Yabancı basın haber özetleri - 4 Aralık 2020 Cuma

4 ARALIK 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Bonn merkezli barış araştırmaları Ensitüsü BICC'nin yayımladığı Küresel Silahlanma Endeksine göre İsrail 2019'da da dünyanın en güçlü şekilde silahlanan ülkesi olmayı sürdürdü.
https://p.dw.com/p/3mCD5

2) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) seçilmiş başkanı Joe Biden, "İran'ın nükleer bombaya sahip olması Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır ve diğerleri üzerinde nükleer silahlara sahip olma konusunda muazzam bir baskı oluşturur ve o bölgede ihtiyacımız olan son şey nükleer kapasite birikimi" dedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/03/biden-iran-n-nukleer-guce-sahip-olmas-bolgede-turkiye-gibi-ulkeleri-nukleer-silahlara-tesv

3) Euronews:
Minsk Gurubu eş-başkanlığını yürüten Fransa, ABD ve Rusya, Bakü ve Erivan’a mevcut ateşkesten istifade ederek Dağlık Karabağ’da kalıcı ve uygulanabilir bir çözüm için müzakereleri başlatmaları çağrısı yaptı.
https://tr.euronews.com/2020/12/03/minsk-grubu-dagl-k-karabag-da-kal-c-cozum-icin-erivan-ve-baku-ye-cagr-yapt

4) Euronews:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’den Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmasını ve Anayasa Mahkemesi’nin Kavala’nın bireysel başvurusunu daha fazla geciktirmeden karara bağlamasını istedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/03/avrupa-konseyi-anayasa-mahkemesi-nden-kavala-n-n-basvurusunu-daha-fazla-geciktirmemesini-i

5) Amerika'nın Sesi:
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Perşembe günü yaptığı açıklamada, hem Amerika hem de Avrupa'nın 2015 İran nükleer anlaşması çerçevesinde bulundukları taahhütleri yerine getirmeleri durumunda İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemeyi amaçlayan anlaşmanın şartlarına tam olarak uyacağını söyledi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/irandan-nukleer-anlasmaya-donme-kosulu/5685949.html?__twitter_impression=true

6) Euronews:
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasını ve denetimlerin sınırlandırılmasını zorunlu kılan yasanın İran Parlamentosundan geçmesine tepki gösterdi.
https://tr.euronews.com/2020/12/03/iran-cumhurbaskan-ruhani-den-nukleer-yasan-n-meclisten-gecmesine-tepki-diplomasiyi-baltal-

7) Euronews:
Bahreyn, İsrail ile yapılan ticarette, ithal malların işgal altındaki topraklarda üretilip üretilmediğine bakılmayacağını duyurdu. Açıklamaya Filistin tepki gösterdi.
https://tr.euronews.com/2020/12/03/bahreyn-isgal-alt-ndaki-topraklar-n-urunlerini-israil-mal-sayacak

8) Amerika'nın Sesi:
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya Ocak ayından itibaren petrol üretiminde kısıtlı artışa gitme kararı aldı. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklara göre petrol üretimini günde 500 bin varil arttırma kararı alındı, ancak gelecek sene için geniş kapsamlı ve uzun vadeli bir politika üzerinde uzlaşıya varılmadı.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/opec-ve-rusyadan-uretimde-sinirli-artis-karari/5686233.html?__twitter_impression=true

9) Amerika'nın Sesi:
Son yıllarda yaşadığı ekonomik ve sosyal krizlerin yanı sıra siyasi krizlerle de sarsılan ve bu yüzden birbirini tanımayan iki devlet başkanına ve üç meclise sahip olan Venezuela, Pazar günü milletvekili seçimlerine gidiyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/venezuelada-yeni-kriz-secim-mi-halk-oylamasimi/5686078.html?__twitter_impression=true