Yabancı basın haber özetleri - 5 Aralık 2020 Cumartesi

5 ARALIK 2020, CUMARTESİ

HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
ABD Kongresi'nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato, ABD'nin 2021 yılı savunma bütçesi için hazırlanan 4 bin 500 sayfalık yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı. ABD Başkanı Trump'ın 30 gün içinde imzalaması gereken tasarıda, Türkiye'ye de Rusya'dan S-400 tipi hava savunma sistemi satın aldığı için yaptırım uygulanması ö<ngörülüyor.
https://p.dw.com/p/3mDLi

2) Deutsche Welle:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün kendisiyle ilgili sarf ettiği sözlerle ilgili açıklama yaptı. Macron, Fransız medya kuruluşu Brut'a verdiği mülakatta kendisine konuyla ilgili yöneltilen soruya "Saygı gerekli" yanıtını verdi.
https://p.dw.com/p/3mFPq

3) Deutsche Welle:
10-11 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi öncesi açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Ekim ayında sorunları gidermek ve ilişkileri iyileştirmek için Doğu Akdeniz sorunu konusunda Ankara'ya el uzattığını belirtti. Michel ancak bu olumlu teklifin Ankara'nın provokasyonlarına son vermesi karşılığında yapıldığına dikkat çekti.
https://p.dw.com/p/3mDYJ

4) Euronews:
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Doğu Akdeniz’deki gerginliği azaltmak için attığı adımların “ikna edici olmadığı” değerlendirmesinde bulundu.
https://tr.euronews.com/2020/12/04/yunanistan-turkiye-nin-gerilimi-dusurmek-icin-gec-kalm-s-eylemleri-ikna-edici-degil-dogu-a

5) Euronews:
Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in tepe yöneticisi (CEO) Herbert Diess, Türkiye’de kurulması planlanan fabrika projesinden vazgeçme nedenlerinden birisinin ülkedeki siyasi durum olduğunu ilk defa itiraf etti.
https://tr.euronews.com/2020/12/04/volkswagen-turkiye-de-siyasi-nedenler-yuzunden-fabrika-acmaktan-vazgectigini-itiraf-etti

6) Amerika'nın Sesi:
Savunma Bakanlığı (Pentagon), Başkan Donald Trump’ın Somali’deki Amerikan askerlerinin çoğunun geri çekilmesi talimatı verdiğini açıkladı. Trump’ın hamlesi, gelecek ay görevden ayrılmadan önce Afganistan ve Irak da dahil küresel ölçekte asker çekme adımlarının son halkasını oluşturuyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/trump-somaliden-cekilme-talimatini-verdi/5687885.html?__twitter_impression=true

7) Euronews:
ABD'nin Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe ekonomik, askeri ve teknolojik anlamda Çin'in tüm dünya ve ABD'ye "hükmetme niyetinde" olduğunu söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/12/04/abd-ulusal-istihbarat-direktoru-ratcliffe-cin-ozgurlukler-icin-en-buyuk-tehdit

8) Euronews:
Polonya'nın Avrupa Birliği bütçesi üzerindeki vetosunu geri çekme sinyali vermesinin ardından ikinci vetonun sahibi olan Macaristan ise pozisyonunu koruyacağın açıkladı.
https://tr.euronews.com/2020/12/04/macar-lider-orban-hukukun-ustunlugu-ne-bagl-ab-butcesini-veto-etmeye-devam-edecegini-ac-kl

9) Euronews:
Almanya, İran’ın balistik füze programını kontrol etmek için Tahran ile daha kapsamlı bir nükleer anlaşma yapılmasını önerirken, 2015 yılında varılan anlaşmanın artık yeterli olmadığı uyarısında bulundu.
https://tr.euronews.com/2020/12/04/almanya-iran-n-balistik-fuze-program-n-kontrol-etmek-icin-kapsaml-bir-nukleer-anlasma-one

10) Euronews:
İngiltere hükumeti cuma günü yapılan değerlendirmede Avrupa Birliği ile Brexit sonrası ticaret anlaşması görüşmelerine ilişkin müzakerelerde zor bir aşamaya gelindiğini belirtti.
https://tr.euronews.com/2020/12/04/ingiltere-brexit-ticaret-muzakerelerinde-zor-bir-noktaday-z

11) Euronews:
Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasında ticaret ve gelecekteki ilişkileri şekillendirecek anlaşmaya ilişkin müzakerelerde uzlaşı sağlanamadı.
https://tr.euronews.com/2020/12/04/ab-ile-ingiltere-aras-nda-brexit-sonras-muzakerelerinde-uzlas-saglanama