Köşe Yazıları Yorumsuz - 2 Temmuz 2020 Perşembe

2 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI

 


1-Ahmet Hakan- Hürriyet
“Şimdi anlaşıldı mı ahlaksızlığın şerefsizliğin partisinin olmayacağı”

“15 Temmuz olana kadar bunların bu kadar berbat insanlar olduğunu hiçbirimiz anlayamadık. 15 Temmuz hepimiz açısından bir uyanış vesilesi oldu.”
Hop! Burada duralım. AK Partililer açısından olaya bakacak olursak...Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz:
AK Parti içinde...FETÖ konusuna en son uyanan da...FETÖ konusunda en geciken de...Tartışmasız Bülent Arınç’tır. Bülent Arınç, ancak...Meclis’in üzerine bombalar yağınca… Üç yüze yakın insanımız bir gecede katledilince...Savaş uçaklarıyla memleket bombalanınca...Suikast timleri Erdoğan’ın peşine düşünce...Bir uyanış, bir aydınlanma yaşamıştır. Bu muazzam gecikme nedeniyle Bülent Arınç, kendisini diğer AK Partililere göre biraz farklı bir yerde konumlandırmalıdır. Ancak böyle yaparsa hakkaniyetli davranmış olur.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/simdi-anlasildi-mi-ahlaksizligin-serefsizligin-partisinin-olamayacagi-41555074

2-Sedat Ergin-Hürriyet
“Danıştay’ın Ayasofya kararı bize neyi söylüyor”

Projektörler Danıştay’a çevrilince, bu kurumun Ayasofya konusunda geçmişte nasıl bir tutum aldığını incelemek amacıyla önceki kararları gözden geçirdiğimde karşıma şöyle bir tablo çıktı:
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/danistayin-ayasofya-kararlari-bize-ne-soyluyor-41555078

3-Abdülkadir Selvi-Hürriyet
“Bir babanın sosyal medya ısrarı”

1- Sosyal medya platformlarına Türkiye’de ofis açma zorunluluğu getirilecek.
2- Böylece Türkiye’deki kazançlarından vergi vermeleri sağlanacak.
3- Sosyal medya hesapları gerçek kimlikler üzerinde açılacak. Böylece sahte hesapların önüne geçilecek.
4- Suç konusu olan paylaşımlar yapanlar hakkındaki bilgilerin, yargının talep etmesi durumunda sosyal medya platformları tarafından hızla verilmesi sağlanacak.
5- Nefret söylemine izin verilmeyecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis tatile girmeden önce yasal düzenlemenin yapılmasını istedi. Pandemi nedeniyle Meclis’in 15 Temmuz özel oturumundan sonra tatile girmesi düşünülüyor. Sosyal medyayla ilgili düzenlemenin hızla Meclis’e getirilip 15 Temmuz’dan önce yasalaşması bekleniyor.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/bir-babanin-sosyal-medya-isyani-41555068


4-Mehmet Barlas-Sabah
“Baroları parçalamak daha büyük sorunlara sebep olabilir”

Tabii bir de baroyu parçalamanın doğuracağı sonuçlar var. Örneğin FETÖ'cü baro, PKK'lı baro, Amerikan güdümlü baro, CHP'li baro, AK Partili baro gibi olgular çıkabilir ortaya ve bu durum hem avukatlık mesleğini hem de yargıçları zorlar.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/07/02/barolari-parcalamak-daha-buyuk-sorunlara-sebep-olabilir

 

5-Mahmut Övür- Sabah
“Büyük sorunları kim çözer”
Optimar'ın bu ayki araştırmasında siyasi aktörlere ilişkin toplumun kanaatleri de sorulmuş... Olumlu-olumsuz ve kararsız gibi üç seçenek var. Aralarında Berat Albayrak, Doğu Perinçek, Ali Babacan, Mansur Yavaş, Yavuz Ağıralioğlu ve Selahattin Demirtaş'ın da yer aldığı 21 siyasi aktör oylanıyor.
----
Şimdi gelelim bugün seçim olsa kime oy verirsiniz sorusuna...
AK Parti yüzde 41.45, CHP yüzde 22.9, MHP yüzde 10.1, HDP yüzde 10.5, İP yüzde 8.5, SP yüzde 0.6, Gelecek Partisi yüzde 1.3, Deva Partisi yüzde 1.3, Hüda Par yüzde 0.3, Vatan Partisi yüzde 0.15...
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2020/07/02/buyuk-sorunlari-kim-cozer

6-Abdurrahman Yıldrırım- Habertürk
“Önce tüketim sonra üretim canlanması”

Üretimdeki canlanmanın ikinci ve daha güçlü ayağını ise iç tüketimdeki sıçrama oluşturdu. Üretim, ancak tüketimin canlandığı sektörlerde artıyor. Bu sektörler büyüyor, yeni siparişler alıyor, yeni istihdam edilecekleri işe alıyor.-Bu sektörlerin hangileri olduğu, bitişikte yer alan İSO PMI Endeksi yani İmalat Sanayi Satın Alma Endeksi’nde görülüyor. Bir öncü veri olan ve eşik değeri 50’nin üzeri genişlemeye, altı ise daralmaya işaret eden PMI Endeksi haziran ayında yeniden büyüme bölgesine döndü.-Buna göre önümüzdeki aylarda sanayi üretimi, sanayi istihdamı, sanayi ihracatı artacak.
https://www.haberturk.com/yazarlar/abdurrahman-yildirim-1018/2730972-once-tuketim-sonra-uretim-canlanmasi

 

7-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Muhafazakar camianın kalp sancısı”

Ak Parti’nin Meclis’e sunduğu kanun teklifine göre avukat sayısı 5 bini aşan illerde her 2 bin avukat bir baro oluşturabilecek.İstanbul’da 49 bin avukat var. Buna göre bin avukat daha eklenirse İstanbul’da 25 baro açılabilecek. Bol çeşnili bir savunma dünyasına gireceğiz. Seç beğen al. Cumhur İttifakı arkasında durduğuna göre vardır bir hikmeti!
Yalnız Doğu Perinçek’in partisi itiraz ediyor. Hayret! Burada neden farklılaştılar ki?
https://www.karar.com/muhafazakr-camianin-kalp-sancisi-1572330


8-Aytunç Erkin- Sözcü
“Baş savcı Cihaner’den çarpıcı iddia: Arınç Kamuda örgütlenen tarikatların üstünü örtüyor”

Bugün Fetullah'la mücadele ediliyor mu? İlhan Cihaner net konuştu:
“İktidarın şu anda Fetullahçı yapılanmaya dair samimi bir mücadelesi yok… Çocuğunu okuluna göndermiş bir memurun hayatı mahvoluyor ama o okulları açanlar el üstünde. Adil mücadele yapılmalı. Bombalama yapanlardan, darbecilerden hesap sorulmalı! ”Sanki bir uzlaşı, af mı var? Cihaner şu cümleleri kurdu: “Yargıtay'a, Fetullahçı üyeleri dolduranlara hesap sorulmuyorsa bir çeşit aftır! 15 Temmuz'da rolü olanların üzerine gidilmiyorsa bir çeşit aftır.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/aytunc-erkin/bassavci-cihanerden-carpici-iddia-arinc-kamuda-orgutlenen-tarikatlarin-ustunu-ortuyor-5905861/


9-Orhan Bursalı-Cumhuriyet
“Politika kendini yok etmenin değil var etmenin aracıdır”

İktidar ülkenin tüm ileri, demokratik, geleceğe bakan, uygarlığın gelişmesinden yana güçlerinin tümünü sildi, attı. Tüm tutuculukların hepsine sarıldı. Öyle ki iktidarının cicim aylarında cinsel tercihleri genetik olarak farklı olan kesimlerin hak ve özgürlüklerinin yasal güvenceye alınması gerektiğini söyleyen Erdoğan, bugün ise halkın en ötekileştirici, dışlayıcı, en derin tabuların insanı oldu çıktı ve bu dille konuşan politikacıya dönüştü.
Kim bilir, belki de Erdoğan siyasetin cicim aylarında da aynı kişiydi, sadece yüzünde bir özgürlük maskesi vardı, iktidarına destek aradığı için.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orhan-bursali/politika-kendini-yok-etmenin-degil-var-etmenin-aracidir-1748816

10-Bedri Baykam-Cumhuriyet
“CHP kurultayının ertelenmesi şart çünkü”

Muharrem Sarıkaya, iki gün önce HaberTürk’te, “Yeni PM’nin potansiyel bir yeni ittifaka ve Babacan ile çalışmaya uyumlu, Gül’e ve kentli muhafazakârlara, liberal sağ siyasete açılabilen bir profilde olması istendiğini” yazdı! Kaynağı da Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşlarından biri! Ama bu yöntemlerle gerçek halk muhalefetinin yüksek güvenini almış bir CHP’yi yansıtamayacağı ortada.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/bedri-baykam/chp-kurultayinin-ertelenmesi-sart-cunku-1748837

11-Melih Aşık-Milliyet
“New York’tan teklif”

- Aman yapmayın, ben iktidara gelirsem ne yaparım?
- Gelmeyeceksiniz. İncelik de burada. Eleştirecek, iktidara gelecek gibi yapacak, şöyle yüzde 25 kadar oy alacak ama orada duracaksınız.
- Neden duruyorum?
- Biz ülkenizde sistemin işleyişinden memnunuz. Türkiye pazar olarak bize iyi kâr bırakıyor. Maden şirketlerimiz, finans kuruluşlarımız rahat ve kârlı çalışıyor. Tekellerimiz ülkenizin ekonomisinden memnun.
- Benim size faydam ne olacak?
- Solun güçlenmesini önleyeceksiniz. Muhalefet pazarına başka sol parti sokmayacaksınız. Sol arayışta olanları paratoner gibi kendinize çekecek, depoya kilitleyeceksiniz. Kemalistleri, sosyal demokratları falan oyunun dışında tutacaksınız.
- Bu işte benim kazancım ne olacak?
- Ömür boyu genel başkan kalacaksınız. Kapınızda şoförlü, klimalı özel aracınız olacak, herkes sizden lider diye söz edecek. Karizmanız zirve yapacak. Harika bir proje bu...
- Bir düşüneyim, diye telefonu kapattım. Özellikle özel araç cazip göründü. “Audi 8 isterim” diye bağırarak uyanmışım.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/melih-asik/new-yorktan-teklif-6249300

12-Ardan Zentürk- Star
“Beşar ile vedalaşma zamanı mı”

Ağır ekonomik krize girmiş Rusya ve İran’ın Suriye’yi taşıyacak hali kalmadı, İran her an patlamaya hazır bir barut fıçısı, Rusya’da ise Putin’e güven son araştırmalarda dibin de altında çıkıyor!..
Beşar, ya sırtını dayadığı kendi toplumu, Nusayriler tarafından yok edilecek, ya, değişerek ülkedeki demokratikleşmenin yolunu açacak, ya da, el koyduğu paralara yeni pazarlık paralarını ekleyip ailesiyle birlikte Şam’dan gidecek…
Esed için doğrusu, üçüncü yoldur ve Kışlakçı’ya göre bunun en kısa zamanda gerçekleşmesi bekleniyor.
https://www.star.com.tr/yazar/besar-ile-vedalasma-zamani-mi-yazi-1554689/

 

13-Mehmet Metiner-Star
“Namussuz şerefsiz sizsiniz”

FETÖ bahsinde kim kalkıp “Masum değiliz hiç birimiz!” diyorsa bilesiniz ki o kişinin kendisi masum değildir.
“Masum değiliz hiçbirimiz!” repliği, FETÖ ile mücadeleyi sulandırmayı, dahası bu mücadeleyi sekteye uğratmayı amaçlayan kurnazca bir aklın ürünüdür.
15 Temmuz darbesi başarılı olmuş olsaydı farklı bir siyasal pozisyon alacak birinin, 15 Temmuz darbe girişimi başarısız kalınca ahmaklığını keşfetmiş olması ne ilginç ve manidardır!
https://www.star.com.tr/yazar/namussunuz-serefsizsiniz-siz-yazi-1554692/

 

14-Esfender Korkmaz-Yeniçağ
“Avrupa’dan kazanıp Rusya ve Çin’e veriyoruz”

Dünyanın en kapitalist ülkesi ABD'dir. ABD bile yıllardır dış ticarette Çin'e karşı mücadele veriyor. Biz de yıllardır ''Türkiye'nin dış ticaret sorunu yok, Rusya ve Çin sorunu var ''diyoruz.
ABD ekonomide ulusal çıkarlarını koruyor. Bizde her alanda slogan önde olduğu için "ulusal çıkarlarımız" denilince birçoğumuz tepki veriyoruz.
Rusya ve Çin ile olan dış ticaretimizde, neden ABD gibi yeni ve daha avantajlı anlaşmalar yaparak kota ve vergi getirerek bu iki ülkeye karşı çıkarlarımızı koruyamıyoruz?
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/avrupadan-kazanip-rusya-ve-cine-veriyoruz-56165yy.htm