Köşe Yazıları Yorumsuz - 6 Eylül 2020 Pazar

6 EYLÜL 2020, PAZAR
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Mahmut Övür
“Demirtaş Sol parti kuruyor”

 

Demirtaş'ın özellikle "güçlendirilmiş parlamenter" sistem gibi Kürt siyasi kadrolarının öncelikleri arasında olmayan bir konuda canhıraş çalışması, sol medya ve sol partilere yakın durması yeni bir parti hazırlığının işareti olarak yorumlanıyor.HDP'li Kürt siyasi aktörlere göre, Demirtaş'ın en önemli siyasi hedefi, Erdoğan karşıtlığı. Bir HDP'li şöyle diyor:"Demirtaş hala 'Seni başkan yaptırmayacağız' ruh hali içinde. Şöyle bir noktaya gelmiş, 'Erdoğan gitsin de ne olursa olsun.' Tıpkı CHP, solliberaller ve FETÖ gibi. Bu düşünce nedeniyle Demirtaş'ın Türk soluylabirlikte yeni bir parti kurması ihtimali var. Kurulursa kimse şaşırmasın. Bu çıkışıyla İmralı'nın seslendirdiği 'üçüncü yol' önerisine de karşı çıkmış oluyor. O bu çıkışıyla büyük kentlerden oy alabilir ama Kürtlerden ve özellikle bölgeden alamaz."HDP'de içinde derin fay hatları var ama o fay hatlarından biri kırılsa bile hiçbiri "silahları susturacak" ve siyaseti öne alacak kadar sivil enerjiye sahip değil. O enerji sadece Diyarbakır Anaları'nda var ama ne yazık ki onu da görecek feraset sahibi siyasi aktör yok.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/09/06/demirtas-sol-parti-kuruyor

 

 

2-Muharrem Sarıkaya-Habertürk
“Aşıdan sonra 6 ay daha lazım”

 

Aktardıklarından yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki aşı bulunup yapılsa dahi salgın hızının kesilmesi için 6 aya daha ihtiyaç var.İkinci önemli nokta ise kimse yakalandım kurtuldum sanmasın, tehlike geçmiş değil.
https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2794869-asidan-sonra-6-ay-daha-lazim

 


3-Kürşat Zorlu-Habertürk
“21. Yüzyılın kültür savaşlarına hazır mıyız”

 

Şimdi Türkiye'nin yapması gereken yumuşak güç unsurlarını, kültür diplomasisini ayağa kaldırmaktır. Böylelikle sahada ilerletilen maddi kültür araçları masada kazanç getirebilecek bir donanıma sahip olacaktır. Ancak bunu yaparken kültürel dargörüşlülükten uzak durularak bilim, liyakat ve özgünlük temelinde bir yapılanma şarttır. Kaynakların doğru ve etkin kullanımı siyasal ve ideolojik yakınlık kıskacından çıkılarak başarılabilir.Son olarak, Prof.Dr.Mümtaz Turhan kültür değişmeleri adlı eserinde “Yunan medeniyetine ölmezlik vasfını veren nedir, neden hala sayısız hayranları vardır ve niçin Garp medeniyeti onun bir eseri sayılmaktadır?” diye sormaktadır. Zira ona göre bugünkü batı medeniyetinin dayandığı ilim ve teknik Yunan medeniyetinde mevcut değildi.Bu soruyu görünce bugün D.Akdeniz’de olup bitenlerin, ülkeler arasındaki saf tutuşların ya da koşul bağımlılıkların salt çıkarlar manzumesi ile değerlendirilmemesi gerektiği bir kez daha anlaşılıyor.
https://www.haberturk.com/yazarlar/prof-dr-kursad-zorlu/2794868-21-yuzyilin-kultur-savaslarina-hazir-miyiz

 

 

4-İsmail Kılıçarslan-YeniŞafak
“Veyis Ateş niçin haklı”

 

Diyor ki yani: “Yahu tarikatlar, cemaatler, çevreler, oluşumlar. Ses verin. Şimdi değilse ne zaman? Bugün değilse hangi vakit?”Ben de tekraren diyorum ki: Çok üzüldüm Veyis Ateş. Üzüldüm, çünkü haklı olmanın hiçbir işe yaramadığı bir yerden konuşmuşsun. Yani haklılığın hiçbir şeyin değişmesini sağlamayacak.Şuradan başlayayım. Senin bu dediğini yapabilmeleri için önce bizim bu yapılarımızın, bu kurumlarımızın birlikte hareket edebilme kabiliyeti geliştirmeleri gerekir. Zaman zaman politik mekanizmaların ricasıyla “bir araya gelmiş gibi yapan” bu güzide kurumlarımız esasen bir araya gelme konusunda sınıfta kalırlar. “Herkes kendine…” fikriyle mücehhezdirler ne yazık ki. Yahu bizim iki hocamız bir araya gelse beşinci dakikadan itibaren “sakal boyu” konusunda ihtilafa düşerler. Nerede kaldı hayatiyet arz eden meselelerde tek blok olarak ses verme kabiliyeti?
https://www.yenisafak.com/yazarlar/ismailkilicarslan/veyis-ates-nicin-hakli-2056146

 

 

5-Uğur Dündar-Sözcü
“Türkiye açık hava hastanesine döndü”


Sayın Dr. Çıray'la bugünkü söyleşimize, “Türkiye'deki COVID-19 salgını hangi aşamada” sorusuyla başlıyorum.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ugur-dundar/turkiye-acik-hava-hastanesine-dondu-6024485/

 

 

6-Orhan Bursalı-Cumhuiyet
“İktidar cemaatsiz tarikatsız yapar mı”

 

Hepsi köleci kadın sisteminin unsurları olan çoğu sapkın erkekler güruhundan oluştuğu için her türlü kadın düşmanlığının, cinayetlerinin, tecavüzlerinin, saldırılarının artmasını besliyorlar.Bakın, çoğu cinsel sapkınlıklarıyla da öne çıkıyor. Din meselesini kadın cinsiyetine kadar indirdikleri için de kafaları dumanlıdır. Erkek, kız, kadın demeden. Bu yönleriyle deşifre olanlardan bahsediyorum. Deşifre olmamışlara bir şey diyemem!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/iktidar-cemaatsiz-tarikatsiz-yapar-mi-yapamaz-mi-1763776