Yabancı basın haber özetleri - 7 Ağustos 2020 Cuma

7 AĞUSTOS 2020, CUMA
SABAH BÜLTENİ – YABANCI BASIN

 


1-Deutsche Welle:
"Türk Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının Türkiye için yok hükmünde olduğunu açıkladı."
https://p.dw.com/p/3gYW4

2-Deutsche Welle:
"Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Başbakanı Fayiz el-Sarac ile görüşmesinin ardından gazetecilerin Libya ziyareti ve görüşmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler'in Libya'daki silah ambargosu kararını denetlemek üzere Avrupa Birliği'nin Akdeniz'de başlattığı İrini operasyonunun taraflı olduğunu söyledi."
https://p.dw.com/p/3gYEy

3-Deutsche Welle:
"Mısır da kendi turistik bölgelerine yönelik seyahat uyarısının kaldırılmasını talep ediyor. Berlin'deki Mısır Büyükelçisi Halid Celal Amdülhamid, Alman basınına, ülkesinde yeni koronavirüs rakamlarının düştüğüne ve sıkı tedbirler uygulandığına işaret ederek buna rağmen Almanya'nın Mısır'a yönelik seyahat uyarısının devam ettirmesinden yakındı. Alman haber ajansı dpa'ya konuşan Büyükelçi Abdülhamid, ülkesinin neden Türkiye'den daha farklı muamele gördüğünü anlamadığını belirterek Alman hükümetine 'Bize iyilik yapmanızı istemiyoruz. Söylediğimiz tek şey, ülkemizdeki duruma bakın ve bunu göz önünde bulundurarak gerçekçi ve makul bir karar verin' çağrısı yaptı."
https://p.dw.com/p/3gUhU

4-Euronews:
"Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen şiddetli patlamanın ardından, internetten başlatılan bir kampanyada ülkenin Fransa'nın hakimiyetine geçmesi için 53 binden fazla imza toplandı."
https://tr.euronews.com/2020/08/06/lubnan-onumuzdeki-10-sene-frans-z-mandas-alt-na-girsin-talebiyle-imza-kampanyas

5-Euronews:
"Yunanistan'la Mısır, Doğu Akdeniz'de 'deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını' imzaladı. İki ülke dışişleri bakanları tarafından imzalanan anlaşmaya, Ankara 'yok hükmünde' diyerek sert tepki gösterdi."
https://tr.euronews.com/2020/08/06/m-s-r-ile-yunanistan-deniz-yetki-alanlar-n-s-n-rland-rma-anlasmas-imzalad

6-Euronews:
"ABD Savunma Bakanlığı'nın, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile ilgili hazırladığı bir raporda, Türkiye'nin örgüte karşı mücadelesini güçlendirmesine rağmen lojistik, finans ve silah konularında halen IŞİD'in transit merkezi olduğu iddia edildi. Raporda, Türkiye'nin IŞİD tarafından bir üs olarak kullandığına dair iddia, ABD Avrupa Komutanlığı'nın açıklamalarına dayandırıldı, "Türkiye, IŞİD için merkez olmayı sürdürürken Türk güvenlik güçleri son çeyrekte kendi topraklarında IŞİD karşıtı faaliyetlerini arttırdı, Suriye ve Irak sınırında varlığını güçlendirdi" ifadeleri kullanıldı."
https://tr.euronews.com/2020/08/06/abd-isid-turkiye-yi-us-olarak-kullanmaya-devam-ediyor

7-Euronews:
"Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'daki siyasi krizin çözümünde Avrupa Birliği'ne devreye girmesi çağrısı yaptı."
https://tr.euronews.com/2020/08/06/d-sisleri-bakan-mevlut-cavusoglu-ab-libya-ya-guclu-destek-vermeli

8-Euronews:
"Avrupalı diplomatik kaynaklar, Avrupa Birliği liderlerinin Çin ve Türkiye ile olan 'zorlu' ilişkileri değerlendirmek üzere 24, 25 Eylül tarihlerinde olağanüstü bir zirve için bir araya gelmeyi planladığını bildirdi. Zirve tarihinin üye devletlerce kabul edilmesi halinde resmen ilan edilmesi öngörülüyor. Toplantının, koşullar elverdiği ölçüde liderleri fiziksel olarak bir araya getirmesi bekleniyor."
https://tr.euronews.com/2020/08/06/ab-liderleri-eylulde-olaganustu-zirve-planl-yor-gundem-turkiye-ve-cin-le-zorlu-iliskiler

9-Euronews:
"Çin'e bağlı Hong Kong Özerk Yönetimi'nde yaşayan Hristiyanlar demokrasi yanlısı protestolar ve Pekin yönetimi tarafından çıkartılan güvenlik yasaları sonrası siyasi görüşleri nedeniyle ayrışıyor."
https://tr.euronews.com/2020/08/06/cin-e-bak-s-hong-kong-halk-n-kutuplast-rd-siyaset-kiliseleri-de-boldu

10-Amerika'nın Sesi:
"ABD Dışişleri Bakanlığı, yanlış bilgi yaymakla suçladığı Rusya’nın dezenformasyon amacıyla kullandığı yöntem ve platformları hazırlanan bir raporla ortaya koydu. Raporda, Rusya’nın resmi, dolaylı ve bağlantısı belirsiz iletişim kanalları ve platformlarını kullandığı belirtildi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abd-rusyanin-dezenformasyon-taktiklerini-belgeledi/5533045.html?__twitter_impression=true

11-Amerika'nın Sesi:
"ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a yönelik silah ambargosunun süresinin uzatılmasını sağlayacaklarından emin olduklarını bildirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bir karar tasarısı sunacaklarını hatırlatan Pompeo, 'Sunduğumuz teklif makul. Öyle ya da böyle doğru olanı yapacağız' dedi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/irana-yonelik-silah-ambargosunun-uzat%C4%B1ilmasini-saglayacagiz/5532122.html?__twitter_impression=true

12-Amerika'nın Sesi:
"Sosyal medya platformu Twitter, devlet bağlantılı medya kuruluşlarının ve üst düzey kadrolarının hesaplarını etiketleyeceğini açıkladı. Rusya’nın Sputnik ve RT yayın organlarıyla Çin’in Xinhua Haber Ajansı bu kuruluşlar arasında. Twitter’dan yapılan yazılı açıklamada, bu medya kuruluşlarının hesaplarının ya da hesaplardan paylaşılan içeriklerin kullanıcılara öneri olarak sunulmayacağı da vurgulandı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/twitter-devlet-baglantili-basini-etiketliyor/5533585.html?__twitter_impression=true

13-Reuters:
"ABD'nin İran temsilcisi Brian Hook, BM silah ambargosu oylamasının başlamasıyla görevinden ayrılıyor."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN2522OP?__twitter_impression=true

14-Sputniknews:
"Haseke ve Deyr ez Zor illerindeki yasadışı ABD askeri üsleri, bilinmeyen militan gruplar tarafından defalarca saldırıya uğradı."
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202008061080079950-us-military-base-in-northeastern-syria-comes-under-missile-fire--reports/?__twitter_impression=true