Yabancı basın haber özetleri - 16 Aralık 2020 Çarşamba

16 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, yaşanan durumdan dolayı üzgün olduğunu belirterek ittifak üyeleri Türkiye ve ABD'den S-400 krizine çözüm bulmalarını istedi.
https://p.dw.com/p/3mlnI

2) Deutsche Welle:
ABD’nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı almasına İran’dan tepki geldi.
https://p.dw.com/p/3mjOO

3) Deutsche Welle:
Heinrich Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel, AB-Türkiye hattındaki son gelişmeler, Merkel’in Türkiye stratejisinin gerisinde yatan nedenler, Türk Hükümeti'nin reform vaadi ve Osman Kavala ile yabancı vakıflara yöneltilen casusluk suçlamaları hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
https://p.dw.com/p/3mjG

4) Euronews:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de 2016 yılındaki başarısız darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması uyarınca yayımlanan genelgeyle işinden atılan bir çalışanın yaptığı başvuruda insan hakları ihlali yapıldığına hükmetti.
https://tr.euronews.com/2020/12/15/aihm-turkiye-de-ohal-genelgesiyle-isinden-at-lan-memuru-hakl-buldu

5) Euronews:
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) nükleer anlaşmaya geri dönmesi durumunda ülkesinin bir saat içinde anlaşma şartlarını yerine getirmeye başlayacağını belirtti. Ruhani anlaşmaya ya da ülkesinin balistik füze programını sınırlandırmaya yönelik herhangi bir değişikliğin ise tartışmaya açık olmadığını vurguladı.
https://tr.euronews.com/2020/12/15/iran-abd-nukleer-anlasmay-imzalad-ktan-bir-saat-sonra-sartlar-yerine-getirmeye-baslar-z

6) Deutsche Welle:
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya'yı "Akdeniz'de istikrarı tehdit etmek" ve bölge ülkelerine "kaos, çatışma ve ayrılık tohumları ekmek"le suçladı.
https://p.dw.com/p/3mlDt

7) Deutsche Welle:
Çin'in Sincan Özerk Bölgesinde yüz binlerce Uygur'un pamuk tarlalarında zorla çalıştırıldığı iddia edildi. Washington merkezli düşünce kuruluşu Küresel Politikalar Merkezi'nin (CPG) raporunda, Çin devletinin 2018'de Uygurların yoğun olarak yaşadığı üç bölgede en az 570 bin kişiyi zorunlu çalışma programları çerçevesinde pamuk hasadında çalıştırdığı kaydedildi.
https://p.dw.com/p/3mk14

8) Euronews:
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Şefik Caferoviç ile Hırvat üyesi Zeljko Komşiç, resmi ziyaret amacıyla ülkelerinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeyi reddetti. Bosna Hersek'e dün gelen Lavrov'un, ilk önce ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) içindeki Doğu Saraybosna'ya giderek Sırp temsilcilerle görüşmesi ve bu sırada Bosna Hersek bayrağı bulundurulmaması tepkiye neden oldu.
https://tr.euronews.com/2020/12/15/bosna-hersek-devlet-baskanl-g-konseyi-nin-bosnak-ve-h-rvat-uyeleri-lavrov-la-gorusmeyi-red

9) Amerika'nın Sesi:
Beyaz Saray’ın kıdemli danışmanlarından ve Başkan Donald Trump’ın damadı Jared Kushner, beraberindeki bir heyetle İsrail ve Fas’ı ziyaret edecek. Ziyaretin amacı iki ülke arasında geçen hafta varılan anlaşmayla ilgili görüşmeler.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/kusyner-ve-ekibi-israil-heyetiyle-fas-gidecek/5700396.html?__twitter_impression=true