Köşe Yazıları Yorumsuz - 10 Aralık 2020 Perşembe

10 ARALIK 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI



1) Abdülkadir Selvi / Hürriyet
“Cumhurbaşkanlığı hesabı karıştı”
Kılıçdaroğlu’nu telaşla bu açıklamayı yapmaya iten neden, millet ittifakının çatlaması kaygısıydı. Vazonun çatlamasından endişe etti. Ben aynı noktadayım. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmak yerine, millet ittifakı olarak ortak aday çıkarma çabasını sürdüreceğini düşünüyorum. Zaten iki gündür yaptığı açıklamalar da onu gösteriyor. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı hâlâ Abdullah Gül. CHP Lideri, Erdoğan’ı Gül’le tasfiye etme planından vazgeçmiş değil. Eğer o döneme kadar Ali Babacan daha iyi bir performans gösterirse, Gül yerine Babacan tercih nedeni olabilir. Ama henüz A planı Abdullah Gül’ün ortak adaylığı.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/cumhurbaskanligi-hesabi-karisti-41684636

2) Bercan Tutar / Sabah
“Geleceği varsa göreceği de var”
Pentagon, CIA, askeri istihbarat, dışişleri ve deniz komutanlığı gibi Amerikan hegemonyasının en önemli ayakları konumundaki pozisyonlara atanan isimlerin nitelikleri, bize ABD'nin önümüzdeki süreçte asıl rakibi Çin'i doğrudan hedef almayacağını da gösteriyor.
ABD daha çok Çin'in yeni müttefikleri konumundaki Rusya, İran ve Türkiye'yi hedefe koymayı planlıyor. Hatırlayalım. Birinci Soğuk Savaş'ta ABD ve Rusya arasındaki mücadelenin ana cephesi Üçüncü Dünya ülkeleriydi. İkinci Soğuk Savaş'ta ise ana cephe Çin ile yakın temastaki 'gelişen ülkeler' olacak.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2020/12/10/gelecegi-varsa-gorecegi-de-var

3) Haşmet Babaoğlu / Sabah
“Avrupa’dan her şey gelir, hayır gelmez”
Türkiye'nin Rusya'yla arasını yeniden bozma lüksü yok. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarından ve Mavi Vatan projesinden vazgeçmesi düşünülemez. Türkiye'nin Suriye ve Irak sınırında bir terör devletine izin vermesi imkansız. Şimdi sadece bu üç "sabit"e bakmak bile bugünkü Avrupa'nın bizimle "iyi" olmasını imkansızlaştırıyor.
Türkiye değişmeyecekse, ne değişecek? Avrupa değişecek. Değişir mi? Biden'ın gelişinden sonra çok zor. Ama ne olur? Avrupa'nın Türkiye ile ilişkilerinde ciddi bir yarılma/bölünme olur.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/babaoglu/2020/12/10/avrupadan-her-sey-gelir-hayir-gelmez

4) Muharrem Sarıkaya / Habertürk
“AB’den çıkacak yaptırım”
Ancak, bu gelişmenin batı ile tüm ilişkilerin yeniden dizayn edileceği yeni bir dönemin başlangıcı olması ihtimali de yüksek.
Nedeni de dünkü sohbetimizde AB konusundaki en etkin isimlerden Nilgün Arısan Eralp’in de dün vurguladığı gibi ABD’de seçilmiş Başkan Biden ekibinin de Türkiye’ye yaptırım konusunda AB ile çalışıyor olması.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2898090-abden-cikacak-yaptirim

5) Süleyman Seyfi Öğün / Yeni Şafak
“Transatlantik”
Trump’ın aşağılamalarından bıkmış olan Merkel, Biden’ı tebrik rüzgârına kapıldı. Ama Transatlantik siyâsetlerinin Almanya’yı sıkıştıracağı bir gündemi karşısında buldu. Bunun da en esaslı maddesi, Rusya ile enerji plânında bağ kurmasının, yâni Kuzey Akım projesinin engellenmesidir. Transatlantik programda ağırlıklı olarak yer aldığı artık âşikâr olan Afrika ve Akdeniz açılımları, öncelikleri Baltık ve Balkanlarla sınırlı olan Almanya’yı bir hayli çepere itiyor. Ben de ilk başta öyleydim, ama Biden devrinin “Washington-Berlin” merkezli bir oluşum olduğunu düşünenlerin buna dikkât etmesi gerekiyor. Ben şimdilik gidişâtın “Washington-Paris” merkezli olduğunu düşündüren emârelerin arttığını görüyorum.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/suleymanseyfiogun/transatlantik-2057028

6) Levent Yılmaz / Yeni Şafak
“IMF yapısal uyum programları, Gibson Paradoksu ve faiz-enflasyon tartışmaları”
Söz konusu çalışmalara göre enflasyon hedeflemesinin yapıldığı yıllarda faiz oranları ile enflasyon arasında pozitif bir ilişki vardır. Hatta bu pozitif ilişkide faizin fiyat düzeyi üzerindeki pozitif etkisi, fiyat düzeyinin faiz üzerindeki pozitif etkisinden daha büyüktür. Yani uzun dönemde fiyat düzeyi ile faiz oranı arasındaki ilişkinin nominal faiz oranından fiyat düzeyine doğru olduğu tespit edilmiştir.
Daha açık bir ifade ile Türkiye’de faiz artışlarının fiyat artışlarına (maliyet yükselmesi) yol açtığı gözlemlenmiştir. Arzu edenler söz konusu bilimsel çalışmalara açık akademik kaynaklardan erişebilir.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/leventyilmaz/imf-yapisal-uyum-programlari-gibson-paradoksu-ve-faiz-enflasyon-tartismalari-2057024

7) Mustafa Karaalioğlu / Karar
“Yaptırım bizi tabii ki ırgalamaz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptırım ihtimalini önemsemiyor. Şu sözler Erdoğan’a ait: “Herhangi bir yaptırım kararı Türkiye’yi çok fazla da ırgalamaz. Yani zaten biz resmi olarak 1963’ten bu yana sürekli yaptırıp uyguluyorlar. Hiçbir zaman Avrupa Birliği bize dürüst davranmamıştır. Hiçbir zaman Avrupa Birliği verdiği sözün arkasında durmamıştır ama biz o günden bugüne hep sabrettik hala da sabrediyoruz.” Cumhurbaşkanı böyle düşünüyorsa doğrudur, ırgalamaz. Eğer içe kapalı bir sistem, küçük, verimsiz bir ekonomi ve mesela sadece Çin aşısıyla yetiniyorsak niye ırgalasın? Böyle de yaşarız ki yaşıyoruz zaten.
https://www.karar.com/yazarlar/mustafa-karaalioglu/yaptirim-bizi-tabii-ki-irgalamaz-1587930

8) Soner Yalçın / Sözcü
“CIA’nın sahte aşı kampanyası”
Başta Pakistan olmak üzere bölge ülkelerindeki insanlar yapılan aşı kampanyalarını CIA faaliyeti olarak görüyor. Mesele salt örgüt militanlarının yakalanması değil; CIA’nın Müslümanları kısırlaştıracağına inanıyorlar. Aşıya güvensizliği sadece cehalet ile açıklayamazsınız. Médecins Sans Frontiéres (Sınır Tanımayan Doktorlar) bu sebeple; casusluk amacıyla tıbbi yardım kuruluşlarının kullanılmasının ileride büyük şüphelere neden olacağını ve bu tür projelerde çalışan sağlık personelinin hayatını tehlikeye atacağını belirterek CIA’nın sahte aşı kampanyasını protesto etti.

9) Mehmet Ali Güller / Cumhuriyet
“Doğu Akdeniz Konferansı – 4”
Bunun için Ankara’nın elinde haklı gerekçeler de var: İsrail, Doğu Akdeniz’e kıyısı olmayan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na üyeliğini teklif etti; bu ülkenin gazını Doğu Akdeniz’e bağlamak için anlaşma yapmaya çalışıyor. Dahası Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye karşıtı cephe tarafından Doğu Akdeniz’deki askeri tatbikatlara dahil ediliyor!
Türkiye tüm bunları gözeterek, Doğu Akdeniz Konferansı’na özellikle Rusya’yı dahil etmeye çalışmalıdır. Suriye’de, Karabağ’da olumlu sonuçları görülen Astana işbirliği, mutlaka Doğu Akdeniz’e taşınmalıdır!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/dogu-akdeniz-konferansi-4-1797503

10) Ergin Yıldızoğlu / Cumhuriyet
“Liberal emperyalizm”
“Tek Yol Tek Kuşak” projesi, Asya’dan Afrika’ya, Latin Amerika’ya borçlandırma, telekomünikasyon, Konfüçyüs Enstitüleri ağları hep bu amaca uygun klasik neo-kolonyal (emperyalist) politikalar olarak Çin’in “III. Dünya” ülkeleriyle “bağımlılık” ilişkisi kurma çabalarını yansıtıyor.
Biden yönetimi bu alanlarda Çin’le rekabete girmeye kararlı görünüyor. Böylece birilerinin iyimser biçimde “yeni soğuk savaş” dediği bir ortama değil ama yine iki bloklu, 19. yüzyılın sonunu anımsatacak kadar patlayıcı bir emperyalist rekabet dönemine giriyor olabiliriz.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/ergin-yildizoglu/liberal-emperyalizm-1797496

11) Hakkı Öcal / Milliyet
“Biden tüy dikiyor”
Biden’ın Dışişleri ve Ulusal Güvenlik için seçtiği kişiler, Antony Blinken ve Jake Sullivan’ın, Bush döneminin dünyayı cehenneme çeviren ve daha sonra Obama’nın kadrosunda da yer almaya devam eden kişiler olması, yeni ABD hükümetinin Şahinler Ekibi olacağının işareti sayılmıştı. Gerçi “At sahibine göre kişner” denilirse de orada sözü edilen sonuçta bir attır ve ideolojik tutumuyla Yeni Muhafazakâr (NeoCon) diye isim almış kişilerin kişnemesinde bir değişiklik olmayacağı bellidir.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/hakki-ocal/biden-tuy-dikiyor-6375937

12) Hüseyin Gülerce / Star
“Sözcü, FOX TV şimdi ne yapacak?”
Sol tandanslı iki yeni partinin kuruluş zamanlaması da ilginç. CHP’nin, Biden’e açıktan “gel, Türkiye’nin demokrasisine sahip çık” çağrısı yaptığı sırada, CHP’yi güçsüzleştirecek iki parti, yeni projeleri mi ima ediyor? Kılıçdaroğlu’nun miadı doldu da, muhalefet dizayn mı ediliyor? Bu soru, şimdilik kenarda dursun. Sarıgül ve İnce’nin partileri CHP’yi öyle böyle değil, epey sarsar. Hele bazı CHP milletvekilleri bu partilere geçerse, “Millet İttifakı” tahminlerin ötesinde karışır.
https://www.star.com.tr/yazar/sozcu-fox-tv-simdi-ne-yapacak-yazi-1593514/