Köşe Yazıları Yorumsuz - 10 Eylül 2020 Perşembe

10 EYLÜL 2020, PERŞEMBE
KÖŞE YAZILARI

 

 

1-Abdülkadir Selvi-Hürriyet
“Demirtaş planının arkasında ne var”

 

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çevresinde yer alan bir grup, Selahattin Demirtaş’ın siyasi denkleme girmesi için bir çaba içine girdi. Bunda Ali Babacan’ın partisinin tutmamasının etkisi var mı bilmiyorum ama yeni plan şu: Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adayı olmasını önlemek. Böylece muhalefet bloku olarak Erdoğan’ın karşısına tek aday çıkarmak.
Demirtaş’ı parlatmaya çalışıyorlar onu anlıyorum da bunu milliyetçi Meral Akşener üzerinden niye yapıyorlar onu anlamış değilim.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/demirtas-planinin-arkasinda-ne-var-41607444



2-Hasan Kösebalaban-Karar
“Doğu Türkistan’da bir halk yok ediliyor”

 

2009 yılında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, o zamanki başbakan sıfatıyla, Çin'in Uygur halkına karşı artırdığı zulüm ve baskı politikalarını bir 'soykırım' olarak nitelendirmişti. Bizzat Uygur kaynaklarının ve bağımsız örgütlerin raporları, bugün tablonun o zamanla kıyaslanamayacak kadar vahim bir hale geldiğini gösteriyor. Ne var ki 21. yüzyılın en büyük insani krizlerinden bir olan bu zulüm karşısında, Müslüman ülkelerden güçlü bir tepki gelmiyor. Çin’le stratejik ilişkileri önceleyen Türkiye de artık bu sessizlik kervanına dahil olmuş durumda.
https://www.karar.com/dogu-turkistanda-bir-halk-yok-ediliyor-1584630

 

 

3-İbrahim Kiras-Karar
“HDP’ye neredebir yer bulunur”


Selahattin Demirtaş’ın Meral Akşener’e uzattığı zeytin dalı bu anlamda olumlu bir adım. Burada niyet sorgulaması yapmak doğru olmaz. Ama bu siyasi hareketin kendini yeniden tanımlamaya girişmeksizin, geçmişe ilişkin en ufak bir özeleştiri vermeksizin, kendi konumunu yeni baştan belirlemeye yönelmeksizin ve bu iradesini bütün Türkiye’ye deklare etmeksizin yapacağı kahvaltı davetlerinin “bizim tabanın oyu zaten ister istemez muhalefet bloku içinde kalıyor, öyleyse bari bunun bir bedeli olsun” şeklinde bir pazarlık girişimi olarak algılanacağı da muhakkak. Kahvaltı çıkışının iyi niyetli bir girişim olduğuna inananların bunun toplum genelinde hüsnü kabul görmesi için atılması gereken adımlar konusunda HDP nezdinde de ağırlıklarını koymaları beklenir.
https://www.karar.com/hdpye-nerede-bir-yer-bulunur--1584625



4-Ahmet Taşgetiren-Karar
“Demirtaş’a ne demek lazım”

 

“Sorun”u Ak Parti biliyor. Çözüm aradı. Çözüm süreci akamete uğradı. Şu an “bir şekilde” iktidarı paylaştığı MHP’den farklıydı çözümü. Şu an, daha çok MHP dilinde bir yaklaşım sergileniyor. “Güvenlikçi çözüm”deniyor buna. Ama çözülmüyor sorun. İktidarın hem Ak Parti hem MHP kanadının, buna Perinçek çizgisi de dahil, HDP’yi “terör örgütünün Meclis’teki uzantısı” olarak görmesi, sorunun ta kendisi. 6 küsur milyon oy demek bu, seçmenin yüzde 1112’si demek… Aileleriyle birlikte şu kadar milyon insan demek. Zaman zaman Meclis’i yöneten, Hazine’den pay alan, Meclis kürsüsünden görüşlerini savunan, kapatmak isteyip kapatamadığınız bir siyasi parti…. Sorun bu değilse başka ne?
https://www.karar.com/demirtasa-ne-demek-lazim--1584626

 

 

5-Yılmaz Özdil-Sözcü
“Müzik dinlersen COVİD bulaşıyor”


Koronavirüse karşı dut pekmezi yiyin, konut kredisi çekin, 65 yaşındakiler sokağa çıkmasın, metroya ayakta yolcu alınmasın gibi bilimsel (!) önlemler sıralayan sayın büyüklerimiz, bence mutlaka Nobel'e aday olması gereken bir önlem daha buldu…Restoran ve kafelerde müzik yasaklandı.Kebapçıya pizzacıya suşiciye filan gitmende sakınca yok.Ama müzik dinleyerek yemek yersen, virüs bulaşıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/muzik-dinlersen-covid-bulasiyor-6031004/

 

 

6-Mehmet Ali Güller-Cumhuriyet
“Normalleşme değil İran karşıtı cephe inşası”

 

Ancak Batı Şeria’nın ilhakını kabul etmenin Arap dünyasında ortaya çıkaracağı fırtına nedeniyle, İsrail “şimdilik” bu adımı ertelemiş durumda. Hatta İsrail-BAE “normalleşme” anlaşmasının, “ilhak planının askıya alınması karşılığında” yapıldığı bile propaganda edildi.Fakat şu nokta önemlidir: ABD ve İsrail, “küçültülen” Filistin yararına Mısır ve Ürdün’den de bir miktar toprak istemektedir! Buna İsrail’in “el koyduğu” Suriye’nin Golan Tepeleri’ni de eklerseniz, ortada gerçek anlamda bir barış olmadığı görülecektir. Tersine, İsrail’i büyütmek adına Suriye, Mısır ve Ürdün’ü bile küçültme vardır!
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/normallesme-degil-iran-karsiti-cephe-insasi-1764816

 

 

7-Barış Terkoğlu-Cumhuriyet
“Ben ihanet ediyorumdur diyen bakan”

 

Böyle değil kuşkusuz. Konuşulan o ki bir süredir İçişleri Bakanlığı’nda FETÖ birikimine yönelik olarak devletin güvenlik bürokrasisi adım atmak istiyordu. Ancak her seferinde attıkları adım Soylu’ya çarpıyordu. Verilen istatistiki bilgilere göre FETÖ’nün TSK’den sonra en kritik örgütlenmeyi gerçekleştirdiği bakanlıkta ayıklanan FETÖ mensubu oranı yüzde 3 buçuktu. Nihayetinde, Soylu’nun uzun süredir direndiği, kendisinin önüne isim konduğunda kimilerini savunduğu bakanlık çalışanlarına operasyon gerçekleşti. Konuşulan o ki önümüzdeki günlerde kaymakamlara yapılan operasyonu Emniyet takip edecek.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/ben-ihanet-ediyorumdur-diyen-bakan-1764793



8-Ardan Zentürk-Star
“Vekil devletler çağında biz gidersek İsrail de gider”

 

Ya da, Türkiye ile yaşadığı her sorunu ikili sorun halinden çıkarıp Brüksel’e koşturan, hemen NATO ve AB koruması altına girmeye çalışan Yunanistan’ı?..Rusya’nın bölgedeki kuklası Beşar Esed ne ise, arkasına ABD-AB’yi alarak ortalığa dökülen Yunanlı Mitçotakis aynı değil mi?Gayrı meşru iktidarını sürdürebilmek için Amerikan-Siyonist ittifakın her söylediğini yapan ve bu hizmetleri karşısında baraj sorunu yaşadığı Etiyopya’ya Amerikan ekonomik ambargosu koyduran Mısır’ın Sisi’si mi daha bağımsız ve şerefli, yoksa, emperyalizmin tehditlerine kulak asmadan o barajı bitirip doldurmaya başlayan Etiyopya’nın başbakanı Abiy Ahmet Ali mi?..Rusya’dan emir geldiği an, Azerbaycan’a saldırıp dikkat dağıtma görevini yerine getiren Ermenistan ile konuşacak neyimiz olabilir ki?..
https://www.star.com.tr/yazar/vekil-devletler-caginda-biz-gidersek-israil-de-gider-yazi-1571412/