Köşe Yazıları Yorumsuz - 10 Ocak 2021 Pazar

10 OCAK 2021, PAZAR
KÖŞE YAZILARI



1) İlber Ortaylı / Hürriyet
“Birinci Dünya Savaşı’na girişimizden evvelki akîl ses: İsmet Paşa”
İsmet Paşa’yı mülahaza etmek kolay iş değildir. Sırf onu değil, İstiklal Savaşı komutanlarının hiçbirini böyle kolayca çizemezsiniz. Tarihi şahsiyetleri eksik bilgiyle günlük tartışmalara karıştırmayalım.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/birinci-dunya-savasina-girisimizden-evvelki-ak-l-ses-ismet-pasa-41710568

2) Bercan Tutat / Sabah
“Amerikan İntifadası”
ABD'deki Kongre baskını her açıdan Amerikan devletinin darboğazını sergileyen bir halk isyanıdır. Fakat Joe Biden yönetimi bu haklı isyanı, günah keçisi seçilen Donald Trump üzerinden kişiselleştirip sistemin krizini perdeleme gayreti içinde. Oysa Capitol işgali, seçim yenilgisini hazmedemeyen Trump'ın şahsi intikam çabasının çok ötesinde niteliklere sahip.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2021/01/10/amerikan-intifadasi

 

3) Serkan Fıçıcı/ Akşam Gazetesi
“Yeni denklem ve Türkiye”
Yani eski zamanlardaki gibi Türkiye’yi darbeyle, terörle hizaya getirme düşüncesi ham hayal olmanın ötesine geçemez. Ama bu gerçeğe rağmen kritik süreçler söz konusu olduğunda Türkiye’de yeni kaos senaryolarını devreye sokma hevesleri de hiçbir zaman bitmez. Dünya’da tüm kartlar yeniden karılırken “Türkiye’ye zarar verme” kadrosundakilerin son günlerde fazla mesai yapmaları boşuna mı?
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/serkan-ficici/yeni-denklem-ve-turkiye/haber-1140200

4) Arslan Tekin / Yeniçağ Gazetesi

“Çıbanbaşlarına Saray fırsat verdi ”
12 Eylül öncesinde, Boğaziçi gibi ABD'nin desteğiyle kurulan ODTÜ, yıkıcı-bölücü silahlı grupların yuvası idi. Bir kesimin tapınırcasına andıkları Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bu üniversiteyi, Prof. Dr. Erdal İnönü'nün rektörlüğü zamanında mesken tutmalarını ve sonrasında, köklü değişiklik yapacağız derken daha batık hâle getirilmesini hatırlatmak isterim. Milliyetçi Cephe Hükûmetleri... Prof. Dr. Tarık Somer'in ve Prof. Dr. Hasan Tan'ın rektörlüğü... Olaylar olaylar... desem herhâlde çok şeyi anlatmış olurum. 1970'li yılların ODTÜ'sü incelenmeli. Çok canlar gitti. "Proleterciler" gariban işçileri katlettiler. Demek ki, tepeden inme olmuyor. Pişire pişire, yedire yedire kıvama getirildikten sonra ancak netice alınabileceğini bilmek gerekir
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/cibanbaslarina-saray-firsat-verdi-57932yy.htm

5) Ali Karahasanoğlu / Yeniakit Gazetesi

“AK Parti-SP” mi, yoksa “CHP-SP”mi!.. ”
“AK Parti ile ittifaka hayır” diyenler, “CHP ile ittifak kurmalıyız” diyorlarsa.Veya CHP ile ittifak kurulmasına hiç itiraz etmedilerse. Orda kirli bir oyun sergilendiğini söyleyebiliriz.Olayı fazla girift bir hale getirmemize gerek yok. Tabanları birbirine en fazla benzeyen AK Parti ile SP ittifakı mı daha doğal? Yoksa. Düne kadar birbirlerini en sert şekilde suçlamayı bir kenara bırakın, bugün için de tabanlarına baktığınızda, birbirlerine zıt kardeşler konumundaki CHP ile SP mi arasındaki ittifak mı daha doğal..
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ali-karahasanoglu/ak-parti-sp-mi-yoksa-chp-spmi-34657.html

6) Cem Gürdeniz / Veryansintv.com
“İstikşafi görüşmeler ve Kıbrıs müzakereleri: 'Timeo Danaos et Dona Ferentes'”
Yunanistan’a ve Rumlara güvenebilir miyiz ? Bu girişi yapmamın nedeni Türk Deniz jeopolitiği ve Mavi Vatanın geleceğini temelden ilgilendiren Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin; KKTC’de ise BM liderliğinde vizyonu federal çözüm olan 5 + 1 sürecinin tekrar gündeme gelmesinden kaynaklanıyor. Önce istikşafi görüşmeler konusuna değinelim. Türkiye’nin Mavi Vatan’daki hak ve çıkarlarını koruma sürecinde en hassas olduğu alanların başında bu konu geliyor.
https://www.veryansintv.com/istiksafi-gorusmeler-ve-kibris-muzakereleri-timeo-danaos-et-dona-ferentes