Yabancı basın haber özetleri - 22 Aralık 2020 Salı

22 ARALIK 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Türkiye ile Yunanistan arasında 2020'ye damgasını vuran Doğu Akdeniz gerilimi iki ülke dışişleri bakanlarının Twitter üzerinden birbirlerine gönderdikleri yeni yıl mesajlarına da yansıdı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Başkalarından yardım istemeyi ve Yunan halkının itibarını zedelemeyi bırakın" mesajına Yunan mevkidaşından aynı tarzda bir yanıt geldi.
https://p.dw.com/p/3n16V

2) Euronews:
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Türkiye’nin Kuveyt Konferansı’nda taahhütte bulunduğu 5 milyar dolarla Irak’ı desteklemeye hazır olduğunu söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/12/21/basbakan-kaz-mi-turkiye-irak-5-milyar-dolar-desteklemeye-haz-r

3) Euronews:
ABD'nin geçen hafta bakanlıkların yanı sıra çok sayıda federal kuruma yönelik düzenlenen siber saldırılardan Rusya'yı sorumlu tutmasına Moskova'dan tepki geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya'ya yönelik suçlamaların temelsiz ve Rusofobik bir yaklaşım olduğu bildirildi.
https://tr.euronews.com/2020/12/21/kremlin-abd-nin-siber-sald-r-lardan-bizi-sorumlu-tutmas-rusofobik-bir-yaklas-m

4) Euronews:
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, İran'a, ABD'de başkan seçilen Joe Biden liderliğindeki yönetimin, nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına geri dönme ihtimalinin sunduğu fırsatı "boşa harcamaması" çağrısında bulundu.
https://tr.euronews.com/2020/12/21/almanya-dan-iran-a-joe-biden-la-gelecek-f-rsat-bosa-harcamay-n-uyar-s

5) Amerika'nın Sesi:
Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada, İsrailliler’i, Filistinliler’i, bölge devletleri ve uluslararası toplumu, barış sürecine yeniden katılımı sağlamak için daha pratik adımlar atmaya davet etti. Görevini Ocak ayında Norveçli diplomat Tor Wennesland'a devredecek olan Mladenov, Güvenlik Konseyi’ne son kez hitap etti.
https://www.amerikaninsesi.com/a/i%cc%87srail-filistin-baris-surecini-baslatmak-icin-orta-adimlar-atilmali-/5708035.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=dlvr.it

6) Al Jazeera News:
Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) İslamabad'ın İsrail-Filistin çatışması çözülene kadar İsrail'i tanıyamayacağını açıkça belirttiğini söyledi.
https://www.aljazeera.com/amp/news/2020/12/21/cant-recognise-israel-until-palestine-resolved-pakistan-to-uae?__twitter_impression=true

7) Sputniknews:
İran'la bağlantısı olduğundan şüphelenilen Pay2Key hacker grubu, ülkenin en büyük havacılık üreticilerinden biri olan devlete ait İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'ne (IA) yönelik son siber saldırının sorumluluğunu dolaylı olarak üstlendi.
https://sputniknews.com/amp/world/202012211081524114-israeli-defence-company-is-investigating-cyberattack-claimed-by-group-with-alleged-links-to-iran/?__twitter_impression=true

8) Amerika'nın Sesi:
ABD yönetimi, Başkan Donald Trump’ın görev süresinin dolmasına bir ay kala Çinli yetkililere insan hakları ihlalleri konusundaki iddialar nedeniyle ek vize sınırlamaları getirdi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-cinli-yetkililere-yeni-vize-kisitlamalari/5708030.html?__twitter_impression=true

9) Deutsche Welle:
Amerikan Kongresi'nde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, salgının etkileri nedeniyle hazırlanan 900 milyar dolarlık yardım paketi üzerine anlaşmaya vardı. Aylar süren pazarlıkların ardından kabul edilen yardım paketiyle zor durumda kalan işletmelere ve vatandaşlara maddi destek verilmesi ve aşı dağıtım süreçlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.
https://p.dw.com/p/3n0Dq