Köşe Yazıları Yorumsuz - 11 Ağustos 2020 Salı

11 Ağustos 2020, SALI
KÖŞE YAZILARI YORUMSUZ



1-Ahmet Hakan-Hürriyet
“Hakan Bayrakçı’nın son anketinin sonuçları”

 

Sizce hükümet, Türkiye’nin dış politikasında (Suriye, Libya ve diğer konular) başarılı mıdır, başarısız mıdır: Başarılı: Yüzde 52.8 Başarısız: Yüzde 33.5 Kısmen başarılı: Yüzde 8.6 Fikrim yok/Cevap yok: Yüzde 5.1Ülkemizdeki muhalefet partilerinin performansı, sizce başarılı mıdır?Başarısız: Yüzde 62 Başarılı: Yüzde 19 Kısmen başarılı: Yüzde 13 Fikrim yok/Cevap yok: Yüzde 6
Bu pazar günü seçim olsa (milletvekilliği seçimi) hangi partiye oy verirsiniz? (Kararsızlar dağıtılmış) AK Parti: Yüzde 39.8 CHP: Yüzde 27.2 MHP: Yüzde 11.3 İYİ Parti: Yüzde 10.4 HDP: Yüzde 8.3 Diğer: Yüzde 3 Bu pazar günü bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa, isim olarak düşündüğünüzde Cumhurbaşkanı olarak kime oy verirsiniz? (İsim verilmeden açık uçlu sorulmuştur.) Tayyip Erdoğan: Yüzde 41.5 Ekrem İmamoğlu: Yüzde 9.1 Meral Akşener: Yüzde 7.2 Muharrem İnce: Yüzde 6.8 Selahattin Demirtaş: Yüzde 6.4 Mansur Yavaş: Yüzde 6.3 Diğer: Yüzde 4.8 Kararsız: Yüzde 5.1 Fikrim yok/Cevap yok: Yüzde 12.8Muharrem İnce parti kurarsa oy verir misiniz? Hayır: Yüzde 72.3 Evet: Yüzde 15.8 Kararsız: Yüzde 7.8 Fikrim yok/Cevap yok: Yüzde 4.1
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/hakan-bayrakcinin-son-anketinin-sonuclari-41584079



2-Yalçın Bayer-Hürriyet
“İstanbul Sözleşmesi yaşatır”

 

Daha önce FETÖ’den ihraç edilen, Kılıçdaroğlu’nun baş danışmanı Ahmet Caner Yenidünya’nın eşi Esra Yenidünya başkan Rıza Akpolat tarafından Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/istanbul-sozlesmesi-yasatir-41584073



3-Hilal Kaplan-Sabah
“Türkiye ekonomisini mahvederim”

 

Daha geçen sene ABD Başkanı, "Türkiye, benim anlayışıma göre koyduğum sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, ekonomilerini mahvederim ve yok ederim. Daha önce de yaptım" demedi mi? Bahsettiği saldırı 2018 Temmuz'unda doların yine zıplatılması meselesi ve bizi YPG'ye müdahale ettiğimiz için tehdit değil miydi? Peki, Türkiye Cumhuriyeti ne yaptı? En son Suriye'yi terk eden Amerikan askerlerine el sallamadık mı?Dik durursak, terörün kökünü kazıyabiliriz. Dik durursak, Akdeniz'deki enerji pastasından payımızı alabiliriz. Dik durursak üç kıtada nüfuzu olan büyük bir ülke haline gelebiliriz. Dik durmazsak, sırtımıza sopayı vuran çok olacak; hem de bu sefer tekrar kalkmamızın şartlarını da yok ederek gelecekler.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/08/11/turkiye-ekonomisini-mahvederim

 


4-Hasan Basri Yalçın-Sabah
“Doğu Akdeniz’de taşlar yerinden oynayabilir”

 

Zaten bunun Yunanistan da farkında ve eski şımarık hallerinden eser yok. Yaptığı işler çoğunlukla reaksiyondan ibaret. Türkiye Oruç Reis gemisini Meis Adası'nın güneyine gönderdiğinde tek yapabildiği karşı navteks ilan etmek oldu. Ama NAVTEX ilan etmekle bitmiyor. Oraya donanmanın girmesi lazım. Onu da Yunanistan'ın gözü kesmiyor.
Bu krizler kısa vadede son bulacak gibi değil. Ama bu sefer hem Türkiye daha hazırlıklı hem de uluslararası sistem daha gevşek. Taşlar yerinden oynayacaksa bu Yunanistan için değil Türkiye için daha uygun bir ortam demektir. Mavi Vatan Stratejisi adım adım sahnelenebilir. Ne kadar sürer ve sonuç ne olur şimdiden kestirmek zor ama vakit o vakittir. Yüz yıl sonra ibre bizden yana döndü. Eğer iyi yönetebilirsek Türkiye'nin geleceğine dair hayati bir katkı olacaktır.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/08/11/dogu-akdenizde-taslar-yerinden-oynayabilir

 


5-İbrahim Karagül- YeniŞafak
“Oruç Reis. Savunma yüzyılı bitti”

 

Ege’de Yunanistan, Akdeniz’de Sisi yönetimi (Mısır), Kafkaslarda Ermenistan ve bütün Arap coğrafyasında BAE ve S. Arabistan Türkiye’ye karşı sahaya sürüldü.Terör örgütlerinden sonra bu ülkeler. Daha sonra ne olacak? Patronları mı sahaya inecek?Ama biz, yüzyıllardır hep en güçlülerle güreş tuttuk. Onlarla hesaplaştık.Umalım bir “kaza” olmasın. Olursa ne olacağı ortada.Ağustos ayı zafer ayı!
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/-oruc-reis-savunma-yuzyili-sona-erdi-teror-orgutleri-yetmedi-devletleri-sahaya-surduler-akdeniz-kusatmasi-yarilacak-bir-saldiri-bir-kaza-olursa-meisten-egenin-kuzeyine-her-ada-tartismali-hale-gelir-2055917

 


6-Abdullah Muradoğlu-YeniŞafak
“Çin ve Rusya’nın gözü ABD seçimlerinde”

 

Biden Temmuz ayında bir bağış toplama etkinliğinde yaptığı konuşmada Rusya’yı eleştirerek “Başkan olduğumda bu suistimaller devam etmeyecek. Hiç kuşkunuz olmasın. Putin ile yüzleşeceğim. NATO’yu güçlendireceğim. Putin’e demokratik süreçlerimize müdahalenin bedelini ödeyeceklerini söyleyeceğim” demişti. Gelişmelerden de anlaşılacağı gibi Rusya ve Çin’in seçimlerden beklentileri biribirine zıt. Birinin kaybı, diğerinin kazancı anlamına geliyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/cin-ve-rusyanin-gozu-abd-secimlerinde-2055915

 


7-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Ne kayyım ne KCK komiseri”

 

Ama biz bu kayyıma karşı çıkarken şunu da söylüyoruz asla bir daha bu bölgenin Kandil’in KCK’sına da teslim edilmesine izin vermeyeceğiz. Ne Kandil, ne kayyım ne KCK, demokratik yolla seçilmiş bir belediye başkanı... Bu kıskacı kıracağız. Ne otoriter bir sistem ne de terör.” Şimdilik şunu söyleyeyim: Denge fena değil. En kritik mesele olan “Ana dilde eğitim” konusunda bulunan çerçeve, “ana dilin eğitim ve sosyal hayatta güçlendirilmesinin toplumsal kardeşliği tahkim etmesi” gerekçesi ile içselleştirilmiş, emsal olarak da “tüm demokratik ve kalkınmış ülkeler”deki uygulama gösterilmiş. Bakalım Kürt kamuoyundan nasıl karşılık gelecek, başka platformlardan nasıl?
https://www.karar.com/ne-kayyim-ne-kck-komiseri-1579375

 

 

8-Soner Yalçın-Sözcü
“Maocu Dostum”

 

Aydınlık Gazetesi'nden kimi yazarlar İbrahim Kalın'ı tenkit etti. Aynı gazeteden 35 yıllık arkadaşım Dr. Serhan Bolluk arkadaşlarını eleştirdi…“Maocu dostum” Dr. Bolluk'un tavrı bana 1988 yapımı altı bölümlük Çin belgeselini anımsattı: River Elegy (Ağıt Nehri)…
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/soner-yalcin/maocu-dostum-5980490/

 

 

9-Arslan Bulut-Yeniçağ
“Sosyalojik türdeşlik ve ters ittifaklar”

 

Siyasi partiler ne için kurulur? Ülke yönetimine talip olmak için değil mi? Bu, politikanın görünen yüzüdür. Bir de iktidara gelmek gibi hedefi bulunmayan, sadece, kendisine verilen görevleri yapmakla yükümlü olan "devlet partileri" vardır. Bu görev, zamana göre değişebilir. Başlangıçta, iktidar görevi verilmeyen partiler, sonradan, iktidar için kilit partiler haline gelebilir. Lafın tamamını kimse istemesin!..
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/sosyolojik-turdeslik-ve-ters-ittifaklar-56517yy.htm