Köşe Yazıları Yorumsuz - 9 Kasım 2020 Pazartesi

9 KASIM 2020, PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI

 


1-Osman Müftüoğlu-Hürriyet
“Acaba ben de mi COVİD-19 oldum”

Önceliğiniz düzenli ve güvenli su tüketimi olsun. İmkânlarınız ölçüsünde protein zengini besinlere (bakliyat, süt-et ürünleri, yumurta) ağırlık vermeye çalışın Seçimlerinizde sülfür zengini gıdalara (lahana, karnabahar, turp, sarımsak, soğan), koyu renklilere (mor lahana, siyah fasulye ve mercimek, mor/siyah turp veya havuç) öncelik vermeye gayret edin.Sofranızda köklü sebzeler (pancar, yer elması, kereviz, pırasa, havuç) daha sık ve bol yer alsın. Sadece bedeninizi değil ruhunuzu da beslemeyi ihmal etmeyin. Telaşlanmayın, üzülmeyin, endişelenmeyin, korkuya kapılmayın. Olumlu ve iyi/güzel şeyler düşünün.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/acaba-ben-de-mi-covid-19-oldum-41657570
 
2-Ahmet Hakan-Hürriyet
“On maddede Kamala Haris’i yazdım. Kurgulasan olmaz”

Bu arada...Biden’a da Türkiye’den ilk tebrik mesajı, Kemal Kılıçdaroğlu’dan gitmiş.Buna da bir şey demiyorum.Ama keşke Biden’a gönderdiği tebrik mesajının altına şöyle bir not eklemeyi akıl etseydi:“Tebrikler Sayın Başkan... Umarım görev yaptığınız süre içinde Türkiye’nin iç sorunlarına müdahil olmayı aklınızın ucundan bile geçirmezsiniz. Buradaki iç işleyişe dışarıdan müdahil olmak gibi bir ayıba imza atmazsınız.”Diyeceksiniz ki:“Bunu akıl edecek olsa... Yıllardır yüzde 20’lere çakılıp kalmazdı.”Neyse... Neyse..
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/on-maddede-kamala-harrisi-yazdim-kurgulasan-olmaz-41657574
 
3-Nedim Şener-Hürriyet
“Biden Darbe ile yapamadığını tamamlamaya geliyor”

“Darbe ile yapamadığını tamamlamaya geliyor” yorumunu yapmamın da somut nedeni vardı.
FETÖ yönetiminden iki önemli isim, 15 Temmuz darbe girişiminden altı ay önce Biden’ın TSK içerisindeki hareketlenmeden haberdar olduğunu yazmışlardı.
ByLock kullanıcı numarası (ID) 283838 olan Rıdvan Kızıltepe ile 146905 ID no’lu kullanıcı Barbaros Kocakurt arasında 2 Şubat 2016 tarihinde gerçekleşen yazışmada, 22 Ocak 2016 günü Türkiye’de bulunan Biden’ın İstanbul’da yaptığı toplantıdan söz ediliyordu. Rıdvan Kızıltepe ile Barbaros Kocakurt arasında şu konuşma geçiyor:
“ Kızıltepe: Hidayet Bey’in çok selamı var
 Kocakurt: Aro (Allah razı olsun) Aleyküm slm
 Kızıltepe: Bu arada bir bilgi Biden, Can Dündar’ın oğluna, ‘Bu adam (Erdoğan) bizi pek dinlemiyor ama TSK tarafından kokular geliyor’ gibi bir cümle sarf etmiş.
 Kocakurt: Bu adam kim?
 Kızıltepe: Biden Başkan yardımcısı, Obama yardımcısı
 Kocakurt: Ne kokusu, olumlu mu olumsuz mu?
 Kızıltepe: Hareket var manasında kullanmış, rahatsızlıkları var manasında hareket edebilirler gibi.”
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-sener/biden-darbe-ile-yapamadigini-tamamlamaya-geliyor-41657563
 
4-Hasan Basri Yalçın-Sabah
“Biden ne yapabilir”

Sonuçta kimse Biden'ın dünyada güç kullanacağını düşünmüyor. Ama güç kullanmadığı müddetçe de Amerika'nın ikna edici bir süpergüç gibi davranması imkansıza yakın. Sadece uluslararası kurumlar yoluyla Rusya ve Çin gibi aktörleri herhangi bir yola sokması beklenmez. O zaman da tüm yapıp ettiği kuru bir söylemden ibaret kalabilir. Eğer mesela Rusya'yı güç kullanarak Suriye ve Libya'dan itebileceğini düşünüyorsanız o zamanBiden fark yaratacak dersiniz. Ama aksi halde Biden dönemi Obama gibi çok laf az iş dönemi olabilir.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hasan-basri-yalcin/2020/11/09/biden-ne-yapabilir

 

5-Kerem Alkin-Sabah
“Çin sessiz ve derinden”

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin, Devlet Başkanı Şi'nin de katıldığı, 26-29 Ekim'deki 4 günlük kritik toplantısında, önümüzdeki 5 yıla ilişkin ekonomik ve politik hedefler detaylı bir şekilde ele alındı. Konular arasında teknolojiden, yeşil enerji kullanımına kadar pek çok başlık yer aldı. Önümüzdeki 5, 10 ve 15 yıl için tam tanımlanmış GSYH büyüme hızı hedefleri konuşulmasa da, 10 yılda milli geliri ikiye katlamak ve 2035 yılı itibariyle kişi başına milli gelirin gelişmiş ülke seviyelerine getirilmesi hedefi öne çıkmış gözüküyor.
Toplantıda yeşil ve düşük karbon odaklı uygulamaların hızlandırılması vedaha iddialı hedefler ortaya konması; enerjide kendine yeterlilik ve stratejik rezervlerin artırılması konusunda acil bir takvim vurgusunun yanı sıra; piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi ve gelir dağılımına katkı verecek hale getirilmesi; koordine halde bölgesel kalkınma; şehir ve köy hane halkları arasında gelir adaletsizliğinin giderilmesine yönelik konularöncelikler olarak öne çıktı. Yaşlanan nüfusun sebep olduğu risk ve izlenecekpolitikalar da unutulmadı elbette.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/11/09/cin-sessiz-ve-derinden
 
6-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“TCMB’ye yeni başkan neyin nesi”

Bu durumda yeni başkandan ne beklenebilir?
-Faizlerin yönü zaten yukarıya dönmüştü ve bu eğilimin devam edip etmeyeceği kurun seyri açısından önemli. Dün akşam Nacı Ağbal’ın ikinci gününde bankacılarla bir araya gelmesi ve “çok verimli geçen” bir toplantı yapması, bu süreci mümkün olduğunca faiz artırmadan geçirilmek istendiğine işaret ediyor.
-Bu formül dışarıdan bir kaynak bulunması halinde çalışabilir.
-Bu formül dışarıdan bir kaynak bulunması halinde çalışabilir. Bu da ekonomi yönetimine belli bir zaman kazandırır. Murat Uysal, Enflasyon Raporu’nu açıkladığı 28 Ekim’de swap görüşmelerinden 1-2’sinin sonuçlandırılmak üzere olduğunu belirtmişti. 
-Yeni Merkez Bankası başkanından beklenen elbette TL’ye sahip çıkmasıdır. TL’yi birisi sahiplenecekse, bu Merkez Bankası’ndan başkası değildir. Çünkü TL onun bastığı paradır.
-Yeni başkanın faizleri artırmadan ve ekonomiyi boğmadan bunu yapıp yapamayacağını göreceğiz. Ya da kurun belli bir yerde dengelenmesini beklemekten başka çare kalmayacak.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2863600-tcmbye-yeni-baskan-neyin-nesi
 
7-Bülent Orakoğlu-YeniŞafak
“Gaffar Okkan’ın polisi süikastten 17 yıl sonra FETÖ’den tutuklandı”

‘Gaffar Okkan Suikast’ı da tam bir bilgi kirliliğine dönüşmek üzere iken PKK terör örgütü militanlarından olup yakalanan ve itirafçı olan Yıldırım Beğler ve Abdülkadir Aygan, Okkan suikastının Diyarbakır 8. Ana Jet Üs ve 2. Taktik Hava Komutanlığı’nda görevli bazı FETÖ’cü subaylarca gerçekleştirildiğini itiraf ettiler. Bilindiği gibi bu jet üssü 15 Temmuz darbe girişiminde TBMM’yi bombalayan uçaklara yataklık yapmıştı. 15 Temmuz gecesi vatan haini Semih Terzi’yi Silopi’den getiren helikopterin inişine engel olunmadığı gibi hain Semih Terzi ve ekibinin üsse girilmesine izin verilmişti. Eğer Semih Terzi’nin Ankara’ya uçuşuna izin verilmeseydi devlet büyük bir riske girmeyecekti. Belki de Ömer Halis Demir şehit edilmeyecekti. Gaffar Okkan’a gerçekleştirilen suikastın ancak savaş eğitimi almış kapasitedeki FETÖ’cü askerlerce gerçekleştirildiği böylece ortaya çıkmış oldu. Sıra şimdi bu işin yüzleşmesinde sanırım. Gaffar Okkan’a yapılan suikast sırasında motorsikletli koruma ekibinde yer alan olayda yaralandığı bilinen polis memuru M.D, Eskişehir’de 2017 tarihinde ByLock kullanmaktan tutuklanmıştı. Suikast olayı ile ilgisi olup olmadığı konusunu araştırıyorum. Gerekli bilgiyi aldığımda sonraki yazılarımda açıklarım inşallah.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/bulentorakoglu/gaffar-okkanin-koruma-polisi-suikasttan-17-yil-sonra-fetoden-tutuklandi-2056744
 
8-İbrahim Karagül-YeniŞafak

Artık sırtını ABD’ye dayayan kaybedecek. Yeni bir dünya kuruldu.ABD günlerdir seçim sonuçlarını bile açıklayamıyor. Rejim değiştirme, iktidar belirleme, iç politika dizayn etme gücü bitti. Kendi sistemini ayakta tutmaya çalışıyor, kendi içinde uğraşıyor. Size bir faydası dokunmayacak. Yeni bir dünya kuruldu, yeni güçler ortaya çıktı, dünyanın düzeni değişti, güç haritası değişti, yükselen ve çöken ülkeler haritası oluştu, siz bunu bile okuyamıyorsunuz.Sırtını ABD’ye dayayan kaybedecek. Sırtını İsrail’e, Avrupa’ya, Arap rejimlere dayayan kaybedecek. Artık sırtını Türkiye’ye, bu ülkeye, bu millete, bu zengin tarihe, bu siyasi genetiğe dayayan kazanıyor, onlar yükseliyor.
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/ne-o-abdden-somurge-valisi-mi-isteyeceksiniz-istanbul-sokaklarina-abd-askeri-mi-cagiracaksiniz-2056737
 
9-Mehmet Ocaktan-Karar
“Trump için yas tutmaktan vazgeçin”
Her ne kadar sizin için demokrasiye alışmak biraz zaman alacak olsa da, bilmeniz gerekiyor ki Türkiye yeni dönemde demokratik değerleri önceleyen bir Amerikan yönetimiyle çalışmak zorunda. Nitekim Bidenseçim zaferiyle ilgili yaptığı ilk konuşmada “Demokrasiyi yeniden inşa etme zamanı... Irkçılığı bitirme zamanı...” diyerek yeni dönemin yol haritasını net olarak ortaya koymuş oldu. Gördüğünüz gibi korkacak bir durum yok, zira demokratik değerler ve hukuk herkes için olduğu gibi sizin için de hayati bir ihtiyaç... Trump için yas tutmaktan vazgeçin artık, zor olsa da demokrasiye alışın... 
https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/trump-icin-yas-tutmaktan-vazgecin-artik-1587638
 
10-Orhan Uğuroğlu-Yeniçağ
“Trump gitti şimdi sıra Erdoğan’da”
Joe Biden, Trump'ın Amerikan halkını umursamayan bu tavrından yararlandı ve sessiz çoğunluğun sesi oldu.Amerikalılar, Covid 19 salgını nedeniyle hayatlarını kaybederken Trump'ın etkisiz kalması da kaybetmesinde önemli rol oynadı.Biden'in seçildikten sonraki ilk açıklaması, "Pazartesi günü, salgınla mücadele planımızı hayata geçirecek önde gelen bilim adamı ve uzmanlardan oluşan bir ekip kuracağım" diye oldu.Amerika'da Trump dönemi ile Türkiye'de Erdoğan dönemi ne kadar benziyor değil mi?Amerika'da başkanlık seçimi göreceksiniz Türkiye'ye de yansıyacak.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/trump-gitti-simdi-sira-erdoganda-57373yy.htm
 
11-Fikret Bila-T24
“Trump’a üzülmeye Biden’a sevilmeye gerek yok”

Türkiye açısından Trump'a üzülecek bir durum olmadığı gibi Biden'ın seçilmesine sevinilecek bir durum da yok.Biden'ın, elbette diplomatik nezaket kurallarına uygun davranacak, devlet adamına yakışır bir dil kullanacaktır ancak Trump'ın Türkiye karşıtı kararlarını geri almayacaktır.PKK-PYD'yi desteklemeye devam edecektir. Doğu Akdeniz'de, Ege'de Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden yana olacaktır. Libya'da Türkiye'ye yardım etmeyecektir. S-400'ler için alınan CAATSA ekonomik yaptırım kararlarını ortadan kaldırmayacak ve zamanı gelince belki de uygulayacaktır. Türkiye, S-400'lerden vazgeçmediği sürece Türkiye'yi F-35 projesine dahil etmeyecek, Türkiye'ye ait olan F-35'leri Türkiye'ye vermeyecektir.Biden da Trump gibi ABD'nin ulusal çıkarlarına göre, kurulu düzen tarafından belirlenen politikaları uygulayacaktır.Bu nedenle ABD Başkanı değişti diye üzülmeye de sevinmeye de gerek yoktur.
https://t24.com.tr/yazarlar/fikret-bila/trump-a-uzulmeye-biden-a-sevinmeye-gerek-yok,28630