Yabancı basın haber özetleri - 29 Eylül 2020 Salı

29 EYLÜL 2020, SALI

HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 

 

1) Deutsche Welle:
"Türkiye ve Azerbaycan arasında güçlü bir dostluk ilişkisi olsa da Güney Kafkasya uzmanı Alman gazeteci Silvia Stöber'e göre Türkiye'nin bu son olaydaki güçlü desteği yeni bir tutuma işaret ediyor. Stöber, 'Türkiye'nin çatışmaya müdahil olması ve Azerbaycan'ı geçen yıllardan daha güçlü bir şekilde desteklemesi yeni bir durum. Bu Azerbaycan yönetimini gerginliği daha da tırmandırma konusunda cesaretlendirebilir. Ermenistan'a Rus silahları sevk edildiğini de görüyoruz. Türkiye ve Rusya, geçen yıllarda olduğundan daha fazla şekilde ihtilafa dahil olabilirler' değerlendirmesinde bulundu."
https://p.dw.com/p/3j5O6

 

2) Sputniknews:
"Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Pazartesi günü Ermeni güçlerini Terter şehrine saldırmakla suçlayarak misilleme yapacağına söz verdi. Bakanlık ayrıca son çatışmalarda askerlerin en az iki Ermeni tankını imha ettiğini iddia etti."
https://sputniknews.com/world/202009281080592956-live-updates-azerbaijan-accuses-armenia-of-attacking-town-of-terter-vows-to-retaliate/

 

3) Deutsche Welle:
"Azerbaycan toprakları içindeki Dağlık Karabağ'daki Azeri ordusu ile Ermenistan'ın desteklediği milisler arasındaki çatışmalar sürerken Birleşmiş Milletler krizin diplomatik yolla aşılması için devreye girdi."
https://p.dw.com/p/3j8Gu

 

4) Deutsche Welle:
"Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, 'dışarıdan müdahalenin kabul edilemez' olduğunu belirtti."
https://p.dw.com/p/3j7qF

 

5) The Guardian:
"Suriyeli isyancı savaşçılar, Türkiye’nin hırsı nedeniyle Azerbaycan’a gönderilmeye hazırlanıyor."
https://www.theguardian.com/world/2020/sep/28/syrian-rebel-fighters-prepare-to-deploy-to-azerbaijan-in-sign-of-turkeys-ambition?CMP=Share_AndroidApp_Other

 

6) Reuters:
"Türkiye müttefiki Azerbaycan'a yardım etmek için Suriyeli savaşçıları konuşlandırıyor."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN26J258?__twitter_impression=true

 

7) Deutsche Welle:
"Almanya, Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkes ve müzakerelere başlama çağrısı yaptı. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, yaptığı açıklamada çatışmaların şiddetlendiği Dağlık Karabağ'daki durumu 'tehlikeli' olarak tanımladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de hükümetin büyükelçiler üzerinden her iki tarafla temas halinde olduğunu söyledi."
https://p.dw.com/p/3j6dX

 

8) BBC Türkçe:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Johnson telefonda görüştü. Görüşmede ele alınan konular arasında Doğu Akdeniz, Dağlık Karabağ'daki çatışmalar ve ticaret ilişkilerinin yer aldığı açıklandı."
https://t.co/ydvzqBzlcJ


9) Deutsche Welle:
"ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'la Türkiye ile yaşanan doğal gaz krizini görüşmek üzere Selanik kentinde bir araya geldi. Pompeo, Twitter hesabından 'Tekrar Yunanistan'da olmak, ABD'nin zinde bir ortağı ile ortak stratejik bir vizyonu paylaşmak çok sevindirici. İkili ilişkilerimizin gücü tarihi bir noktada bulunuyor' mesajını paylaştı."
https://p.dw.com/p/3j63q

 

10) Euronews:
"ABD ve Yunanistan arasında savunma, teknoloji, ticaret, ekonomi ve enerji gibi alanlarda iş birliğinin artırılması için Ortak Bilim ve Teknoloji Anlaşması imzalandı."
https://tr.euronews.com/2020/09/28/abd-ve-yunanistan-aras-nda-kapsaml-is-birligi-anlasmas

 

11) Euronews:
"Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Ankara'nın bu hafta yapılacak Avrupa Birliği zirvesini, ilişkilerde yeni bir başlangıç için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/09/28/kal-n-ab-zirvesi-turkiye-ab-iliskilerinde-yeni-bir-baslang-c-icin-f-rsat-olabilir

 

12) Amerika'nın Sesi:
"ABD Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Dairesi Ağı'nın (FinCEN) dünyanın çeşitli ülkelerindeki gazetecilerin bilgi edinme hakkı yasası çerçevesinde şüpheli para trafiğiyle ilgili olarak açıkladığı son verilerin, 1 Mart 2021'de başlayacak Halkbank davasında Rıza Sarraf’ın yeniden tanık olarak jüri karşısına çıkma olasılığını arttırdığı öne sürüldü."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/riza-sarraf-yeniden-tanik-olabilir-iddiasi/5600697.html?__twitter_impression=true

 

13) Euronews:
"Bir grup Avustralyalı hukuk profesörü ABD Başkanı Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü için aday gösterdi. Bu son girişimle ABD Başkanı Trump Nobel için üçüncü kez aday gösterilmiş oldu."
https://tr.euronews.com/2020/09/28/trump-ucuncu-kez-nobel-bar-s-odulu-ne-aday-gosterildi

 

14) Euronews:
"Suudi Arabistan 21-22 Kasım’da G20 liderler zirvesine ev sahipliği yapacak."
https://tr.euronews.com/2020/09/28/suudi-arabistan-21-22-kas-m-da-sanal-g20-zirvesine-ev-sahipligi-yapacak

 

15) Euronews:
"Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazar günü yaptığı açıklamada Belarus lideri Aleksander Lukaşenko'nun iktidarı bırakması gerektiğini söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/09/28/belaruslu-muhalif-tikhanovskaya-lukasenko-gitmeli-diyen-macron-un-arabulucu-olmas-n-istedi

 

16) Euronews:
"Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Doğu Türkistan'da (Sincan Uygur Özer Bölgesi) tüm etnik gruplar arasında mutluluk seviyesinin arttığını ve ülkede yaşayanlara Çin hakkında 'doğru' bakış açısını öğretmeye devam etmeyi planladıklarını söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/09/28/cin-lideri-si-cinping-dogu-turkistan-da-mutluluk-seviyesi-yukseliyor

 

17) Euronews:
"ABD'de federal mahkeme, Trump yönetimin Çinli bir şirkete ait sosyal medya uygulaması TikTok yasağını geçici olarak durdurdu."
https://tr.euronews.com/2020/09/28/abd-de-federal-mahkeme-donald-trump-n-tiktok-yasag-n-gecici-olarak-durdurdu

 

18) Amerika'nın Sesi:
"ABD yaptırımlarına rağmen, Venezuela’ya yakıt taşıyan üç İran tankerinden ilkinin Venezuela sularına ulaştığı bildirildi. Marine Traffic ve Tanker Trackers adlı web sitelerine göre Forest isimli tankerin Pazar günü saat 20:00’de Venezuela’ya ulaştığı tespit edildi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/iran-tankeri-venezuela-sularina-ulasti/5600797.html?__twitter_impression=true

 

19) Amerika'nın Sesi:
"ABD, Şii milislerin saldırılarına tepki göstererek bu tür saldırıların devamı halinde Bağdat Büyükelçiliğini kapatacağı tehdidinde bulundu."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-bagdat-buyukelciligini-kapatma-tehdidi/5600683.html?__twitter_impression=true