Yabancı basın haber özetleri - 6 Aralık 2020 Pazar

6 ARALIK 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Euronews:
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın yayımladığı makaleye ilişkin "Hiçbir yaptırım Türkiye'nin Meis Adası veya 10 deniz mili kapsayan hava sahası egemenlik haklarından asla taviz vermesine neden olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.
https://tr.euronews.com/2020/12/05/ankara-dan-atina-ya-cevap-hicbir-yapt-r-m-taviz-vermemize-neden-olmayacak

2) Euronews:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinde özgürlüklerin kısıtlandığı eleştirilerine "Macaristan ya da Türkiye değiliz" sözleriyle yanıt verdi.
https://tr.euronews.com/2020/12/05/macron-dan-ozgurluk-k-s-tlamas-elestirilerine-yan-t-turkiye-ya-da-macaristan-degiliz

3) Sputniknews:
Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Türk askeri teknolojilerinin Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ ihtilafındaki başarısına katkıda bulunduğunu söyledi.
https://sputniknews.com/amp/world/202012051081370004-ankaras-military-technology-helped-baku-in-karabakh-conflict-turkish-defence-chief-says/?__twitter_impression=true

4) The Jerusalem Post:
İran Başkanı Hamaney sağlık nedeniyle iktidarı oğluna verdi.
https://m.jpost.com/middle-east/iran-supreme-leader-khamenei-hands-power-to-son-due-to-health-report-651268/amp?__twitter_impression=true

5) Deutsche Welle:
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Berlin Büyükelçisi Robin Quinville, Almanya hükümetine çağrıda bulunarak Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulmasını talep etti. Almanya'da yayımlanan ekonomi ve ticaret dergisi Handelsblatt'a açıklamalarda bulunan Quinville, "Almanya ve Avrupa Birliği tarafından, boru hattının inşaatı ile ilgili moratoryum ilan edilmesi için şu an doğru bir zaman" ifadesini kullandı.
https://p.dw.com/p/3mGhI

6) Amerika'nın Sesi:
Dünya diplomasisi ABD'de Joe Biden'ın başkan seçilmesiyle hızlanan değişime hazırlanırken, Doğu Akdeniz ve Libya'da Türkiye'ye karşı ortak politika izleyen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, 2 günlük devlet ziyaretinde bulunmak üzere Paris'e geliyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/misir-cumhurbaskani-sisi-paris-ziyaret/5688568.html?__twitter_impression=true

7) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ile yürütülen beş kültür ve eğitim değişim programını 'propaganda aracı' olarak nitelendirerek sona erdirdi.
https://tr.euronews.com/2020/12/05/abd-cin-le-kulturel-degisim-programlar-na-son-verdi-propaganda-arac

8) Sputniknews:
İngiliz donanması bir basın açıklamasında, İngiltere savaş gemilerinin son iki hafta boyunca Birleşik Krallık karasularına yakın "önemli bir Rus varlığını" izlediğini söyledi.
https://sputniknews.com/amp/uk/202012051081370464-uk-navy-reports-significant-russian-presence-near-territorial-waters-over-past-2-weeks/?__twitter_impression=true

9) China Xinhua:
İngiltere ve AB liderleri, ticaret müzakerelerinin "önemli farklılıklar" arasında Brüksel'de yeniden toplanacağını söylüyor.
http://www.xinhuanet.com/english/2020-12/06/c_139566474.htm