Yabancı basın haber özetleri - 19 Temmuz 2020 Pazar

19 TEMMUZ 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 


1) Deutsche Welle:
"Amerika Birleşik Devletleri'nin, Kuzey Akım 2 boru hattının yapımında yer alan şirketlere yaptırım uygulayabileceği açıklamasına Avrupa Birliği'nden sert tepki geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Washington'un yaptırım tehdidi altına aldığı Avrupalı şirketlerin, 'yasal faaliyetlerde' bulunan firmalar olduğunu ifade etti. Borrell, ABD'nin Avrupa şirketleri ile Avrupa'nın çıkarlarını hedef alan yaptırım tehditlerinin sık sık dile getirilmesinden de 'derin bir endişe' duyduğunu ifade etti."
https://p.dw.com/p/3fX1G

2) Euronews:
"Rusya, çatışmaların yeniden alevlendiği Azerbaycan-Ermenistan sınırına yakın bölgede 150 bin askerin katılımıyla tatbikat başlattı. Tatbikatın Rusya lideri Vladimir Putin’in talimatıyla 'Rus askeri birliklerinin hazırlığını ölçmek amacıyla' başlatıldığı belirtilirken Savunma Bakanlığı da 'rutin kontrol' olarak nitelendirdiği operasyonun Kafkasya bölgesinde gerçekleşen çatışmalarla bağlantılı olduğu iddialarını reddetti."
https://tr.euronews.com/2020/07/18/rusya-dan-azerbaycan-ermenistan-sinirina-yakin-bolgede-150-bin-askerle-tatbikat-baslatti

3) Reuters:
"Azerbaycan Cumartesi günü Ermenistan sınırındaki savaş durumunun patlak vermesi nedeniyle Avrupa pazarlarına sağladığı petrol ve gaz için güvenlik riskleri konusunda uyardı."
https://reut.rs/2OzUVyf

4) Euronews:
"Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Fransa'dan hala özür bekliyoruz. Libya'daki amacımız 'Libya, Libyalılarındır' anlayışından hareketle Libya'daki barış ve istikrarın bir an önce sağlanarak tarihi kardeşlik bağlarımız bulunan Libya halkının hak ettiği huzura kavuşmasıdır."
https://tr.euronews.com/2020/07/18/savunma-bakan-hulusi-akar-fransa-dan-hala-ozur-bekliyoruz

5) Euronews:
"Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Libya'nın kuzeyindeki Sirte kentine operasyon için yapılan askeri hazırlıklar karşısında 'eli kolu bağlı' durmayacaklarını söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/07/18/libyal-kabile-liderlerini-toplayan-sisi-olup-bitenler-kars-s-nda-eli-kolu-bagl-durmayacag

6) Sputniknews:
"Almanya, Fransa ve İtalya, Libya silah ambargosu ihlallerine karşı yaptırımları tehdit ediyor."
https://sputniknews.com/amp/world/202007181079924667-germany-france-italy-threaten-sanctions-over-libya-arms-ban-violations/?__twitter_impression=true

7) Reuters:
"Libya GNA savaşçıları Sirte'de savaş için öne çıkıyor."
https://reut.rs/30tFU6q

8) Reuters:
"Kaymakamlık, üç hafta süren arama operasyonlarından sonra Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin doğusunda Van Gölü'ndeki bir göçmen bot felaketinin ölüm oranının 54'e yükseldiğini söyledi."
https://reut.rs/32xJjUo

9) China Xinhua:
"Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile bir telefon görüşmesi düzenledi ve her iki taraf da koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmek için destek verdi. İki devlet başkanının stratejik rehberliği Çin-Rusya ilişkilerinin en büyük politik avantajı olduğunu söyledi. ABD ise tek taraflılığını reddetti."
http://www.xinhuanet.com/english/2020-07/18/c_139221759.htm

10) Deutsche Welle:
"Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel eşitsizlikle mücadele için uluslararası düzenin yenilenmesi gerektiğini söyleyerek, '70 yıldan fazla süredir sözü geçen uluslar, uluslararası kurumlarda gerekli güç dengelerinin değişmesi için reformlara kafa yormayı reddetti' dedi. BM Genel Sekreteri, nüfuz, servet ve fırsatların dünya genelinde daha adil dağıtılması için yeni bir küresel sözleşmeye ihtiyaç olduğunu belirtti."
https://p.dw.com/p/3fXCw

11) Deutsche Welle:
"Alman kamu televizyonu ARD'de yayınlanan Report Mainz programı, Alman Askeri İstihbarat Servisi'nin (MAD) Alman Ordusu'ndaki dört asker hakkında, 'Ülkücü Hareket'e mensup oldukları şüphesiyle soruşturma başlattığını duyurdu."
https://p.dw.com/p/3fWxy

12) Deutsche Welle:
"Suriye, 2011’de başlayan ayaklanmanın ardından 19 Temmuz Pazar günü üçüncü kez parlamento seçimlerini yapmaya hazırlanıyor. 250 sandalyeli meclis için 1658 aday yarışıyor. İdlib kent merkezi hariç ülke genelinde 7 bin 331 oy kullanma noktası kurulduğu duyuruldu. Savaş döneminde milyonlarca insan ülke içinde yer değiştirdiği için her kentte diğer kentlerin adayları için sandıklar oluşturuldu."
https://p.dw.com/p/3fWfe

13) Reuters:
"İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği liderlerinin bir sonraki bütçeleri ve korona virüs pandemisinde önerilen ekonomik toparlanma planının iki gün süren görüşmelerinden sonra çıkmazda kaldıklarını söyledi."
https://reut.rs/39hob6s