MALİ İŞLEYİŞ VE MUHASEBE YÖNETMELİĞİ

Tarih:

BİRİNCİ BÖLÜM

 

KAPSAM

 

Madde 1.  Vatan Partisi'nin Genel Merkez, İl ve İlçe Örgütlerinin bütçe, kesin hesap, gelir, gider ve muhasebe işlemleri ile mal varlıklarının yönetilmesine ilişkin işlemler , Siyasi Partiler Kanunu ile Vatan Partisi tüzüğünün mali işlemlere ilişkin hükümleri ile bu yönetmelikte belirtilen usullere  göre yürütülür.

 

DAYANAK

 

Madde 2. Bu yönetmelik, Siyasi Partiler Kanunu ve Vatan Partisi Tüzüğünün 45. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 

HESAP DÖNEMİ KAVRAMI

 

Madde 3.  Vatan Partisi'nin hesap dönemi takvim yılıdır. Ancak; yeni kurulan parti örgütleri için hesap dönemi kuruldukları tarihte başlar ve Aralık ayının otuz birinci günü sona erer.

 

BÜTÇE HAZIRLANMASI

 

Madde 4. Vatan Partisi'nin her İlçe örgütü ilgili takvim yılına ait bütçeyi hazırlayarak, bütçenin ilgili olduğu yıldan önceki Ekim ayı sonuna kadar bağlı olduğu İl Örgütüne verir. İl Örgütü, bağlı İlçe Örgütlerini de kapsayan, gelir tahminleri ile gider yerlerini gösteren bütçeyi yine Ekim ayı sonuna kadar hazırlayarak karara bağlar.  Hazırlanan bütçe İlgili takvim yılından önceki Ekim ayının sonuna kadar Genel Merkeze gönderir. Aynı süre içerisinde hazırlanacak olan Genel Merkez Bütçesi, İl örgütlerinden gelen bütçe ile birleştirilerek ilgili takvim yılından önceki Aralık ayı sonuna kadar , Parti Merkez Karar Kurulu'nca karara bağlanır. Yan kuruluşların bütçeleri bağlı oldukları örgüt bütçesi içerisinde gösterilir. Kural olarak bütün parti kademeleri aynı standartta bütçe hazırlarlar.

 

KESİN HESAP

 

Madde 5. İlçe Örgütleri, her hesap dönemini izleyen yılın Şubat ayı sonuna kadar, bir önceki yılın bütçe uygulama sonuçlarını gösteren kesin hesaplarını hazırlayarak İl Örgütlerine gönderirler. İl Örgütleri aynı döneme ait İlçe kesin hesaplarını kendi kesin hesapları ile birleştirerek en geç Nisan ayı sonuna kadar Genel Merkeze gönderirler.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

HESAP VE KAYIT YÖNTEMİ

 

Madde 6. Vatan Partisinin Hesabı; Birleşik Kesin Hesap, Genel Merkez, İl ve İlçe Kesin Hesap cetvelleri, Onama Kararları ve Taşınmaz Mallara ilişkin belgelerden oluşur. Parti muhasebe kayıtları Genel Merkezde ve uygun görülen İl Başkanlıklarında Bilanço esasına göre tutulur. Muhasebe kayıtlarında ve raporlama işlemlerinde parti faaliyetlerinin gerekli kıldığı hesap adları kullanılır.  

 

TUTULACAK DEFTERLER

 

Madde 6.  Her kademedeki parti örgütleri; Üye Kayıt Defteri, Karar Defteri, Gelir-Gider Defteri, Gelen-Giden Evrak Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri tutmak zorundadırlar. Ancak; yan kollar, (Öncü Gençlik, Öncü Kadın vb.) Gelir-Gider defteri tutmazlar. Bu kuruluşlar Genel Merkez veya bağlı oldukları örgütler adına harcama yaparlar.

 

KULLANILACAK BELGELER

 

Madde 7. Gelir ve Gider hesapları ile işlemlerde kullanılan belgelerdir. 

 

Alınan Belgeler; Vergi Usul Kanunundan belirtilen ve mali işlemlerde geçerli olan , parti harcamaları  karşılığında  alınan belgelerdir. 

 

Verilen Belgeler; Merkez Karar Kurulunca her hesap döneminde farklı seri ve sıra numaralı olarak bastırılan Gelir Makbuzlarıdır.  Gelir Makbuzlarının İl Örgütlerinde tesliminde Gelir Makbuzu Teslim Tutanağı düzenlenir. Bu tutanağa, teslim edilen Gelir makbuzlarının seri ve sıra numarası yazılarak izlenmesi sağlanır. Aynı yöntem İl Örgütlerinden İlçe Örgütlerine yapılan makbuz tesliminde de uygulanır. Parti örgütlerindeki görev değişikliklerinde, kullanılan defter ve belgeler için gerekli sayım ve kontroller yapılarak düzenlenecek tutanak ile önceki yönetim tarafından devir edilir  ve yeni yönetim tarafından devir alınır. Bu işlem usulüne uygun yapılmadıkça tarafların sorumlulukları devam eder. Makbuz, Defter ve belgelerin,  saklama süresi, Anayasa Mahkemesinin ilk inceleme kararının partiye bildirilme tarihinden itibaren beş yıldır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 

GELİRLER

 

Madde 8. Partinin gelirleri aşağıdaki kaynaklardan sağlanır.

 

1. Giriş ve Üyelik aidatları,

2. Partili Milletvekillerinden alınan Milletvekili aidatı,

3. Milletvekilliği, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi Üyeliği adaylarından alınacak özel aidat,

4. Bağışlar (Bir kişinin yapabileceği en fazla bağış miktarı her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir)

5. Parti bayrağı, flaması, rozeti ve benzeri rümuzların satışından sağlanacak gelirler, (bu tür malzemelerin satış bedellerinin ne olacağı, genel merkezden sorulacak ve satış sırasında düzenlenecek alındı belgesine bu bedelden daha fazla satış bedeli gösterilmeyecektir.)

6.  Pati yayınlarının satış gelirleri,

7. Üye kimlik kartları, parti defter, makbuz ve kağıtlarının sağlanması karşılığında alınacak paralar,

8. Parti tarafından düzenlenen balo, konser, eğlence faaliyetlerinden sağlanan gelirler,

9. Parti malvarlığından elde edilecek gelirler,

10. Devlet yardımları,

11. Tazminat Gelirleri.

 

GELİRİN SAĞLANMASINDA USUL:

 

Madde 9. Gelirlerin sağlanmasında aşağıdaki esaslara uyulur.

 

1. Gelirler parti tüzel kişiliği adına alınır,

2. Bütün gelirler karşılığında alındı makbuzu düzenlenir,

3. Alındı makbuzlarında, ödeme yapanın, adı, soyadı, adresi; makbuzu düzenleyenin adı, soyadı, görevi ve imzası bulunur.

 

E-AİDAT ; Partinin üye aidatlarının tahsilatı ,e-aidat sistemi ile Genel Merkez tarafından yapılır. Her parti üyesine, bağlı olduğu parti örgütü tarafından düzenli aidat ödemesi için e-aidat formu düzenlenir. Aidatın tahsili, bankaya talimat verilerek ödeme, mobil ödeme talimatı, kredi kartı ile ödeme talimatı vb. şeklinde olabilir.  Her parti örgütüne ait aidat tahsilatlarından genel merkez payı alınarak, kalanı İl örgütüne gönderilir. İl Örgütleri de Genel Merkez tarafından gönderilen aidattan kendi payını alarak İlçe örgütlerinin aidatlarını verir.  Üyelik aidatı, e-aidat sistemi ile tahsili esastır.

 

GİDERLER

 

Madde 10. Parti amacına ulaşmak için siyasi faaliyetleri kapsamında her türlü gideri yapar. Partinin giderleri şunlardan oluşur;

 

1. Yönetim Giderleri

2.  Personel Giderleri,

3. Parti Etkinlik Giderleri,

4. Gezi Seçim Toplantı Giderleri,

5. Basın, Yayın, Propaganda Giderleri,

6. Demirbaş Alış Giderleri,

7. Vergi, Hukuk ve Mahkeme Giderleri,

8. Parti siyasi faaliyetleri kapsamında yaptığı amacına uygun her türlü giderler.

 

GİDERLERİN YAPILMASINDA USUL

 

Madde 11.  Bütün harcamalar partinin amaçları doğrultusunda yapılır. Bu kapsamda;

 

1. Bütün giderler parti tüzel kişiliği adına yapılır.

2. Bütün giderler belgeye dayanır ve belgesi olmayan hiçbir harcama gider olarak yazılmaz.

3. Yan kollar (kadın kolları, gençlik kolları vb) adına hiçbir şekilde gider yapılamaz, bunların giderleri bağlı oldukları İl veya İlçe örgütleri tarafından yapılır. Alınacak harcama belgeleri de bağlı oldukları İl ya da İlçe örgütleri adına alınır.

4. Bütün harcamalar yetkili organların kararına dayanmak zorundadır.

5. Gelirler ve Harcamalarda mahsuplaşma olmaz.  

 

GİDERLERE İLİŞKİN MALİ SORUMLULUK

 

Madde 12.  Giderler; genel merkezde parti tüzel kişiliği adına, İl'lerde İl Yönetim Kurulu adına ve İlçe'lerde, İlçe Yönetim Kurulu adına yetkili kılınan kişilerce veya kurulca yapılır. İl ve İlçelerden Parti Tüzel kişiliği adına sözleşme yapılacak veya bir yükümlülük altına girilecek ise, bunun parti merkez karar ve yönetim kurulunca önceden karara bağlanması veya sonradan bu işlemin onaylanması gerekir. Aksi halde sorumluluk, sözleşmeyi yapan ya da sorumluluk altına giren kişi veya kişilere ait olur.

 

HESAP VERME SÜRESİ

 

Madde 13.  Her kademedeki parti örgütü, üç ayda bir çıkartacağı gelir-gider hesaplarını bir üst örgütüne verir. Üst örgütler alt örgütlerden aldıkları hesapları kendi hesapları ile birleştirerek bir üst örgüte verir.

 

 

YÖNETMELİĞİN UYGULANMASI

 

Madde 14. Bu yönetmelikte yer almayan hususlarda, Siyasi Partiler Kanunu ile Vatan Partisi Tüzüğündeki hükümler uygulanır. Ayrıca partinin yetkili kurullarınca uygulama yönergeleri yayınlanabilir.

 

YÜRÜRLÜK

 

Madde 15.Bu yönetmelikte yapılan değişiklikler, Vatan Partisi Merkez Karar Kurulunun ...... tarihli toplantısında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.