Yabancı basın haber özetleri - 8 Aralık 2020 Salı

8 ARALIK 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda üye ülkeler, Doğu Akdeniz'de yapıcı tutum sergilemesi istenen Türkiye'nin beklentiye yanıt vermediği konusunda görüş birliğine vardı.
https://p.dw.com/p/3mMIq

2) Deutsche Welle:
Fransa'nın başkenti Paris'e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ikili görüşmelerinin ardından Elysee Sarayı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi. Macron, toplantıda yaptığı açıklamada, Fransa'nın Mısır'ın bölgedeki terörle mücadele yeteneğini zayıflatmak istemediğini belirterek insan hakları koşuluna bağlı olmadan Mısır'a silah satışına devam edeceklerini vurguladı.
https://p.dw.com/p/3mKSI

3) Deutsche Welle:
Rus devletine bağlı savunma sanayi şirketi Rostec'in başkanı Sergey Çemezov, hava savunma sistemi S-400'ün Türkiye'ye satışıyla ilgili Rusya'nın anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğine ve sistemin sevkiyatının da tamamlandığına işaret ederek ikinci S-400 anlaşmasıyla ilgili olarak Ankara'nın onayını beklediklerini söyledi.
https://p.dw.com/p/3mJg4

4) Amerika'nın Sesi:
Macron ve El Sisi’den Türkiye’ye Çağrı. İki lider, "Akdeniz'in istikrarı, Libya krizinin barışçı şekilde çözümünden geçer" diyerek, Türkiye ve Rusya'dan yabancı savaşçıları çekmesini istedi. Macron, Doğu Akdeniz ve Libya krizlerinin çözümünde, Mısır ile hem jeopolitik hem de enerji alanında gerçek bir işbirliği içinde olduklarını bir kez daha teyit etti.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/macron-ve-el-sisiden-turkiyeye-cagri/5690126.html?__twitter_impression=true

5) Deutsche Welle:
Dünyada en yüksek emisyona sahip, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 57 ülke ve Avrupa Birliği'nin (AB) iklim değişikliği konusundaki performanslarının değerlendirildiği İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021 (CCPI) bugün yayınlandı. Küresel ölçekte emisyonların yüzde 90'ını oluşturan ülkelerin değerlendirildiği endekste Türkiye bu yıl 42'inci sırada yer aldı. Endekste, “Muazzam yenilenebilir enerji potansiyeli ve mevcut trendler sayesinde, ülkenin hiçbir iklim politikası veya hedefi olmamasına rağmen Türkiye bir önceki yıla göre sıralamasını biraz iyileştirdi ve altı sıra yükseldi” ifadelerine yer verildi.
https://p.dw.com/p/3mKXv

6) Euronews:
İran'da suikaste uğrayan nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin, yapay zeka ve uydu kontrollü, akıllı sistemle donatılmış ve uzaktan kontrol edilen bir makineli tüfekle öldürüldüğü iddia edildi.
https://tr.euronews.com/2020/12/07/iran-nukleer-bilimci-fahrizade-yapay-zeka-ve-uydu-kontrollu-bir-makineli-tufekle-olduruldu

7) Euronews:
Almanya, Fransa ve İngiltere İran'ın üç ilave gelişmiş santrifüj kurmayı planladığını açıklamasını "son derece endişe verici" olarak nitelendirdi.
https://tr.euronews.com/2020/12/07/fransa-almanya-ve-ingiltere-iran-n-uranyum-zenginlestirme-planlar-ndan-endise-duyuyor

8) Deutsche Welle:
Güney Amerika'da yer alan Venezuela'da Pazar günü yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun liderliğindeki Sosyalist Parti 2015'den beri muhalefetin egemen olduğu parlamentoda yeniden çoğunluğu elde etti.
https://p.dw.com/p/3mJJj

9) Euronews:
Avrupa Birliği (AB), Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun zafer ilan ettiği seçim sonuçlarını seçimlerin uluslararası standartlara uygun yapılmadığı gerekçesiyle kabul etmediğini açıkladı.
https://tr.euronews.com/2020/12/07/ab-venezuela-da-maduro-nun-zafer-ilan-ettigi-secim-sonuclar-n-tan-mad-g-n-ac-klad

10) Sputniknews:
Venezuela Dışişleri Bakanı, seçim dolandırıcılığı iddialarının ardından Pompeo'ya 'zombi' dedi.
https://sputniknews.com/amp/latam/202012071081378050-venezuelan-foreign-minister-calls-pompeo-zombie-after-claims-of-electoral-fraud/?__twitter_impression=true

11) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong'la ilgili anlaşma ve kanunları geçersiz kılan güvenlik yasasının geçirilmesinde oynadıkları rol gerekçesiyle Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komisyonunun 14 başkan vekilini yaptırım listesine aldı.
https://tr.euronews.com/2020/12/07/abd-den-14-cinli-yetkiliye-hong-kong-yapt-r-m

12) Euronews:
Çin, "kötü niyetli" olmaması kaydıyla, Sincan'a (Doğu Türkistan) yapılacak herhangi bir ziyarete açık olduğunu bildirdi.
https://tr.euronews.com/2020/12/07/cin-den-fransa-ya-dogu-turkistan-yan-t-kotu-niyetli-olmayan-ziyaretlere-ac-g-z

13) Amerika'nın Sesi:
İngiltere ve Avrupa Birliği'nden müzakereciler, Brexit sonrası ticaret anlaşmasına varmada giderilemeyen farklılıkları gidermek için Pazartesi günü son bir girişimde daha bulundu. İngiltere'nin ay sonunda anlaşma yapılamadan AB'den çıkmasını önlemek için tarafların önünde en fazla iki gün var.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/ab-den-ingiltereye-zaman-daraliyor-mesaji/5690606.html?__twitter_impression=true

14) The Jerusalem Post:
Görüş: Suudi Arabistan, İsrail ile barış yapmalı.
https://m.jpost.com/opinion/saudi-arabia-should-make-peace-with-israel-now-opinion-651428/amp?__twitter_impression=true

15) Sputniknews:
Irak güvenlik güçleri, IŞİD'in üst düzey üyesini tutukladı.
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202012071081388310-iraqi-security-forces-detain-high-ranking-member-of-daesh/?__twitter_impression=true

16) Deutsche Welle:
Romanya'da pazar günü yapılan genel seçimleri kaybeden Liberal Parti'nin lideri Başbakan Ludovic Orban görevinden istifa ettiğini duyurdu. Orban, "Bugün istifamı sunmaya karar verdim" dedi.
https://p.dw.com/p/3mMxB