Yabancı basın haber özetleri - 20 Ocak 2021 Çarşamba

20 OCAK 2021 ÇARŞAMBA

SABAH BÜLTENİ – YABANCI BASIN

 

 

1. Deutsche Welle:
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümeti Çin'i Uygurlara yönelik tutumu nedeniyle insanlığa karşı suç işlemek ve soykırım yapmakla suçladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo salı günü yaptığı yazılı açıklamada, "Mevcut olguların titizlikle incelenmesinin ardından, Çin Komünist Partisi yönetimindeki Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan'da Müslüman Uygurlar başta olmak üzere birçok etnik ve dini gruplara yönelik soykırım uyguladığı sonucuna vardım" dedi.

https://p.dw.com/p/3o8pD

 

2. Deutsche Welle:
Yunanistan hükümetinin, batıda İyon Denizi'ndeki kara sularını 12 mile çıkarma planı mecliste görüşülmeye başlandı. Tasarının yarın (çarşamba) mecliste oylanması bekleniyor.

https://p.dw.com/p/3o7Rl

 

3. Euronews:
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, eski IKBY Başkanı ve KDP lideri Mesud Barzani ile ayrı ayrı görüştü.

https://tr.euronews.com/2021/01/19/milli-savunma-bakani-akar-irak-ziyaretinin-ikinci-gununde-ikby-liderleri-ile-gorustu

 

4. Amerika'nın Sesi:
ABD, Venezuela’da petrol sektörüne ve Nicolas Maduro rejimine karşı uygulanan yaptırımları ihlal eden bir ağın parçası olan üç kişi ve 11 kuruma yaptırım uyguladı. Yaptırımların hedefinde Alessandro Bazzoni, Francisco Javier D’Agostino Casado, Philipp Paul Vartan Apikian adlı kişilerle Elemento Ltd, ve Swissoil Trading SA şirketleri yer alıyor.

https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-venezuela-ve-rus-kurumlarina-yeni-yaptirimlar/5743959.html?__twitter_impression=true

 

5. Amerika'nın Sesi:
Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, Salı günü Senato’nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada Kongre binasına saldıran Trump yanlısı çetenin Başkan Donald Trump ve diğerleri tarafından ‘‘yalanlarla beslendiğini’’ söyledi.

https://www.amerikaninsesi.com/amp/mcconnell-trump-yanlisi-cete-yalanlarla-beslendi/5743764.html?__twitter_impression=true

 

6. Amerika'nın Sesi:
Irak, Suriye ile arasında bulunan 600 kilometre uzunluğundaki sınır boyunca IŞİD militanlarının hareketliliğini kontrol altına almak, uyuşturucu kaçakçılığı ve benzeri yasadışı faaliyetleri engellemek için güvenlik önlemlerini arttırıyor. Iraklı komutanlar, Pazartesi günü çöl bölgesinde bulunan ve Irak ordusu, İran destekli milisler, Suriye ordusu, Şam karşıtı isyancılar ve Amerika destekli Kürt güçler gibi farklı gruplar tarafından kontrol altında tutulan sınırda keşif turu yaptı.

https://www.amerikaninsesi.com/amp/irak-suriye-sinirindaki-guvenligi-arttiriyor/5743389.html?__twitter_impression=true

 

7. Sputniknews:
Lloyd Austin, Rusya ve Çin sorunlarını çözmek için Ortadoğu'daki ABD kuvvet varlığını inceleyeceğini söyledi.

https://sputniknews.com/amp/us/202101191081819607-lloyd-austin-says-will-review-us-force-presence-in-mideast-to-address-russia-china-challenges/?__twitter_impression=true

 

8. Sputniknews:
İran hükümeti sözcüsü Ali Rabiee Salı günü yaptığı açıklamada, İran'ın ABD Başkanı Joe Biden'dan ülkesinin Ortak Kapsamlı Eylem Planına (JCPOA) geri dönüş potansiyeli ile ilgili herhangi bir iletişim almadığını söyledi.

https://sputniknews.com/amp/world/202101191081812892-iran-says-biden-never-reached-out-to-discuss-return-to-nuclear-deal/?__twitter_impression=true

 

9. Reuters:
ABD dışişleri bakanı adayı NATO müttefiki Türkiye'yi 'sözde stratejik ortak' olarak nitelendiriyor.

https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN29O2OM?__twitter_impression=true