Yabancı basın haber özetleri - 28 Temmuz 2020 Salı

28 TEMMUZ 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
"Ermenistan-Azerbaycan sınırında gerilim tırmanıyor. Ermenistan Savunma Bakanlığı'nın yaptığı bir açıklamaya göre, Azerbaycan tarafından keskin nişancıların açtığı ateş sonucu bir Ermeni askeri hayatını kaybetti. Azerbaycan ise Ermenistan'ın ağır makineli silahlarla saldırdığını ve keskin nişancıların ateş açtığını öne sürdü. İki ülke arasındaki ateşkesin son 24 saat zarfında defalarca ihlal edildiği bildiriliyor."
https://p.dw.com/p/3fyA8

2) Euronews:
"Ürdün'ün Azerbaycan Büyükelçisi Sami Abdullah Ghosheh, Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışmalar yaşandığı süreçte Erivan'a silah gönderdikleri gerekçesiyle Azerbaycan Dışişleri Bakanlığına çağrıldı."
https://tr.euronews.com/2020/07/27/azerbaycan-dan-ermenistan-a-silah-satan-urdun-e-tepki

3) Reuters:
"Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Türk mevkidaşı Tayyip Erdoğan Ermenistan ve Azerbaycan sınırındaki şiddetli askeri çatışmayı telefonla görüştüklerini söyledi."
https://reut.rs/39uKgOY

4) Euronews:
"Ayasofya kararı ve Doğu Akdeniz'deki arama çalışmaları nedeniyle Ankara ile gergin bir süreçten geçen Atina yönetimi, iki ülke arasındaki tek sorunun 'deniz bölgelerinin sınırlandırılması' üzerinde yaşandığını açıkladı. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas düzenlediği basın toplantısında, 'Çok uzun süreden beri devam eden farklılıkların sona erdirilmesini istiyoruz. Bizim bu komşu ülke ile (Türkiye) tek fikir ayrılığımız deniz bölgesinin sınırlandırılmasıdır. Bu nedenle, iyi komşuluk kurallarını destekleyen ve uluslararası hukuka saygı duyan her adım doğru yönde atılmıştır' açıklamasında bulundu."
https://tr.euronews.com/2020/07/27/yunan-hukumet-sozcusu-petsas-turkiye-ile-tek-sorunumuz-deniz-bolgelerinin-s-n-rland-r-lmas

5) Amerika'nın Sesi:
"Türkiye'nin Ayasofya'nın statüsünü müzeden camiye dönüştürmesi kararı sonrasında Atina ve Ankara arasında başlayan söz düellosu devam ediyor. Yunanistan, Türkiye'ye yaptırım uygulanması için başlattığı diplomatik girişimi yoğunlaştırırken Yunan firmaları, Türk mallarına yönelik boykot kampanyası başlattı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/yunan-sirketlerinden-turk-mallarina-boykot/5519120.html?__twitter_impression=true

6) Deutsche Welle:
"Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov Ayasofya ile ilgili Rus haber ajansı TASS'a açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Ayasofya'nın restorasyon çalışmalarında UNESCO ile yakın işbirliği yapmayı kabul ettiğini belirten Rus Büyükelçi, ayrıca Ankara'nın UNESCO uzmanlarından oluşan bir delegasyonu restorasyon planlarını istişare etmek üzere Türkiye'ye davet edeceğini söyledi."
https://p.dw.com/p/3g0l8

7) Amerika'nın Sesi:
"ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de tutukluluğu bininci gününe giren işadamı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bakanlık Sözcü Yardımcısı Cale Brown yaptığı yazılı açıklamada, insan hakları savunucusu ve sivil toplum lideri Osman Kavala'nın, 'herhangi bir suçtan hüküm giymeden 1000 gündür tutuklu bulunduğunu' belirtti."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-osman-kavala-aciklamasi/5519756.html?__twitter_impression=true

8) Deutsche Welle:
"Türkiye ekonomisi, hükümetin açıkladığı tüm teşvik ve destek paketlerine rağmen uluslararası yatırımcıların ilgisini giderek daha fazla kaybediyor. Son 5 yılda yabancı sermayenin doğrudan yatırımları yüzde 54 geriledi, COVID salgını ile birlikte Hazine iç borçlanma kağıtlarına olan ilgi de rekor seviyelerde düştü. Borsa İstanbul’daki yabancı payı ise 16 yıl sonra ilk kez yüzde 50’nin altına indi."
https://p.dw.com/p/3fz4L

9) Euronews:
"Son dokuz yılın en kötü performansını gösteren ABD Doları, diğer birçok para birimine karşı değer kaybederken TL karşısında değer kazandı. Gün içerisinde 6,96 TL'ye yükselen ABD Doları, temmuz ayında diğer dövizler karşısında yüzde 3,7 değer kaybetti."
https://tr.euronews.com/2020/07/27/diger-para-birimlerine-kars-deger-kaybeden-dolar-tl-kars-s-nda-7-band-n-zorlad

10) Euronews:
"İstanbul'da bir araya gelen Uygurlar, Çin yönetimi tarafından kamplarda zorla tutulan aileleriyle görüşemediklerini belirterek eylem yaptı. Beyazıt Meydanı'nda bir araya gelen gruptakilerin bazıları yaşanan baskıya dikkati çekmek amacıyla el ve ayaklarını zincirle bağlarken, bazıları da ulaşamadıklarını söyledikleri yakınlarının fotoğraflarının basılı olduğu afişleri taşıdı."
https://tr.euronews.com/2020/07/27/istanbul-da-yasayan-uygurlardan-cin-bask-s-na-kars-zincirli-protesto

11) Amerika'nın Sesi:
"Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’ye Suriye’deki operasyonlarda kullanabileceği silahların satılmadığını söyledi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/turkiyeye-suriye-operasyonlari-icin-silah-satmiyoruz/5519160.html?__twitter_impression=true

12) Euronews:
"Türkiye'de de uzun süredir gündemde olan İstanbul Sözleşmesi, Polonya ile Avrupa Birliği'nin karşı karşıya getirdi. İnsan hakları ihlalleri konusunda yıllardır Avrupa Birliği'nin hedef tahtasında bulunan Polonya hükümetinin, kadına şiddeti önlemeye yönelik hazırlanan İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini duyurması Brüksel'de tepkiyle karşılandı."
https://tr.euronews.com/2020/07/27/istanbul-sozlesmesi-nden-cekilecegini-duyuran-polonya-ya-ab-den-tepki

13) Deutsche Welle:
"Rusya Karadeniz semalarında uçan bir ABD casus uçağını engellemek için bölgeye Su-27 savaş uçağı gönderdiğini açıkladı."
https://p.dw.com/p/3g0cp

14) Deutsche Welle:
"Dünyanın en büyük iki ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki konsolosluk gerginliği tırmanmaya devam ediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Chengdu'daki konsolosluğun Pazartesi sabahı kapatıldığı ve Çinli yetkililerin binayı devraldığı belirtildi. ABD elçiliği Twitter hesabından yayınladığı bir videoda Chengdu’daki konsolosluğun iki ülke arasında karşılıklı anlayışı geliştirdiği belirtilerek 'Siz sonsuza dek özleyeceğiz' ifadeleri kullanıldı."
https://p.dw.com/p/3fwye

15) Euronews:
"ABD'li araştırma şirketi Gallup’un 135 ülkede gerçekleştirdiği küresel liderlik anketinin sonucu bu yıl da değişmedi. 3 yıldır her ülkeden bin yetişkinle yapılan ankete katılanlar, Almanya'nın küresel liderlik açısından en çok hayranlık uyandıran ülkelerin başında geldiğini söyledi. Yüzde 44 oranla birinci seçilen Almanya'yı ise yüzde 33 ile ABD, 32 ile Çin, yüzde 30'la ise Rusya takip etti."
https://tr.euronews.com/2020/07/27/almanya-en-buyuk-kuresel-guc-konumunda-abd-liderinin-imaj-ise-zay-f-arast-rma

16) Deutsche Welle:
"Dünyada en fazla vaka sayısına sahip ülke olan ABD’de Koronavirüse karşı aşı çalışmaları yürüten biyoteknoloji şirketi Moderna, dünyanın en büyük aşı denemesini başlatıyor. Şirketin aşı adayı, ABD hükümetinin desteklediği son aşama aşı denemelerinde hastalığa yakalanmamış 30 bin yetişkin üzerinde test edilecek."
https://p.dw.com/p/3fyZz

17) Deutsche Welle:
"Almanya parlamentosunda grubu bulunan muhalefet partilerinden Sol Parti, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan polis şiddeti nedeniyle bu ülkeye yönelik silah ihracatının durdurulmasını talep etti."
https://p.dw.com/p/3fwlk

18) Euronews:
"İsrail ordusu Lübnan sınırında bulunan tartışmalı bölgede çatışma çıktığını duyurarak İsrail vatandaşlarına evde kalma çağrısı yaptı. Lübnan Hizbullahı da sınır bölgesindeki İsrail hedeflerine saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu."
https://tr.euronews.com/2020/07/27/israil-ile-lubnan-aras-ndaki-tart-smal-bolgede-cat-sma-c-kt-halka-evde-kal-n-cagr-s

19) Euronews:
"Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, 'Ayasofya insanlığın ortak küresel mirasının bir parçası olarak kalmalı' dedi."
https://tr.euronews.com/2020/07/27/ispanya-d-sisleri-bakan-laya-ayasofya-n-n-ruhunun-korunmas-bizim-icin-onemli

20) Reuters:
"İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hizbullah'ın Pazartesi günü Lübnan-İsrail sınırı boyunca, İran destekli Şii grubunun sızma girişimi gerçekleştirdiğini söyledi."
https://reut.rs/304Pspv

21) Sputniknews:
"Pakistan, biyo-savaş için Çin ile işbirliği raporunu yalanladı."
https://sputniknews.com/amp/world/202007261079985523-politically-motivated-fake-pakistan-refutes-report-of-collaborating-with-china-for-bio-warfare/?__twitter_impression=true

22) The Jerusalem Post:
"Pazartesi gecesi, ABD liderliğindeki koalisyon birliklerini barındıran Irak'ın Taji askeri üssüne üç roket isabet etti, ancak kayıp bildirilmedi."
https://m.jpost.com/breaking-news/three-rockets-hit-taji-military-base-in-iraq-no-casualties-reported-636540/amp?__twitter_impression=true

23) Sputniknews:
"Haziran ayında Sidney merkezli bir düşünce kuruluşu tarafından yayınlanan bir anket, tüm zamanların en düşük seviyesi olan Avustralyalıların sadece yüzde 23'ünün uluslararası sorumluluk konusunda Çin'e güven duyduğunu gösterdi. Avustralya'nın tarımsal işletme liderleri, Çin'le ilişkilerde dış politika ve ticaret bağları arasında bir ayrım yapılması çağrısında bulunuyor."
https://sputniknews.com/amp/business/202007261079985372-australian-farmers-call-for-separation-between-foreign-policy-and-trade-in-dealing-with-china/?__twitter_impression=true

24) China Daily:
"Uzmanlar, ABD ve Çin'in birlikte çalışmasının pragmatik yollarının her iki ülkenin de çıkarlarına hizmet edeceğine inanıyor."
https://www.chinadaily.com.cn/a/202007/27/WS5f1e0bf0a31083481725c17b.html

25) Amerika'nın Sesi:
"ABD’de Cumhuriyetçi senatörlerin Beyaz Saray’la birlikte hazırladıkları işsizlik yardımı paketinin ayrıntılarını bugün açıklaması bekleniyor. Açıklamayla birlikte, 1 trilyon dolarlık paket üzerinde Demokratlar’la müzakere süreci de başlamış olacak."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abd-amerika-kongre-senato-temsilciler-meclisi-salgin-pandemi-covid-yardim-issizlik/5519206.html?__twitter_impression=true

26) China Daily:
"Bloomberg News, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 büyüyeceğini bildirdi ve UBS Group AG'nin iç tüketimdeki iyileşme ve güçlü yatırım nedeniyle tahminlerini yüzde 1,5'ten artırdığını belirtti."
http://www.chinadaily.com.cn/a/202007/27/WS5f1e73b9a31083481725c46c.html

27) Reuters:
"ABD imalat sektörü ivme kazanıyor, COVID-19'un oranının artması ise toparlanmayı tehdit ediyor."
https://reut.rs/2X2J68h