Yabancı basın haber özetleri - 19 Aralık 2020 Cumartesi

19 ARALIK 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Türkiye'nin Suriye'nin İdlib vilayetindeki gözlem noktalarından yedisini boşaltarak Suriye ordusuna bıraktığı bildirildi. Reuters haber ajansının ismi açıklanmayan bir Türk kaynağa dayandırdığı haberde, gözlem noktalarındaki Türk askerlerinin, Ankara destekli silahlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelere çekildiği kaydedildi.
https://p.dw.com/p/3mulY

2) Euronews:
Suriye'nin kuzeyinde Halk Korumu Birlikleri (YPG) ile Türkiye'nin destek verdiği "Suriye Milli Ordusu (SMO)" Ayn İsa'da karşı karşıya geldi. SMO'dan bir kaynak, kasabanın bir bölümüne operasyon düzenlediğini ve bazı tarım arazilerini ele geçirdiklerini söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/12/18/reuters-turkiye-nin-destekledigi-suriye-milli-ordusu-ile-ypg-ayn-isa-da-cat-st

3) Euronews:
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye-AB ilişkilerine yeniden yön vermek için hala şans bulunduğunu belirterek, "AB, tutması umuduyla Türkiye'ye elini uzatmaktadır." ifadesini kullandı.
https://tr.euronews.com/2020/12/18/ab-den-turkiye-ye-mesaj-tutmas-umuduyla-ankara-ya-elimizi-uzat-yoruz

4) Deutsche Welle:
Yunanistan'ın Rodos Adası'nda Türkiye için casusluk yaptığı şüphesiyle bir hafta önce gözaltına alınan Türkiye Başkonsolosluğu çalışanını tutuklandığı bildirildi.
https://p.dw.com/p/3mvTq

5) Euronews:
İran'da reformcu kimliğiyle bilinen ülkenin önde gelen din adamlarından Ayetullah Mahmud Emced, rejim karşıtı gösterileri kışkırttığı gerekçesiyle idam edilen muhalif gazeteci Ruhullah Zem'i "şehit" olarak niteleyerek, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'i ağır ifadelerle eleştirdi.
https://tr.euronews.com/2020/12/18/muhalif-gazetecinin-idam-n-elestiren-iranl-din-adam-ndan-hamaney-e-ag-r-suclama

6) Sputniknews:
Fransa Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini ihlal etmesi konusundaki "büyük" endişesini dile getirerek Tahran'ı Ortak Kapsamlı Eylem Planına (JCPOA) tam uyum sağlamaya çağırdı.
https://sputniknews.com/amp/world/202012171081495863-french-foreign-ministry-reiterates-concern-over-irans-violations-of-jcpoa-commitments/?__twitter_impression=true

7) Euronews:
ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Trump'ın tartışmalı eyaletlere oy makineleri ve askerler yerleştirerek 3 Kasım Seçimleri'ni yeniden düzenleme yetkisine sahip olduğunu söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/12/18/eski-danisman-flynn-trump-isterse-kritik-eyaletlere-asker-yerlestirerek-secimleri-yeniler

8) Deutsche Welle:
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümet kurumlarını hedef alan büyük çaplı bir siber saldırı düzenlendi.
https://p.dw.com/p/3mwVs

9) Amerika'nın Sesi:
Kuzey Kore’de başkent Pyongyang yakınlarındaki gizemli bir tesiste yürütülen faaliyetlerle ilgili yeni bir rapor yayınlandı. Raporda, tesiste nükleer bomba üretimi için parçaların üretiliyor olabileceği iddia ediliyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/kuzey-korede-gizli-nukleer-tesis-iddiasiyla-ilgili-yeni-rapor/5705218.html?__twitter_impression=true

10) Amerika'nın Sesi:
ABD yönetimi Çin ordusuyla ve insan hakkı ihlalleriyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle çok sayıda teknoloji şirketini yaptırım listesine aldı. Hedef alınan şirketler arasında Çin’in çip üreticisi SMIC ve drone devi DJI de var.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-cin-teknoloji-devlerine-yaptirim/5705025.html?__twitter_impression=true

11) Reuters:
Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro Cuma günü yaptığı açıklamada, 2017 yılında kurulan ve demokrasiyi zayıflattığı için geniş çapta eleştirilen hükümet yanlısı bir yasama organı olan Venezuela Ulusal Kurucu Meclisi'nin 2020'nin sonunda faaliyetlerini durduracağını söyledi. https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN28T00A?__twitter_impression=true

12) Amerika'nın Sesi:
İngiltere'nin Brexit kararı ile AB'den ayrılmasının ardından, AB ile Birleşik Krallık arasındaki ticaretin hangi koşullarda süreceğini belirleyen anlaşma metni üzerinde hala uzlaşma sağlanmış değil. Avrupa Parlamentosu'nun (AP), "En son 20 Aralık'a kadar süre veriyoruz" ültimatomu da uzlaşmayı getirmedi. Anlaşma olmazsa öngörülen "acil önlemler düzenlemesini" onaylayan AP, hala anlaşmanın tamamını onaylamayı umuyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/avrupa-parlementosu-brexit-icin-acil-onlem-paketini-onaylad%C4%B1/5705050.html?__twitter_impression=true1