Yabancı basın haber özetleri - 31 Temmuz 2020 Cuma

31 TEMMUZ 2020, CUMA
SABAH BÜLTENİ – YABANCI BASIN

 

 

1) Deutsche Welle:
"AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yaşanan sondaj geriliminin düşürülmesi için, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yardım istedi."
https://p.dw.com/p/3gCGd

 

2) Euronews:
"Yunanistan Savunma Bakanlığı, Türk savunma şirketi Assuva'dan 50 adet küçük boy taktik insansız hava aracı (drone) siparişi verdi. Assuva Genel Direktörü Remzi Başbuğ, Yunanistan'a gönderilen iki Proton Elic RB-128 droneların kabul testlerini başarıyla geçtiğini bildirdi. Ayrıca Başbuğ, bunun firmanın hem NATO hem de Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye yaptığı ilk ihracat anlaşması olduğunu dile getirdi."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/yunanistan-savunma-bakanl-g-turkiye-den-50-drone-siparisi-verdi-iddias

 

3) Euronews:
"Türk ve Azerbaycan hava ve kara kuvvetleri Azerbaycan'da ortak askeri tatbikata başladı. Hava kuvvetleriyle başlayan tatbikatta iki ülkeden askeri uçak ve helikopterler yer alıyor. Bakü, Nahçıvan, Gence, Kürdemir ve Yevlah'ta sürdürülecek tatbikat 10 Ağustos'ta sona erecek."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/turkiye-ve-azerbaycan-ortak-askeri-tatbikat-baslad

 

4) Deutsche Welle:
"Türkiye'de çok tartışılan yeni sosyal medya düzenlemesi Alman medyası tarafından da takip edilen bir konu. Neue Osnabrücker Zeitung, Ankara'nın eleştiriye tahammülü olmadığı için böyle bir yasanın yürürlüğe girdiğini öne sürüyor: Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri resmen sona ermeli."
https://p.dw.com/p/3g8u3

 

5) Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almasına ilişkin ülkesinin nasıl tepki vereceğini değerlendirmeye devam ettiğini söyledi. Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşan Pompeo, Ankara'nın Rusya’dan satın aldığı füze savunma sistemlerinin (kendileri açısından) sorun teşkil etmeye devam ettiğini dile getirdi."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/pompeo-dan-s-400-ac-klamas-turkiye-ye-nas-l-yapt-r-m-uygulayacag-m-z-degerlendiriyoruz

 

6) Amerika'nın Sesi:
"Türk hükümetinin bu ay başında, 80 yılı aşkın süredir müze olan Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararı ülkenin hangi yöne gittiğine ilişkin tartışmaları canlandırdı. Bazı uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı yayılmacı politikalarla Osmanlı İmparatorluğu’nu canlandırmaya çalıştığı görüşünde: Türkiye savaşların tahrip ettiği ülkeleri fırsat olarak görüyor."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/turkiye-savaslarin-tahrip-ettigi-ulkelere-firsat-gozuyle-bakiyor/5523563.html?__twitter_impression=true

 

7) Deutsche Welle:
"Polonya hükümeti, kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele konusunda Avrupa devletleri tarafından ortaklaşa hazırlanmış ilk ve tek hukuksal enstrüman olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek için bir adım daha attı."
https://p.dw.com/p/3gCQv

 

8) Deutsche Welle:
"Ankara’nın yoğun girişimlerine rağmen Avrupa Birliği, Türkiye’den Birlik ülkelerine seyahatlere getirilen kısıtlamaları kaldırmadı. Koronavirüs salgını nedeniyle üçüncü ülkelerden Avrupa’ya seyahatlere sınırlamalar getiren AB, bugün güncellediği güvenli ülkeler listesine Türkiye’yi dahil etmedi."
https://p.dw.com/p/3gByZ

 

9) BBC Türkçe:
"Türkiye, Suriye'nin İdlib kentinde 50 bin konut inşa ediyor. Bu konutlarda evlerinden ayrılarak İdlib'e giden Suriyeli sığınmacıların kalacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da konutların yapımı için şahsi olarak bağış yaptıklarını açıkladı."
https://t.co/21FSTQYffW

 

10) Deutsche Welle:
"ABD Başkanı Donald Trump, ülkede Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminin ertelenmesini ilk kez gündeme getirdi."
https://p.dw.com/p/3gBPl

 

11) Deutsche Welle:
"ABD’nin eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı emekli Korgeneral Ben Hodges, Başkan Donald Trump’ın Almanya’dan asker çekme kararına, 'Kremlin’e verilmiş bir hediye' sözleriyle sert tepki gösterdi."
https://p.dw.com/p/3gBTv

 

12) Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi, koronavirüs salgınının etkisiyle bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 32,9 daralarak rekor seviyede küçüldü. ABD Ticaret Bakanlığı, nisan-haziran dönemine ait öncü GSYH verilerini açıkladı."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/abd-ekonomisi-ikinci-ceyrekte-yuzde-32-9-daralarak-rekor-seviyede-kuculdu

 

13) Euronews:
"Avrupa Birliği, Covid-19 pandemisi kısıtlamaları sürecinde üye ülkelerde ve Euro Bölgesi'nde işsizlik oranlarının arttığını duyurdu. AB İstatistik Kurumu Eurostat'ın açıkladığı verilere göre AB ülkelerinde mayıs ayında yüzde 7,0 olarak kaydedilen işsizlik oranı haziran ayında 7.1'e yükseldi. İşsizlik oranı aynı süreçte Euro Bölgesi'nde de tüm AB ülkelerine paralel olarak artarak yüzde 7.7'den 7.8'e çıktı."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/covid-19-pandemisi-surecinde-issizlik-oran-tum-avrupa-da-artarken-turkiye-de-dususte

 

14) Euronews:
"Vatikan'ın, Hong Kong'da Çin hükümetinin getirdiği güvenlik yasasına karşı çıkan ilk protestoların ardından gizli arşivlerini ülkeden çıkardığı ortaya çıktı."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/vatikan-dan-hong-kong-da-cin-onlemi-gizli-arsivler-ilk-protestolar-n-ard-ndan-merkeze-tas

 

15) Euronews:
"Avrupa Birliği, Kuzey Kore'ye nükleer faaliyetleri nedeniyle uyguladığı yaptırımları bir yıl uzattı."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/ab-nukleer-faaliyetleri-nedeniyle-kuzey-kore-ye-uygulad-g-yapt-r-mlar-bir-y-l-daha-uzatt

 

16) Euronews:
"Çin'den, Hong Kong ve Huawei konuları üzerinden gerginlik yaşadığı İngiltere'ye uyarı geldi: Bizi dışlayarak küresel bir Britanya hayal etmek zor."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/cin-den-ingiltere-ye-sert-uyar-biz-olmadan-geleceginiz-olmaz

 

17) Euronews:
"Fransa'nın başkenti Paris'te feminist aktivist kadınlar, şehrin sokaklarını 'Uygurlara Özgürlük' afişerleri ile kapladı. Çin Konsolosluğu'nun duvarları ve her iki girişine 'Uygurların kanı elinizde', 'Uygur soykırımını durdurun' yazılı afişler yapıştırıldı."
https://tr.euronews.com/2020/07/30/frans-z-feministler-paris-sokaklar-n-uygurlara-ozgurluk-afisleriyle-donatt

 

18) Sputniknews:
"İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Mousavi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın Ukrayna uçağının düşürülmesi için tazminat ödemeyi kabul ettiğini söyledi."
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202007301080019515-iran-agrees-to-pay-compensation-for-ukranian-plane-downed-in-january-foreign-ministry-says/?__twitter_impression=true

 

19) Reuters:
"Dünya Sağlık Örgütü, Perşembe günü yaptığı açıklamada, COVAX finansman girişimini destekleyen herhangi bir ülkenin başarılı bir COVID-19 aşısı alma şansının daha yüksek olduğunu söyledi."
https://reut.rs/2X7Etd6

 

20) BBC Türkçe:
"BM ve Dünya Sağlık Örgütü'nün bölgede ekonomik komisyonu, koronavirüs krizinin ekonomileri bozması ve yoksulluğu artırmasi nedeniyle Latin Amerika ve Karayip ülkelerini onyıllarca geriye götürebileceğini söyledi."
https://t.co/yrgg1u12MK

 

21) China Xinhua:
"Çin konusunda önde gelen bir ABD’li uzman, ABD-Çin ilişkilerinde iki ülke ve bir bütün olarak dünya için hayati önem taşıyan daha fazla serbest düşüşten kaçınabilmek için acilen siyasi bilgeliğe ihtiyaç olduğunu söyledi."
http://www.xinhuanet.com/english/2020-07/31/c_139252730.htm

 

22) Amerika'nın Sesi:
"New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davada savcılık mahkemeden Halkbank’ın reddi hakim talebinin kabul edilmemesini istedi. İtiraz dilekçesinde, 'Halkbank Türkiye’deki siyasi tartışmaları Amerikan yargısına dahil etmeye çalışıyor' denildi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/halkbank-turkiyedeki-siyasi-tartismayi-abd-yargisina-dahil-etmeye-calisiyor/5524257.html?__twitter_impression=true

 

23) Amerika'nın Sesi:
"Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro dün canlı yayında ABD'nin Venezuela özel temsilcisi Elliot Abrams’a seslenerek, 'Mesajınızı aldım ve söylediklerinize katılıyorum. Görüşmeyi bekliyor ve üzerimize düşeni yapıyoruz' dedi. ABD'li yetkililer ise, 'ABD’nin Maduro ile görüşeceği tek konu görevden ayrılması olur' açıklamasını yaptı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/madurodan-abdye-mesajinizi-aldim/5524005.html?__twitter_impression=true

 

24) Amerika'nın Sesi:
"Rusya, Belarus’un Rus paralı askerler olduğunu iddia ettiği ve terör eylemi planlamakla suçladığı bir grubu göz altına almasına tepki gösterdi. Grubun haksız yere gözaltına alındığını belirten Rusya, Minsk’ten olayla ilgili izahat istedi. Rusya’nın Belarus Büyükelçisi, grubun Belarus’tan transit geçtiğini ve İstanbul üzerinden adını açıklamadığı üçüncü bir ülkeye gitmeyi planladığını söyledi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/belarus-ile-rusya-arasinda-parali-asker-gerginligi/5523966.html?__twitter_impression=true

 

25) Amerika'nın Sesi:
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Suriye’deki son genel durum tartışıldı. Suriye’de artan insani yardım ihtiyacı ve yoksulluğun sorunları daha da derinleştirdiği, ülkenin ciddi bir ekonomik kriz içinde olduğu kaydedildi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/suriyenin-yaralari-giderek-derinlesiyor/5523957.html?__twitter_impression=true