Yabancı basın haber özetleri - 30 Aralık 2020 Çarşamba

30 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Euronews:
Fransa, Libya'nın doğusundaki güçlerin komutanı Halife Hafter'i 'düşmanlıkların yeniden başlamasından kaçınmaya ve siyasi bir çözüme odaklanmaya' çağırdı.
https://tr.euronews.com/2020/12/29/fransa-dan-hafter-e-cagr-libya-icin-askeri-bir-cozum-yok

2) Amerika'nın Sesi:
Rusya’nın Soçi kentinde bugün Türkiye - Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun sekizinci toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Ankara ile Moskova’nın ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında hayata geçirdiği yaptırım kararlarına karşı ortak tavır aldığı ve almaya devam edeceği yönündeki ifadeler ön plana çıktı.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/turkiye-ve-rusya-dan-abd-ye-isbirligimiz-devam-edecek-mesaji-cavusoglu-soci-de-lavrov-la-gorustu/5717201.html?__twitter_impression=true

3) Euronews:
Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin, "Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz." dedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/29/turkiye-ile-birlesik-krall-k-aras-nda-serbest-ticaret-anlasmas-imzaland

4) Deutsche Welle:
NATO, koronavirüs pandemisinin yol açtığı yıkıcı sonuçları göz önüne alarak biyolojik silahlarla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de Alman basın ajansı DPA'ya verdiği röportajda, koronavirüsün laboratuvar ortamında oluşturulmuş bir virüs olmamasına karşın, biyolojik silahların kullanılmasının tehlikesini ortaya koyduğunu belirtti.
https://p.dw.com/p/3nJAM

5) Euronews:
Rusya, bazı üst düzey Alman güvenlik ve istihbarat yetkililerinin ülkeye girişini yasakladı. Dışişleri Bakanlığı, kararın ekim ayında Moskova'ya uygulanan yaptırımlara cevaben "Diplomatik karşılıklılık ilkesine göre" verildiğini duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/12/29/rusya-dan-yapt-r-m-misillemesi-ust-duzey-alman-yetkililerin-rusya-ya-girisi-yasakland

6) Sputniknews:
Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kurulmasına ve gelişmesine tanık olan eski bir ABD'li diplomat olan Charles W. Freeman Jr. (Freeman), Çin ve ABD'nin işbirliği ilişkilerini tuğla tuğla yeniden inşa etmesi gerektiğini söyledi.
https://sputniknews.com/amp/analysis/202012291081595232-china-us-must-rebuild-relations-brick-by-brick-former-diplomat-believes/?__twitter_impression=true