinde kalırım hem de icabında ondan bağımsız, kendi milli politikamı uygularım” mesajını veriyor.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/sami-kohen/biz-ne-diyoruz-onlar-ne-diyor-6376895

13) Kurtuluş Tayiz / Akşam
“Barzani Zor Durumda”
Barzani’nin aktardığı mevcut tablo Kürt Yönetimi için hiç de iç açıcı görünmüyor. Terör örgütü PKK karşısında Erbil yönetimi büyük bir güçsüzlük ve acizlik içinde. Bağdat Yönetimi’nin, Tahran’ın, hatta ABD’nin terör örgütüne olan desteğini sonuçta az çok anlamış durumdalar. Evet, terör örgütü PKK, kendisini Kuzey Irak’ta misafir değil, iktidarın alternatifi olarak görüyor. Bunu tersine çevirmeye başaramazlarsa Barzanilerin de alaşağı olması kaçınılmazdır.
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/kurtulus-tayiz/barzani-zor-durumda/haber-1132517