Köşe Yazıları Yorumsuz - 31 Ağustos 2020 Pazartesi

31 AĞUSTOS 2020,PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Abdülkadir Selvi-Hürriyet
“30 Ağustos resepsiyonları hatırladınız mı”

 

Bu ülkede 29 Ekim’i ve 30 Ağustos’u askeri vesayetin yeniden diriltilmesi için kullanmaya çalışanlar var. Yine Atatürk’ün arkasına saklanarak yapıyorlar bunu. 30 Ağustos resepsiyonları Gazi Orduevi’nde yapılırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın, bakanların başörtülü oldukları için eşlerini götüremedikleri resepsiyonlardan söz ediyorum. Başbakan Erbakan 30 Ağustos resepsiyonuna geldiği anda Gazi Orduevi’nden homurtular yükselmişti. Erdoğan’la birlikte 30 Ağustos resepsiyonları Cumhurbaşkanlığı bünyesine alındı.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/30-agustos-resepsiyonlarini-hatirladiniz-mi-41599282



2-Hilal Kaplan-Sabah
“DHKP-CHP”

 

Ama DHKP-C zihniyetiyle yakın olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Adana gibi bir ilin CHP İl Başkanlığı başta olmak üzere farklı CHP teşkilatları, sözde ulusalcı Yılmaz Özdil, İstanbul Barosu, Birgün ve Cumhuriyet gibi daha önce de örgüt propagandası yapmış yayın organları... Bir de "İslâmcı vicdanjörler" var tabii ama neyse ki etkileri az.
Gözlerimizin önünde bir terör örgütü meşrulaştırılıyor. En iyi ihtimal terör yardakçısı olan bir isim, örgüt talimatı veya kendi kararı fark etmez, neticede devlet kaynaklı bir durum yokken kendini öldürüyor.
Hepsi bir ağızdan robot gibi "Adil yargılanmadı, zulmedildi, ölüme mahkum edildi" diyor. Niye adil yargılanmamış? Avukata erişim, kendini savunma hakkı, delillere erişim ve sorgulama, hangi eksik hak söz konusu, söylenmiyor. Çünkü gerçek önemsiz.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/08/31/dhkp-ch



3-Kerem Alkin-Sabah
“3. Çeyrek büyüme ve para politikası”

 

1980'li yıllardan bu yana hissedilen, gözlenen ve 1990'lı yıllarda doruk noktasına ulaşan skolastik 'anglosakson' para politikası yaklaşımını ABD Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası 2008 küresel finans krizinden bu yana büyük ölçüde terk etmiş olmalarına rağmen ve önümüzdeki dönem için merkez bankaları klasik ve neoklasik tüm para politikası yaklaşımlarını ciddi manada sorgularken, 1990'lı yılların anlayışıyla yetişmiş ve görev yapmış eski merkez bankacı ve hazinecilerin 'basmakalıp' yaklaşımları ile, TCMB eğer parasal daralmada 'ölçüyü' kaçırırsa, bilhassa 4. çeyrek büyüme için güçlü beklentiler zedelenir. Bu noktayı da bilhassa hatırlatmak istedim.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/08/31/3-ceyrek-buyume-ve-para-politikasi



4-Melih Altıok-Sabah
“Aallah Allah bu çocuklar kime çekmiş”

 

Eğer hakikaten derdiniz şiddet ve teröre karşı demokratik sivil siyaseti savunmaksa aynı tabana hitap ettiğiniz Vatan Partili gençleri örnek gösterin mesela.
Türkiye Gençlik Birliği İstanbul Barosu önüne gidip mazlumun da sahibi olduğunu göstererek ortak aklın hislerine tercüman oldu.
Tamam, kimse sizden yöneticilerinize bayrak açmanızı beklemiyor. O düpedüz devrimcilik olur. Ama yok mu CHP gençliği içinde katilleri değil, işini yaparken katledilmiş bir Cumhuriyet savcısını yani hukuku, hakkaniyeti savunacak yurtsever solcular?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2020/08/31/allah-allah-bu-cocuklar-kime-cekmis



5-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Parada yeni dünya turu umudu fedin para politikası değişikliği”

 

Küresel salgının dünyayı terk etmesi gelecek yıla kalması ile 2021 büyüme beklentileri giderek aşağı yönde revize ediliyor.
-ABD başkanlık seçimleri de giderek yaklaşıyor. Demokratların adayı anketlere göre önde ama finansal piyasalarda henüz başkanın değişeceğine dair fiyatlama yapılmadı. Kalan süre 2 ay. Düğümlenme şöyle veya böyle çözülecek, piyasalara belli bir etkisi olacak gibi.
-Küresel çaptaki ticari ve siyasi gerginliklerin azalacağı beklenmiyor. Seçime kadar ABD-Çin arasındaki ipler iyice gerginleşebilir.Seçim sonrasında da düzeleceğine dair herhangi pek bir beklenti yok. Buna karşılık ABD tarafından asıl radikal adımların yeni yılda atılması beklenebilir.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2788514-parada-yeni-dunya-turu-umudu-fedin-para-politikasi-degisikligi

 

 

6-Yusuf Kaplan-YeniŞafak
“Mahşerin üç atlısı kurucu Melikşah uygulayıcı Nizamülmülk temellei koyucu Gazali”

 

Şu ân İslâm dünyası, iki asırdır yaşadığı ikinci büyük medeniyet buhranı sürecinde de benzer sorunlarla boğuşuyor: Bir yandan dışardan gerçekleşen emperyalist saldırıyla fiilî bağımsızlığını, öte yandaşa içerden gerçekleşen saldırı ve hercümerçle zihnî bağımsızlığını yitirmiş durumda.İslâm dünyasının fiîlî bağımsızlığına da, zihnî bağımsızlığına da kavuşabilmesi için bize kurucu yeni bir Melikşah, uygulayıcı yeni bir Nizamülmülk ve zihnî bağımsızlığımızın temellerini atacak, çağı tanıyacak, çağı aşacak derinlikli bir yolculuğa çakacak, çağrısı çağını kuracak yeni bir Gazâlî gerek...
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/mahserin-uc-atlisi-kurucu-meliksah-uygulayici-nizamulmulk-temelleri-koyucu-gazl-2056091

 

 

7-Mehmet Ocaktan-Karar
“Özal gibi vizyoner bir bakışa ihtiyaç var”


Şunu çok iyi biliyoruz ki, bir ülkeyi gerçek anlamda kalkındıracak olan yatırımlar, artı değer üretecek yatırımlardır. Türkiye’nin son 30-40 yılına baktığımızda içeride döviz anlamında finansal kaynak oluşturan turizmi, ihracatımızın motoru olan otomotiv ve tekstili görürüz. Yani bugün bile hala Özal’ın yatırımlarıyla dünyada varlık göstermeye devam ediyoruz. Herhalde siyasal iktidarlar ve devleti yönetenler için arkalarında yıllarca ülkenin üretimine katkı sağlayacak yatırımlar ve reformist düşüncelerden daha güzel bir miras olamaz...
https://www.karar.com/ozal-gibi-vizyoner-bir-bakisa-ihtiyac-var-1582941

 

 

8-Yıldıray Oğur-Karar
“Adaletin yalancı çoban hikayesi”

 

Türkiye’de hukuk sisteminin tutukluluğu cezaya çeviren uygulamalarının, kötü iddianamelerin, önyargılı yargılamaların mağdurları arasında artık her kesimden, her görüşten insanlar var.Laik, Kemalist Cumhuriyet yazarları, Sözcü çalışanlarıyla, Alparslan Kuytul, Halis Bayancuk gibi oy vermeyi bile gayri-İslami gören İslamcıları, ODA TV çalışanlarıyla, Zaman gazetesi çalışanlarını, milliyetçi Yeniçağ yazarıyla, Yeni Yaşam gazetesi yöneticilerini, ulusalcı gazetecilerle, Büyükada’da sivil toplum atölyesi yapan liberal-sol aktivistleri, Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklananlarla, Atatürk’e hakaretten tutuklananları aynı anda mağdur edebilen bir yargı sistemimiz var.
https://www.karar.com/adaletin-yalanci-coban-hikayesi-1582952

 

 

9-Mehmet Ali Güller- Cumhuriyet
“Libya’da darbe ve karşı karbe”

 

Doğu Akdeniz’de bunca yalnızlaşmanın içerisinde neredeyse tek müttefik olan Trablus’la da işler sorunlu hale gelirse bu, ciddi bir kayıp olacaktır.Ancak sürpriz olmayacaktır: İlk düğmeyi yanlış ilikleyerek Kıbrıs’ta Annan Planı’nı destekleyip Güney Kıbrıs ile Yunanistan’a geniş bir alan açan, açtığı alan sayesinde Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de 15 yılda adım adım geniş bir cephe örmesini de seyreden AKP hükümetinin, Trablus’la ilişkileri de kötü yürütmesi kimseyi şaşırtmayacaktır maalesef!Çünkü satranç tahtası üzerinde blöflü pişti oynanmaz!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/libyada-darbe-ve-karsi-darbe-1762288

 


10-Orhan Uğuroğlu-Yeniçağ
“İcra artışında tarihi rekor”

 

Mesainin başladığı 08.30'dan 09.45'e kadar geçen bir saat 15 dakikalık sürede;Toplam işlem sayısı: 10 bin 665.Satış İşlemi: Bin 251 İpotek İşlemi: Bin 224 Ve Haciz İşlemi 5 bin 299
Değerli okurlarım,İşte ekonomik kriz denilen facianın çok acı tablosu budur.Bir saat 15 dakikada Türkiye'deki tapulara tam 5 bin 300 adet haciz işlemi yapıldı.Toplam işlem sayısının yüzde 50'si haciz işlemidir.Bir saat 15 dakikada bin 224 ipotek işlemi yapıldı. Biliyorsunuz bankalardan ticari kredi taleplerinde vatandaşlardan ipotek alınıyor. Ayrıca kredi konut satışlarında da ipotek işlemi tesis ediliyor.Haciz ve İpotek toplamı ise 6 bin 523İcra mahkemeleri ve normal mahkemeler e-tapu ve UYAP sistemi sayesinde herhangi bir yazışmaya gerek kalmadan vatandaşın tapularına ipotek ve haciz koyuyorlar.Durum işte bu kadar vahim, işte bu kadar acı bir tablo var ki bir mesai gününde kim bilir bu rakamlar kaça ulaşır.Adalet Bakanlığına ait UYAP resmi istatistik rakamlarına göre:30 Ağustos 2020 itibarı ile toplam icra (esas) ve iflas dosyaları sayısı:- 22 milyon 827 bin 561Bu rakam 2008 Aralık ayında sadece yaklaşık 8 milyon idi…12 yılda yaklaşık 3 kat artan icra ve iflas dosyaları Türkiye'deki ekonomik krizin net fotoğrafıdır.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/icra-artisinda-tarihi-rekor-56700yy.htm

31 AĞUSTOS 2020,PAZARTESİ
KÖŞE YAZILARI

1-Abdülkadir Selvi-Hürriyet
“30 Ağustos resepsiyonları hatırladınız mı”

Bu ülkede 29 Ekim’i ve 30 Ağustos’u askeri vesayetin yeniden diriltilmesi için kullanmaya çalışanlar var. Yine Atatürk’ün arkasına saklanarak yapıyorlar bunu. 30 Ağustos resepsiyonları Gazi Orduevi’nde yapılırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın, bakanların başörtülü oldukları için eşlerini götüremedikleri resepsiyonlardan söz ediyorum. Başbakan Erbakan 30 Ağustos resepsiyonuna geldiği anda Gazi Orduevi’nden homurtular yükselmişti. Erdoğan’la birlikte 30 Ağustos resepsiyonları Cumhurbaşkanlığı bünyesine alındı. 
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/30-agustos-resepsiyonlarini-hatirladiniz-mi-41599282
 
2-Hilal Kaplan-Sabah
“DHKP-CHP”

Ama DHKP-C zihniyetiyle yakın olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Adana gibi bir ilin CHP İl Başkanlığı başta olmak üzere farklı CHP teşkilatları, sözde ulusalcı Yılmaz Özdil, İstanbul Barosu, Birgün ve Cumhuriyet gibi daha önce de örgüt propagandası yapmış yayın organları... Bir de "İslâmcı vicdanjörler" var tabii ama neyse ki etkileri az.
Gözlerimizin önünde bir terör örgütü meşrulaştırılıyor. En iyi ihtimal terör yardakçısı olan bir isim, örgüt talimatı veya kendi kararı fark etmez, neticede devlet kaynaklı bir durum yokken kendini öldürüyor.
Hepsi bir ağızdan robot gibi "Adil yargılanmadı, zulmedildi, ölüme mahkum edildi" diyor. Niye adil yargılanmamış? Avukata erişim, kendini savunma hakkı, delillere erişim ve sorgulama, hangi eksik hak söz konusu, söylenmiyor. Çünkü gerçek önemsiz.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hilalkaplan/2020/08/31/dhkp-ch
 
3-Kerem Alkin-Sabah
“3. Çeyrek büyüme ve para politikası”

1980'li yıllardan bu yana hissedilen, gözlenen ve 1990'lı yıllarda doruk noktasına ulaşan skolastik 'anglosakson' para politikası yaklaşımını ABD Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası 2008 küresel finans krizinden bu yana büyük ölçüde terk etmiş olmalarına rağmen ve önümüzdeki dönem için merkez bankaları klasik ve neoklasik tüm para politikası yaklaşımlarını ciddi manada sorgularken, 1990'lı yılların anlayışıyla yetişmiş ve görev yapmış eski merkez bankacı ve hazinecilerin 'basmakalıp' yaklaşımları ile, TCMB eğer parasal daralmada 'ölçüyü' kaçırırsa, bilhassa 4. çeyrek büyüme için güçlü beklentiler zedelenir. Bu noktayı da bilhassa hatırlatmak istedim.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2020/08/31/3-ceyrek-buyume-ve-para-politikasi
 
4-Melih Altıok-Sabah
“Aallah Allah bu çocuklar kime çekmiş”

Eğer hakikaten derdiniz şiddet ve teröre karşı demokratik sivil siyaseti savunmaksa aynı tabana hitap ettiğiniz Vatan Partili gençleri örnek gösterin mesela.
Türkiye Gençlik Birliği İstanbul Barosu önüne gidip mazlumun da sahibi olduğunu göstererek ortak aklın hislerine tercüman oldu.
Tamam, kimse sizden yöneticilerinize bayrak açmanızı beklemiyor. O düpedüz devrimcilik olur. Ama yok mu CHP gençliği içinde katilleri değil, işini yaparken katledilmiş bir Cumhuriyet savcısını yani hukuku, hakkaniyeti savunacak yurtsever solcular?
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2020/08/31/allah-allah-bu-cocuklar-kime-cekmis
 
5-Abdurrahman Yıldırım-Habertürk
“Parada yeni dünya turu umudu fedin para politikası değişikliği”

Küresel salgının dünyayı terk etmesi gelecek yıla kalması ile 2021 büyüme beklentileri giderek aşağı yönde revize ediliyor.
-ABD başkanlık seçimleri de giderek yaklaşıyor. Demokratların adayı anketlere göre önde ama finansal piyasalarda henüz başkanın değişeceğine dair fiyatlama yapılmadı. Kalan süre 2 ay. Düğümlenme şöyle veya böyle çözülecek, piyasalara belli bir etkisi olacak gibi.
-Küresel çaptaki ticari ve siyasi gerginliklerin azalacağı beklenmiyor. Seçime kadar ABD-Çin arasındaki ipler iyice gerginleşebilir.Seçim sonrasında da düzeleceğine dair herhangi pek bir beklenti yok. Buna karşılık ABD tarafından asıl radikal adımların yeni yılda atılması beklenebilir.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2788514-parada-yeni-dunya-turu-umudu-fedin-para-politikasi-degisikligi


6-Yusuf Kaplan-YeniŞafak
“Mahşerin üç atlısı kurucu Melikşah uygulayıcı Nizamülmülk temellei koyucu Gazali”

Şu ân İslâm dünyası, iki asırdır yaşadığı ikinci büyük medeniyet buhranı sürecinde de benzer sorunlarla boğuşuyor: Bir yandan dışardan gerçekleşen emperyalist saldırıyla fiilî bağımsızlığını, öte yandaşa içerden gerçekleşen saldırı ve hercümerçle zihnî bağımsızlığını yitirmiş durumda.İslâm dünyasının fiîlî bağımsızlığına da, zihnî bağımsızlığına da kavuşabilmesi için bize kurucu yeni bir Melikşah, uygulayıcı yeni bir Nizamülmülk ve zihnî bağımsızlığımızın temellerini atacak, çağı tanıyacak, çağı aşacak derinlikli bir yolculuğa çakacak, çağrısı çağını kuracak yeni bir Gazâlî gerek...
https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/mahserin-uc-atlisi-kurucu-meliksah-uygulayici-nizamulmulk-temelleri-koyucu-gazl-2056091

7-Mehmet Ocaktan-Karar
“Özal gibi vizyoner bir bakışa ihtiyaç var”
Şunu çok iyi biliyoruz ki, bir ülkeyi gerçek anlamda kalkındıracak olan yatırımlar, artı değer üretecek yatırımlardır. Türkiye’nin son 30-40 yılına baktığımızda içeride döviz anlamında finansal kaynak oluşturan turizmi, ihracatımızın motoru olan otomotiv ve tekstili görürüz. Yani bugün bile hala Özal’ın yatırımlarıyla dünyada varlık göstermeye devam ediyoruz. Herhalde siyasal iktidarlar ve devleti yönetenler için arkalarında  yıllarca ülkenin üretimine katkı sağlayacak yatırımlar ve reformist düşüncelerden daha güzel bir miras olamaz... 
https://www.karar.com/ozal-gibi-vizyoner-bir-bakisa-ihtiyac-var-1582941

8-Yıldıray Oğur-Karar
“Adaletin yalancı çoban hikayesi”

Türkiye’de hukuk sisteminin tutukluluğu cezaya çeviren uygulamalarının, kötü iddianamelerin, önyargılı yargılamaların mağdurları arasında artık her kesimden, her görüşten insanlar var.Laik, Kemalist Cumhuriyet yazarları, Sözcü çalışanlarıyla, Alparslan Kuytul, Halis Bayancuk gibi oy vermeyi bile gayri-İslami gören İslamcıları, ODA TV çalışanlarıyla, Zaman gazetesi çalışanlarını, milliyetçi Yeniçağ yazarıyla, Yeni Yaşam gazetesi yöneticilerini, ulusalcı gazetecilerle, Büyükada’da sivil toplum atölyesi yapan liberal-sol aktivistleri, Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklananlarla, Atatürk’e hakaretten tutuklananları aynı anda mağdur edebilen bir yargı sistemimiz var.
https://www.karar.com/adaletin-yalanci-coban-hikayesi-1582952

9-Mehmet Ali Güller- Cumhuriyet
“Libya’da darbe ve karşı karbe”

Doğu Akdeniz’de bunca yalnızlaşmanın içerisinde neredeyse tek müttefik olan Trablus’la da işler sorunlu hale gelirse bu, ciddi bir kayıp olacaktır.Ancak sürpriz olmayacaktır: İlk düğmeyi yanlış ilikleyerek Kıbrıs’ta Annan Planı’nı destekleyip Güney Kıbrıs ile Yunanistan’a geniş bir alan açan, açtığı alan sayesinde Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de 15 yılda adım adım geniş bir cephe örmesini de seyreden AKP hükümetinin, Trablus’la ilişkileri de kötü yürütmesi kimseyi şaşırtmayacaktır maalesef!Çünkü satranç tahtası üzerinde blöflü pişti oynanmaz!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/libyada-darbe-ve-karsi-darbe-1762288
 

10-Orhan Uğuroğlu-Yeniçağ
“İcra artışında tarihi rekor”

Mesainin başladığı 08.30'dan 09.45'e kadar geçen bir saat 15 dakikalık sürede;Toplam işlem sayısı: 10 bin 665.Satış İşlemi: Bin 251 İpotek İşlemi: Bin 224 Ve Haciz İşlemi 5 bin 299
Değerli okurlarım,İşte ekonomik kriz denilen facianın çok acı tablosu budur.Bir saat 15 dakikada Türkiye'deki tapulara tam 5 bin 300 adet haciz işlemi yapıldı.Toplam işlem sayısının yüzde 50'si haciz işlemidir.Bir saat 15 dakikada bin 224 ipotek işlemi yapıldı. Biliyorsunuz bankalardan ticari kredi taleplerinde vatandaşlardan ipotek alınıyor. Ayrıca kredi konut satışlarında da ipotek işlemi tesis ediliyor.Haciz ve İpotek toplamı ise 6 bin 523İcra mahkemeleri ve normal mahkemeler e-tapu ve UYAP sistemi sayesinde herhangi bir yazışmaya gerek kalmadan vatandaşın tapularına ipotek ve haciz koyuyorlar.Durum işte bu kadar vahim, işte bu kadar acı bir tablo var ki bir mesai gününde kim bilir bu rakamlar kaça ulaşır.Adalet Bakanlığına ait UYAP resmi istatistik rakamlarına göre:30 Ağustos 2020 itibarı ile toplam icra (esas) ve iflas dosyaları sayısı:-   22 milyon 827 bin 561Bu rakam 2008 Aralık ayında sadece yaklaşık 8 milyon idi…12 yılda yaklaşık 3 kat artan icra ve iflas dosyaları Türkiye'deki ekonomik krizin net fotoğrafıdır.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/icra-artisinda-tarihi-rekor-56700yy.htm