Yabancı basın haber özetleri - 17 Aralık 2020 Perşembe

17 ARALIK 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Amerika'nın Sesi:
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyelerini ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının ardından “olumlu bir çözüm” bulmaya çağırdı. Stoltenberg ayrıca NATO üyesi ülkelerin birbirlerine yaptırım uygulamasından “üzüntü duyduğunu” da ifade etti.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/nato-uyesi-ulkelerin-birbirine-yaptirim-uygulamasi-uzucu/5701708.html?__twitter_impression=true

2) Deutsche Welle:
Somali'deki muhalefet partileri, Türkiye'nin bu ülkedeki Harma'ad adlı polis gücüne göndermeyi planladığı silahlarla ilgili bir uyarıda bulundu.
https://p.dw.com/p/3moyQ

3) Deutsche Welle:
Yunanistan'ın 2021 savunma bütçesinin 2,5 milyar euroya çıkartılmasını öngören bütçe tasarısı Salı günü parlamentodan geçti. Böylece, Atina, savunma bütçesini geçen yıla oranla beş katına çıkartmış oldu.
https://p.dw.com/p/3mmf8

4) Euronews:
Dağlık Karabağ’daki Ermeni toplumunun lideri Araik Arutyunyan, Azeri güçlerini birkaç düzine Ermeni askeri esir alarak geçen ay imzalanan ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.
https://tr.euronews.com/2020/12/16/ermenistan-dan-azerbaycan-onlarca-askerimizi-esir-ald-iddias

5) Euronews:
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "hukuk tanımaz" olarak nitelediği ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/12/16/iran-cumhurbaskan-ruhani-biden-n-gelisinden-degil-ama-trump-n-gidisinden-dolay-cok-mutluyu

6) Euronews:
ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Joe Biden yönetiminin İran ile nükleer anlaşmaya geri dönmesinin "Orta Doğu'nun istikrarı için Biden yönetiminin alacağı en felaket karar olabileceği" uyarısında bulundu.
https://tr.euronews.com/2020/12/16/abd-li-senator-graham-iran-ile-nukleer-anlasmaya-donmek-en-felaket-karar-olabilir

7) Amerika'nın Sesi:
ABD, merkezi Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan bazı şirketlere, İran’ın petrokimya ürünlerinin satışını desteklemeleri nedeniyle yaptırım kararı aldı.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abdden-cin-ve-bae-sirketlerine-iran-yaptirimlari/5701874.html?__twitter_impression=true

8) Sputniknews:
Graham Allison: ABD ve Çin büyük milletler arasında yeni bir ilişki kavramı geliştirebilir.
https://sputniknews.com/amp/world/202012161081478655-us-china-sould-develop-new-concept-of-relationship-between-great-nations-graham-allison-says/?__twitter_impression=true

9) Reuters:
İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere'nin yıl sonunda Avrupa Birliği'nin yörüngesinden tamamen ayrılmasıyla iki ülke arasındaki ticaretin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak için gümrük işlemlerine ilişkin bir anlaşma imzaladı.
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN28Q2KS?__twitter_impression=true