Yabancı basın haber özetleri - 28 Aralık 2020 Pazartesi

28 ARALIK 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 

 

1) Euronews:
Çin'de Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Çin ile Türkiye arasında 2017'de imzalanan fakat TBMM'nin henüz onaylamadığı "Suçluların İadesi Anlaşması"nı oylayarak kabul ettiğini duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/12/27/cin-turkiye-ile-imzalanan-suclular-n-iadesi-anlasmas-n-onaylad-uygur-turkleri-endiseli

2) Deutsche Welle:
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya ziyaretinde açıklamalarda bulundu. Beraberindeki komutanlarla Libya’daki Görev Grubu Komutanlığı’nı ziyaret eden Akar, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükümet olduğunu vurgulayarak, "Libya'daki temel sorun darbeci Hafter grubu ve onu destekleyenlerdir, problem buradan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.
https://p.dw.com/p/3nFgw

3) Euronews:
Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, başkent Trablus'ta Mısır'dan gelen bir heyeti ağırlayarak ortak güvenlik sorunları ve iki ülke arasında güvenlik işbirliğini geliştirme konularını görüştü. Mısırlı heyetin ziyareti sırasında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Libya'daydı.
https://tr.euronews.com/2020/12/27/libya-da-yogun-diplomasi-akar-n-ard-ndan-m-s-rl-heyet-de-trablus-ta

4) Euronews:
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel ilişkilerinin uyuşmazlıkların çözülmesinde belirleyici olduğunu söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/12/27/kremlin-sozcusu-turkiye-ve-rusya-bolgedeki-en-buyuk-jeopolitik-aktorler

5) Deutsche Welle:
Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, yılbaşından itibaren Suriye’ye sınır dışılara başlanacağını açıkladı. Bild am Sonntag’a konuşan Seehofer, "Federal Göç ve Mülteciler Dairesi Başkanı'yla 1 Ocak 2021 itibarıyla tekil dosyaların ayrıntılı biçimde incelenerek sınır dışıların önünü açmayı kararlaştırdıklarını" söyledi. Seehofer, sınır dışıların mümkün göründüğü dosyalar bulunduğunu belirterek, sürecin uzun ve zorlu bir yol olduğunun bilincinde olduğunu ifade etti.
https://p.dw.com/p/3nG2L

6) Euronews:
Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ile varılan anlaşmadan sonraki ilk serbest ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzalayacağını duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/12/27/birlesik-krall-k-5-inci-buyuk-ticaret-anlasmas-n-turkiye-ile-imzalayacak

7) Amerika'nın Sesi:
İngiltere merkezli Ekonomik ve İş Araştırma Merkezi’nin raporuna göre Çin ekonomisi 2028’de Amerikan ekonomisini geride bırakacak. Bu, daha önce tahmin edilenden 5 yıl önce gerçekleşeceği anlamına geliyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/cin-ekonomisi-2028de-amerikay%C4%B1-gececek/5714869.html?__twitter_impression=true