Yabancı basın haber özetleri - 16 Temmuz 2020 Perşembe

16 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 


1) Deutsche Welle:
"ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rus doğal gazının Avrupa'ya taşınmasını öngören Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projelerinde yer almalarına karşın yaptırıma tabi tutulmayan bazı şirketlere tanınan bu muafiyetin kaldırılacağını açıkladı."
https://p.dw.com/p/3fNVv

2) Deutsche Welle:
"Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlığın çözümü için Almanya arabuluculuğunda Berlin'de bir görüşme yapıldığını ifşa etmesi ortalığı karıştırdı."
https://p.dw.com/p/3fNiQ

3) Deutsche Welle:
"Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi ortaklarından, Yunan adaları açıklarında yapılması planlanan doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerini hayata geçirdiği takdirde Türkiye'yi 'felç edecek' ekonomik yaptırımlar hazırlamalarını istedi."
https://p.dw.com/p/3fLBS

4) Euronews:
"Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesi ile birlikte 14 ülkeye, Birliğe seyahat etme izni veren Avrupa Birliği dış sınırlarını açacağı ülke listesini güncelleme aşamasına girdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye yine listeye dahil edilmedi. Salı günü Brüksel'de konuyu görüşen büyükelçilerin listeyi genişletmeme kararı aldığı dile getiriliyor."
https://tr.euronews.com/2020/07/15/kulis-ab-turkiye-ye-s-n-rlar-n-acmayacak-s-rbistan-ve-karadag-a-kap-lar-kapat-lacak

5) Deutsche Welle:
"Almanya‘da iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın geçen hafta açıklanan 2019 raporunda, Avrupa Türk İslam Kültür Dernekleri Birliği’nin (Atib), 'İslamcılık harici güvenliği tehdit edici ve aşırılık yanlısı yabancılar' başlığı altında yer almasının ardından kuruluşa yönelik siyasi baskı artıyor."
https://p.dw.com/p/3fNND

6) Deutsche Welle:
"Berlinpolisi, Çarşamba sabahı, teröre destek verdiklerinden şüphe edilen bir grup radikal İslamcıya geniş çaplı bir operasyon düzenledi."
https://p.dw.com/p/3fLfW

7) Euronews:
"ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'den ithal edilen çeliğe yönelik gümrük vergisini iki katına çıkarma kararının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi."
https://tr.euronews.com/2020/07/15/abd-mahkemesi-turk-celigine-yonelik-ilave-vergi-karar-n-anayasaya-ayk-r-buldu

8) Sputniknews:
"ABD ve Batı Avrupa, Ayasofya dönüşümünü Türkiye'ye karşı yeni bir cephe oluşturmak için kullanabilir mi?"
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202007151079894497-could-us-and-western-europe-use-hagia-sophia-conversion-to-create-a-new-front-against-turkey/?__twitter_impression=true

9) Deutsche Welle:
"ABD'nin Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM), Libya'da savaşan Rus paralı askerlerin başkent Trablus ve çevresine mayın ve patlayıcı düzenekler döşediğini öne sürdü."
https://p.dw.com/p/3fNEi

10) Euronews:
"Donald Trump yönetimi, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri dahil 'otoriter yönetimlere' destek sağladıkları tespit edilen ve aralarında teknoloji devi Huawei'nin de bulunduğu Çinli firmaların çalışanlarına seyahat yasağı getirdi."
https://tr.euronews.com/2020/07/15/abd-den-dogu-turkistan-daki-ihlallere-destek-nedeniyle-cinli-huawei-ye-yapt-r-m-karar

11) Sputniknews:
"Huawei, ABD'deki yaptırımlara rağmen 2020'nin ilk yarısında yüzde 13,1 satış artışı kaydetti."
https://sputniknews.com/amp/business/202007131079874224-huawei-registers-131-percent-sales-rise-in-first-half-of-2020-despite-us-sanctions/?__twitter_impression=true

12) Deutsche Welle:
"ABD ve Çin arasındaki Hong Kong gerginliği tırmanıyor. ABD Başkanı Donald Trump dün Çinli yetkiliere yaptırım öngören bir yasa tasarısını ve ayrıca Hong Kong'a yönelik imtiyazları kaldıran bir başkanlık kararnamesini imzaladığını açıkladı. Trump, 'uygulanacak yaptırımlarla Çin'in Hong Kong'daki insanlara yönelik baskıcı tutumunun intikamının alınacağını' söyledi."
https://p.dw.com/p/3fL33

13) Euronews:
"İngiltere'nin Çin teknoloji firması Huawei ekipmanlarını ülkenin 5G altyapısından çıkarma kararının ardından Pekin'den Londra'ya sert yanıt geldi. 'ABD Başkanı Donald Trump'ın baskısı nedeniyle alınan siyasi bir karar' olduğunu belirten Çin, söz konusu adımın İngiltere'ye ekonomik anlamda 'pahalıya mal olacağı' tehdidinde bulundu."
https://tr.euronews.com/2020/07/15/cin-den-huawei-nin-5g-ekipmanlar-n-yasaklayan-londra-ya-tepki-pahal-ya-mal-olur

14) China Daily:
"Çin, ABD'nin Hong Kong ile ilgili çıkardığı yasa üzerine büyükelçisini çağırıyor."
https://www.chinadaily.com.cn/a/202007/16/WS5f0f31f6a310834817259b77.html

15) Euronews:
"ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl İran'da protestolara katıldığı için idam cezasına mahkum edilen 3 genç eylemcinin öldürülmemesi çağrısında bulundu."
https://tr.euronews.com/2020/07/15/trump-tan-iran-a-farsca-tweet-protestocu-gencleri-idam-etmeyin

16) The Jerusalem Post:
"ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 'neredeyse herkesin' İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılması gerektiğini kabul ettiğini söyledi. Ambargonun 18 Ekim'de sona ermesi planlanıyor ve Trump yönetimi onu genişletmeye çalışıyor."
https://m.jpost.com/international/pompeo-says-us-to-ensure-arms-embargo-on-iran-continues-635221/amp?__twitter_impression=true

17) The Jerusalem Post:
"Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas'ın Filistin Yönetimi ve El Fetih atamaları, tercih ettikleri diplomasi yöntemi olarak diyaloğu reddetmeye ve yenilenen terörizmi tehdit etmeye devam ediyor."
https://m.jpost.com/opinion/terrorism-is-an-unacceptable-tool-of-diplomacy-635226/amp?__twitter_impression=true

18) Al Jazeera News:
"ABD tarafından İran yaptırımları üzerine aranan tanker Birleşik Arap Emirlikleri kıyılarında kaçırıldı."
https://www.aljazeera.com/amp/news/2020/07/tanker-sought-iran-sanctions-hijacked-200715154749091.html?__twitter_impression=true

19) Reuters:
"Belarus lideri seçim yasağı protestolarından sonra Batı'yı eleştirdi."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN24G0X8?__twitter_impression=true

20) The Jerusalem Post
"ABD'nin bulaşıcı hastalıklar konusunda önde gelen uzmanı Dr. Anthony Fauci , Çarşamba günü ülkenin yıl sonuna kadar bir koronavirüs aşısı hedefine ulaşacağını öngördüğü ve Çin'in ilk önce aşıyı bulma ihtimalini aldırmadığını tahmin etti."
https://m.jpost.com/international/fauci-positive-for-us-vaccine-not-worried-about-china-winning-race-635231/amp?__twitter_impression=true

 

21) Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Leonid Slutskiy'nin, ABD'nin Türk Akımı ve Kuzey Akımı 2 projelerine yaptırımlarıyla ilgili ifadelerinin çevirisi

Slutskiy: ABD, müttefiklerini dikkate almadan kendi çıkarları doğrultusunda yaptırımlar uyguluyor

Rusya’nın «TASS» Haber Ajansı

Daha önce, ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, Kuzey Akım 2 ve Türk Akımı projelerin ABD’nin yaptırım listesine alınacağını söylemişti.

Moskova, 15 Temmuz. /TASS/. ABD, "Kuzey Akım 2" ve "Türk Akımı"na karşı yaptırım yoluyla, ortaklarının ve müttefiklerinin çıkarlarını dikkate almadan, açık bir şekilde haksız rekabete yol açıyor. Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Leonid Slutskiy, çarşamba günü gazetecilere bu açıklamada bulundu.

"Kuzey Akım 2 ve Türk Akımına karşı ek yaptırımlar, ABD'den gelen küstah ve haksız rekabetin bir tezahürüdür. Washington NATO müttefiklerine ve kendi ortaklarına doğrudan zarar vermesine rağmen, yaptırım sopasıyla kendi ekonomik diktatörlüğünü dayatmaya çalışıyor ", - açıklamasında bulundu Sayın Slutskiy.

Slutskiy, ayrıca şu hususa dikkat çekti: bir gün önce, Almanya Federal Meclisin ekonomi ve enerji konularıyla ilgili Komisyonun Başkanı Klaus Ernst, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye, Meclisin çeşitli komisyonlarına ve "Kuzey Akim 2"ye karşı yaptırımları genişletmek isteyenlere bir mektup gönderdi. Mektupta doğal gaz borusunun inşaatını ve kullanımı engelleyen yaptırımlardan vazgeçilmesi gerektiğini yazmıştı. Mektuba göre Avrupa, ABD'nin "AB içinde demokratik yollarla alınan kararlara saygı göstermesini" bekliyor.

Rus milletvekili ayrıca şu açıklamayı yaptı: "Açıkçası, Pompeo'nun ifadesi, Alman tarafına verilen ilginç bir cevaptır. ABD, kendi kararlarından başka kimsenin kararlarına veya çıkarlarına saygı duymayı düşünmüyor. Ve er ya da geç, böyle bir politika Washington'a "bumerang" gibi geri dönüp vuracak."

https://tass.ru/politika/8975183