Yabancı basın haber özetleri - 19 Ağustos 2020 Çarşamba

19 AĞUSTOS 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ– YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
"AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ABD’de Demokratların Başkan adayı Biden’ın Türkiye’ye ilişkin sözlerini "darbecilik" olarak nitelendirdi. Çelik, Biden’ın ifadelerine ilişkin muhalefetin tavrına da tepki gösterdi.
https://p.dw.com/p/3h9g2

2) BBC Türkçe:
"Bloomberg yazarı Bobby Ghosh, ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden'ın Aralık ayında yaptığı ve hafta sonunda gündeme gelen açıklamaların Ankara'yı öfkelendirmesini yorumladı. Ghosh'a göre Biden'ın Türkiye'yi öfkelendirmesinin esas nedeni Suriye ve Irak'taki Kürtlere sempatiyle yaklaşması. Ghosh, 'Türkiye'nin tepkisi politik tiyatro izlenimi yaratsa da Türkiye'nin Biden başkanlığından kaygı duyması için nedenleri var' yorumunu yaptı."
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53823386.amp

3) Euronews:
"Mısır Meclisi, Yunanistan ile yapılan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını onayladı. Mısır merkezli El-Beled Televizyonu'nun internet sitesinde yer alan habere göre, Meclis Anayasa ve Yasama Komisyonu, söz konusu anlaşmaya onay verdi."
https://tr.euronews.com/2020/08/18/dogu-akdeniz-yunanistan-deniz-yetki-alanlar-n-s-n-rland-rma-anlasmas-m-s-r-meclisi-nden-ge

4) Euronews:
"Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, geçtiğimiz hafta kazayla Türk gemisine çarpan Yunan firkateyninin kaptanını tebrik etti."
https://tr.euronews.com/2020/08/18/yunan-bakandan-dogu-akdeniz-de-turk-gemisine-carpan-kaptana-tebrik

5) BBC Türkçe:
"Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Avrupa Birliği'ni Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden dolayı Türkiye'ye karşı daha sert tutum almaya çağırdı. AFP ajansında yer alan haberde, Türkiye'nin bölgeye sondaj gemileri göndermesinin ardından, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın AB üyesi iki ülke arasında politika koordinasyonu amacıyla Lefkoşa'ya sürpriz bir ziyaret yaptığı belirtildi."
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53828546.amp

6) Deutsche Welle:
"Suriye'nin doğusunda Rus konvoyunun güzergahında tuzaklanan bir bombanın infilak etmesi sonucu üst düzey bir Rus generalin hayatını kaybettiği bildirildi. Rus haber ajansları Interfax, RIA Novosti ve TASS'ın yer verdiği Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, söz konusu konvoy Deyrizor yakınlarındaki bir insani yardım operasyonundan dönerken bir patlayıcı madde infilak ettirildi."
https://p.dw.com/p/3h9ld

7) Euronews:
"Belarus’ta tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto etmek için muhalefetin başlattığı eylemler 10'uncu gününde devam ediyor. Cumhurbaşkanı adaylarından Svetlana Tikhanovskaya ise 35 kişiden oluşan bir 'yönetimi devralma koordinasyon kurulu' oluşturdu."
https://tr.euronews.com/2020/08/18/belarus-ta-gosterilerin-10-uncu-gunu-muhalifler-yonetimi-devralma-kurulu-olusturdu

8) Deutsche Welle:
"Dünya Sağlık Örgütü'nden, 'aşı milliyetçiliği' uyarısı geldi. Örgütün Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19'a karşı geliştirilecek etkili ve güvenli bir aşının üretimine başlandıktan sonra, yalnızca belirli ülkelerdeki insanları korumaya yönelik olmaması gerektiğini söyleyerek; dünyadaki herkesin bağışıklık kazanması gerektiğini vurguladı. 'Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil' diyen Tedros, stratejik ve küresel hareket etmenin her ülkenin ulusal yararına olduğunun da altını çizdi."
https://p.dw.com/p/3h8uu

9) Amerika'nın Sesi:
"Amerikan Novavax şirketi, Corona virüsü aşısı çalışmalarının ikinci safhasına Güney Afrika’da insanlar üzerinde yaptığı testlerle başladı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abd-li-sirket-covid-19-asisi-insan-deneylerine-guney-afrika-da-basladi/5547825.html?__twitter_impression=true

10) Deutsche Welle:
"Lübnan'ın eski başbakanlarından Refik Hariri'ye 2005 yılında düzenlenen suikast ile ilgili altı yıl süren hukuki süreçte karar açıklandı. Hollanda'nın Lahey kenti yakınlarındaki Leidschendam'da görülen davada Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi, suikastta Hizbullah bağlantısının kanıtlanamadığına hükmetti."
https://p.dw.com/p/3h7ly

11) Reuters:
"İsrail dışişleri bakanlığı, eski Lübnan Başbakanı Refik el-Hariri’nin öldürülmesi olayındaki karara, Hizbullah’ın Lübnan halkının geleceğini 'rehin aldığını' söyleyerek tepki gösterdi."
https://reut.rs/3kTRvFn

12) Reuters:
"Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, bu ay Beyrut limanındaki büyük patlamanın Hizbullah silah depozitosunun patlamasından kaynaklanma ihtimalini 'imkansız' olarak nitelendirdi ancak tüm olasılıkların araştırılacağını söyledi."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN25E0PS?__twitter_impression=true

13) Deutsche Welle:
"Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya'da Pazartesi günkü temaslarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ziyaret gerçekleştirdi."
https://p.dw.com/p/3h8yL

14) Euronews:
"Aylardır siyasi krizin pençesinde bulunan Batı Afrika ülkesi Mali'de bir grup isyancı asker, üst düzey sivil ve askeri yetkilileri gözaltına alıyor. Yerel kaynaklar isyancı askerlerin, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı da gözaltına aldığını belirtti. Kalkışmanın lideri olduğu belirtilen bir asker de yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Keita ve Başbakan Boubou Cisse'yi gözaltına aldıklarını duyurdu."
https://tr.euronews.com/2020/08/18/mali-de-darbe-mi-isyan-m-asker-k-slas-ndan-c-karken-hukumetten-orduya-diyalog-cagr-s

15) Euronews:
"Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mali'deki darbe girişimini kınayarak anayasa karşıtı değişimin kabul edilmeyeceğini bildirdi. Birleşmiş Milletler ise askeri kalkışmada yakalanan cumhurbaşkanı ve başbakanın şartsız şekilde serbest bırakılmasını istedi. Borrell, Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita yönetimine karşı düzenlenen darbe girişimi hakkında yaptığı yazılı açıklamada, ülkede aylardır süren sosyal ve siyasi krize bu tür girişimlerle karşılık verilemeyeceğini belirtti."
https://tr.euronews.com/2020/08/18/ab-ve-bm-den-mali-deki-darbe-girisimine-tepki

16) Deutsche Welle:
"İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın başkanı Yossi Cohen Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) bir ziyaret gerçekleştirdi. BAE resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre Cohen burada ülkenin Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayid el Nahyan ile bir araya geldi."
https://p.dw.com/p/3h91V

17) Euronews:
"İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında diplomatik ilişkilerin başlatılması kararının ardından Sudan da Tel Aviv ile normalleşme için bazı adımların atıldığını duyurdu. Sky News Arabia televizyonuna Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Haider Badawi, 'Sudan ile İsrail arasında düşmanlığın devam etmesi için bir neden yok' dedi."
https://tr.euronews.com/2020/08/18/bae-den-sonra-sudan-da-israil-ile-normallesme-surecine-girebilecegini-duyurdu

18) Amerika'nın Sesi:
"İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen hafta imzalanan anlaşmayla kurulan ilişkilere rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’ne Amerikan yapımı F-35 savaş uçakları satılmasına karşı çıkacaklarını kaydetti. Gerekçe, İsrail'in bölgedeki askeri üstünlüğünü korumak."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/i%CC%87srail-iliskiler-normallesse-bile-baeye-f35-satisina-karsi/5548546.html?__twitter_impression=true

19) Euronews:
"ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, Rusya ile Başkan Donald Trump'ın 2016'daki seçim kampanyası arasında 'önemli bağlar' olduğunun vurgulandığı bir rapor yayımladı."
https://tr.euronews.com/2020/08/18/abd-senatosu-raporu-trump-n-2016-secim-kampanyas-ile-rusya-aras-nda-onemli-iliski-var

20) Euronews:
"ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat Başkan Adayı Joe Biden'ı 'en tehlikeli aday' ve 'sosyalizmin Truva Atı' olarak nitelendirdi."
https://tr.euronews.com/2020/08/18/abd-baskan-donald-trump-joe-biden-en-tehlikeli-aday-ve-sosyalizmin-truva-at

21) Amerika'nın Sesi:
"Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir dizi roketli saldırı düzenlendi. Saldırı nedeniyle aralarında çocuklarında bulunduğu en az 10 kişi yaralandı. Saldırıların ardından şehirde bulunan büyükelçilik ve yabancı temsilciliklerin bir kısmı güvenlik nedeniyle kapatıldı. Roketli saldırıları kimin düzenlediği bilinmiyor."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/kabil-de-roket-saldirisi-sonrasi-bircok-elcilik-guvenlik-amaciyla-kapandi/5547858.html?__twitter_impression=true

22) BBC:
"Salgının keskin ekonomik etkisine dair süregelen endişelere rağmen ABD hisse senedi endeksi yeni bir zirveye ulaştı."
https://www.bbc.com/news/amp/business-53745009?__twitter_impression=true

23) Sputniknews:
"Suriye'nin Deyrizor Valiliğindeki yerel yetkililere göre, bölgenin başkenti dışında kurulan ABD üssünün yakınına çok sayıda roket vurdu ancak herhangi bir hasar veya can kaybı olmadı."
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202008181080209725-three-rockets-strike-us-base-in-syrias-deir-ez-zor---report/?__twitter_impression=true

24) Reuters:
"Diplomatlar ve bir BM yetkilisi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İran'a yönelik tüm BM yaptırımlarının uygulanması için muhtemelen Perşembe günü New York'a gideceğini ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşeceğini söyledi."
https://reut.rs/3iM0CWK

25) China Daily:
"Çin, ABD'nin Çinli şirketlere yönelik hakaretine şiddetle karşı çıkıyor."
http://www.chinadaily.com.cn/a/202008/18/WS5f3bbd60a3108348172611bc.html

26) Reuters:
"Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Salı günü yaptığı açıklamada, Filistinlilerin İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki normalleşme anlaşmasından endişe duymadıklarını söyleyerek anlaşmaya 'saçma' atıfınta bulundu."
https://reut.rs/3aBPWXS

27) BBC Türkçe:
"Bir MI6 ajanının (İngiltere'nin Dış İstihbarat Servisi) 1980'lerde verdiği ancak ilk kez şimdi yayınlanan bir mülakat, İngiltere'nin 1953'de İran Başbakanı Muhammed Musaddık'ın devrilmesi ve onun yerine Şah'ın iktidara getirilmesindeki rolüne ışık tuttu."
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53810694.amp