Yabancı basın haber özetleri - 23 Aralık 2020 Çarşamba

23 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 


1) Deutsche Welle:
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya'dan Türkiye'ye yapılan silah ihracatının tümüyle durdurulması önerisini doğru bulmadığını söyledi. Maas, Alman haber ajansı dpa'ya verdiği mülakatta "Stratejik olarak bunu doğru yol olarak görmüyorum" dedi. "Bir NATO ortağına bunu yapmak da kolay değil" diyen Maas, "Zira NATO ortağı Türkiye'nin ABD'den füze alamadığı için kolayca Rusya'dan aldığını bir kez tecrübe ettik" dedi.
https://p.dw.com/p/3n24r

2) Deutsche Welle:
Alman hükümetinin, Sol Partili Sevim Dağdelen’in soru önergesine verdiği yanıt, Türkiye’ye bu yıl silah ihracatı için verilen onaylarda azalma olduğunu gözler önüne seriyor.
https://p.dw.com/p/3n6ux

3) Deutsche Welle:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Selahattin Demirtaş’ın “derhal serbest bırakılmasının” Ankara için hukuksal bir yükümlülük olduğunu hatırlatan bir karar aldı. Kararda Demirtaş’ın serbest bırakılmamasının, hakkındaki hak ihlallerini “devamlılaştıracağı”na dikkat çekildi.
https://p.dw.com/p/3n6Wl

4) Deutsche Welle:
Ermenistan'da Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını isteyen muhalefet baskıyı artırıyor. Salı günü binlerce protestocu başkent Erivan'da düzenlenen gösterilere katılırken yüzlerce protestocu Cumhuriyet Meydanı'nda hükümet binasının dışında kamp kurdu. Ermenistan bayraklarıyla protestolarına devam eden muhalifler, Paşinyan istifa etmeden çadırlardan ayrılmayacaklarını duyurdu.
https://p.dw.com/p/3n74c

 

5) Amerika'nın Sesi:
ABD Maliye Bakanlığı Suriye’de Beşar Esat rejimine karşı yeni yaptırım kararı aldı. Salı günü açıklanan karara göre, Suriye Merkez Bankası da bakanlığın kara listesine dahil edildi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-suriye-merkez-bankasina-yaptirim/5709385.html?__twitter_impression=true

6) Deutsche Welle:
Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında, Rus muhalif politikacı Aleksey Navalni’nin zehirlenmesi konusunda yaşanan gerilim tırmanıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Navalni'nin zehirlenmesi ile ilgili olarak AB'nin Rus yetkilileri hedef alan yaptırımlarına tepki göstererek misilleme kararı alındığını duyurdu.
https://p.dw.com/p/3n78n

7) Euronews:
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus muhalif Aleksey Navalny'in, 'zehirlendiğimi telefonda kandırdığım ajanlardan öğrendim' iddiasını "Rusya Federal Güvenlik Servisi'ni (FSB) itibarsızlaştırma girişimi" olarak nitelendirerek, 'alaycı bir dille' akıl sağlığını sorguladı.
https://tr.euronews.com/2020/12/22/kremlin-navalny-in-zehirlenmesiyle-ilgili-rus-istihbarat-na-yonelik-suclamalar-n-ti-ye-ald

8) Euronews:
Sürgünde yaşayan Tibetlilerin siyasi lideri, ABD Kongresi'nin Tibetlilerin, ruhani lider Dalay Lama'nın halefini seçme hakkını teyit eden yasayı onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Çin, sürgündeki Dalay Lama'yı tehlikeli bir "bölücü" ve "ayrılıkçı" olarak kabul ediyor.
https://tr.euronews.com/2020/12/22/abd-nin-tibet-yasas-cin-i-k-zd-rd-ic-islerimize-kar-smay-n

9) Sputniknews:
Tunus Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Tunus'un İsrail ile diplomatik ilişkiler kurma veya Filistinlilerin haklarını doğrudan veya ikincil olarak ihlal eden herhangi bir girişime katılma niyeti olmadığını söyledi.
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202012221081544510-tunisian-foreign-ministry-denies-plans-to-establish-diplomatic-relations-with-israel/?__twitter_impression=true