Yabancı basın haber özetleri - 6 Ağustos 2020 Perşembe

6 AĞUSTOS 2020, PERŞEMBE
SABAH BÜLTENİ – YABANCI BASIN

 


1-Deutsche Welle:
"Almanya'nın Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Türkiye ile diyaloğun sürmesi gerektiğini söyledi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Roth, 'Birebir konuşmak yerine sadece birbiri hakkında konuşmak bir alternatif olamaz' diyerek doğrudan diyalog içinde olmanın önemine vurgu yaptı."
https://p.dw.com/p/3gQiD

2-Deutsche Welle:
"Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin (CPT), bugün kamuoyuna sunacağı raporunda Türkiye'de cezaevleri ve polis merkezlerindeki olumsuz koşullar ve kötü muamele eleştirildi. Komite, Türkiye'deki cezaevleri ve polis merkezlerine ilişkin hazırladığı 2019 raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da gözaltındakilere kötü muameleyi durdurmasını talep etti."
https://p.dw.com/p/3gQYr

3-Euronews:
"Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Akdeniz'deki güç boşluğunu Avrupa Birliği'nin doldurabilmesi için öncülük etmeye hazır olduklarını söyledi. Rum bakan, Türkiye'nin bölgede hakimiyet kurma ve İslam dünyasının lideri olma emelleri için Akdeniz'deki güç boşluğundan faydalandığını savundu."
https://tr.euronews.com/2020/08/05/rum-bakan-hristodulidis-akdeniz-de-abd-den-bosalan-guc-boslugunu-ab-doldurmal

4-Euronews:
"İsrail'deki sağcı Zehut (Kimlik) Partisi Başkanı ve eski Meclis Başkan Yardımcısı Moshe Feiglin, dün Beyrut Limanı'nda meydana gelen ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan patlamadan duyduğu memnuniyeti ifade etti."
https://tr.euronews.com/2020/08/05/beyrut-patlamas-israilli-politikac-y-mutlu-etti-bu-kutlamay-duzenleyen-kahramanlara-tesekk

5-Euronews:
"Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Türkiye’de gündeme gelen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarına yönelik açıklama yayımladı. Örgütün açıklamasında, 'Türkiye'nin, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek yerine, sözleşmeyi eksiksiz şekilde uygulaması' çağrısı yapıldı."
https://tr.euronews.com/2020/08/05/af-orgutu-turkiye-istanbul-sozlesmesi-nin-terk-edilmesini-degil-nas-l-uygulanacag-n-tart-s

6-Euronews:
"Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Rus Wagner'e bağlı 33 paralı askerin yakalanması meselesini görüştü. Rusya, Belarus'ta 'paralı askerlerin aslında İstanbul'a gitmeyi planladığı' yolundaki açıklama yapmıştı."
https://tr.euronews.com/2020/08/05/belarus-ta-yakalanan-rus-wagner-e-bagl-askerlerin-ukrayna-ya-iadesi-icin-gorusme

7-Amerika'nın Sesi:
"Uluslararası Para Fonu (IMF), bugün yayınladığı Dış Sektör Raporu’nda Avrupa Birliği ülkeleri ve dünyanın 29 büyük ekonomisini mercek altına aldı. Raporda, Türkiye ile ilgili değerlendirme de yapıldı. Raporda, Türkiye’nin 2019'daki dış pozisyonunda belirsizliklerin yüksek olmasına rağmen, orta vadeli politikaların tahmin edilenden daha güçlü olduğu kaydedildi. IMF, büyük dış finansman ihtiyaçları ve nispeten düşük rezervlerin Türkiye'yi şoklara karşı savunmasız bıraktığını vurguladı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/imf-raporu-turkiye-soklara-karsi-savunmasiz-/5531627.html?__twitter_impression=true

8-Amerika'nın Sesi:
"ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, teknoloji ve internet alanında ulusal güvenlik tehdidi olarak gördüğü Çin’e karşı 'Temiz Ağ' adı verilen planı açıkladı. Pompeo, 'Güvenilir olmayan mobil uygulamaların ABD’deki uygulama mağazalarından çıkarılmalarını istiyoruz' dedi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abd-den-cin-teknolojisine-karsi-temiz-ag-adimi/5532120.html?__twitter_impression=true

9-The Jerusalem Post:
"Beyaz Saray Genelkurmay Başkanı Mark Meadows Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin Lübnan'ın Beyrut kentinde meydana gelen ölümcül bir patlamanın saldırı olduğunu tam olarak reddetmediğini, ancak Lübnan hükümetinin güvensizlikten kaynaklandığını söylediği patlama hakkında hala istihbarat topladığını söyledi."
https://m.jpost.com/breaking-news/us-has-not-totally-ruled-out-that-beirut-blast-was-an-attack-637637/amp?__twitter_impression=true

10-Sputniknews:
"Rusya ve Türkiye, geçtiğimiz günlerde İdlib'de çok sayıda ateşkes ihlali kaydetti. Bugün itibariyle eyalet, Rusya, İran ve Türkiye tarafından 2017'de kurulan ve Şam'ın tam kontrolü altında olmayan dört gerilim azaltma bölgesinden biri olmaya devam ediyor. Suriye hükümeti Aralık ortasından beri İdlib'i yeniden ele geçirmeye çalışıyor."
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202008031080049744-syrian-army-repels-militants-attack-in-idlib-suffers-losses---russian-military/?__twitter_impression=true

11-Sputniknews:
"Trump, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Lübnan'ın Beyrut kent merkezindeki patlamanın bir saldırı olma olasılığını yineledi." https://sputniknews.com/amp/us/202008051080078858-how-can-you-say-accident-trump-reiterates-possibility-that-beirut-blast-was-an-attack/?__twitter_impression=true