Yabancı basın haber özetleri - 15 Ekim 2020 Perşembe

15 EKİM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Euronews:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaptı. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirmeye yönelik adımların ele alındığı görüşmede, Azerbaycan-Ermenistan meselesi ile Suriye ve Libya'daki durum değerlendirildi."
https://tr.euronews.com/2020/10/14/erdogan-ile-putin-aras-nda-karabag-gorusmesi

2) Euronews:
"Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da askeri çözüm seçeneğinin mümkün olduğu yönündeki fikrini paylaşmadıklarını açıkladı."
https://tr.euronews.com/2020/10/14/lavrov-turkiye-nin-karabag-da-askeri-cozum-seceneginin-mumkun-oldugu-fikrini-paylasm-yoruz

3) Deutsche Welle:
"Azerbaycan, Dağlık Karabağ ve çevresinde son olarak ele geçirilen sekiz köyle birlikte toplam 45 yerleşim bölgesinde kontrolün yeniden sağlandığını bildirirken Ermenistan ve Dağlık Karabağ yönetimleri ilk kez toprak kayıplarını resmen doğruladı."
https://p.dw.com/p/3jwNc

4) Xinhua News
Kremlin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptığını ve her iki tarafın da Dağlık Karabağ'daki insani ateşkesi gözlemlemenin önemini vurguladığını söyledi.
http://www.xinhuanet.com/english/2020-10/15/c_139440658.htm

5) Amerika'nın Sesi:
"Azerbaycan, Ermenistan’ı doğalgaz ve petrol boru hatlarına saldırmaya çalışmakla suçlayarak, olası bir saldırının yanıtının çok ağır olacağını bildirdi. Ermenistan da Azeri güçlerinin Ermeniler’in kontrolundaki Dağlık Karabağ’ı ele geçirmek istediği görüşünü savundu ve Azerbaycan’la müttefiki Türkiye’yi saldırganlıkla suçladı."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/ermenistan-boru-hatlarina-saldirmaya-calisiyor/5621256.html?__twitter_impression=true

6) Amerika'nın Sesi:
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ermenistan'ın, Dağlık Karabağ krizinin ardından Türkiye hakkında aldırdığı "geçici tedbir" kararının kaldırılması için, Türkiye hükümeti tarafından yapılan başvuruyu reddetti."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/aihm-turkiyenin-talebini-reddetti/5621359.html?__twitter_impression=true

7) Deutsche Welle:
"Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Eylül ayı ihracat verileri Türkiye'nin Azerbaycan'a silah ihracatının ilk dokuz ayda altı kat artarak zirve yaptığını ortaya koydu. Türkiye ilk dokuz ayda Azerbaycan’a 123 milyon dolarlık savunma ve havacılık sanayisi ekipmanı ihraç etti. 2019 yılının aynı döneminde bu rakam 20,7 milyon dolar düzeyindeydi."
https://p.dw.com/p/3jw45

8) Amerika'nın Sesi:
"Türkiye’nin üretttiği insansız hava araçları, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’ın operasyonlarında ciddi bir rol oynuyor. İnsansız hava araçları, Türk dış politikasının da bir parçası haline geldi. Bu nedenle de Türk İHA endüstrisi uluslararası kamuoyunun merceği altında."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/daglik-karabag-daki-catismalarda-turk-uretimi-iha-sihalar-on-planda/5620926.html?__twitter_impression=true

9) Deutsche Welle:
"AB devlet ve hükümet başkanları Perşembe günü iki günlük zirve toplantısı için bir araya geliyor. Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i Doğu Akdeniz'e yeniden gönderme kararının ardından Yunanistan Türkiye'ye yönelik yaptırım dışında seçenek kalmadığı mesajı vermiş ve konuyu AB liderler zirvesi gündemine taşıyacağını açıklamıştı."
https://p.dw.com/p/3jwWx

10) Euronews:
"Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kıbrıs'ta 'Kapalı Maraş' adımı ve Oruç Reis'in yeniden Doğu Akdeniz'e dönmesi kararını kınadığını açıkladı. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Avusturya Başbakanı Kurz, hem Kıbrıs hem de Oruç Reis adımının uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/10/14/kurz-turkiye-uluslararas-hukuku-ihlal-etmeye-devam-ederse-ab-yapt-r-mlar-yla-yuzlesir

11) Euronews:
"Avrupa Birliği dönem başkanı Almanya’ya göre, yarın başlayacak AB zirvesinde Doğu Akdeniz’deki kriz yüzünden Türkiye’ye yönelik bir yaptırım kararı çıkmayacak."
https://tr.euronews.com/2020/10/14/almanya-ya-gore-ab-zirvesinden-turkiye-ye-dogu-akdeniz-icin-yapt-r-m-karar-c-kmayacak

12) Deutsche Welle:
"Kuzey Kıbrıs'ta 18 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Başbakan Ersin Tatar'a karşı yarışacak olan mevcut Cumhurbaşkanı ve bağımsız aday Mustafa Akıncı'ya ana muhalefet partisinden destek geldi. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Parti Meclisi, dün akşam gerçekleştirdiği toplantının ardından Akıncı'yı destekleme kararı aldığını duyurdu."
https://p.dw.com/p/3juHW

13) Sputniknews:
"Ekim 2019'da Başkan Trump, Suriye'deki ABD güçlerini Türkiye sınırından çekerek petrol zengini Haseke ve Deyrizor bölgelerine yeniden dağıttı. Kısa bir süre sonra, Rus istihbaratı Pentagon, CIA, müteahhitler ve Kürt milislerin Suriye'den her ay on milyonlarca dolarlık çalıntı ham petrol sevk ettiğini ortaya çıkardı."
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202010131080756780-us-moves-to-secure-the-oil-in-syria-by-building-new-base-in-crude-rich-deir-ez-zor/?__twitter_impression=true

14) Euronews:
"Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne üç yıllığına seçilen 15 ülke belli oldu. Onlar arasında hak ihlalleriyle eleştirilen Çin ve Rusya da yer aldı. Konsey üyeliğine adaylığı sivil toplum örgütlerince tepki çeken Suudi Arabistan ise yarışı kazanamadı."
https://tr.euronews.com/2020/10/14/bm-insan-haklar-konseyi-ne-hak-ihlalleriyle-elestirilen-cin-ve-rusya-secildi

15) Amerika'nın Sesi:
"Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov Çarşamba günü siyasi muhaliflerinden Sadir Caparov’u başbakan olarak atamayı kabul etti. Ancak Ceenbekov, Başbakan’ı atamasının ardından istifa etmeyi reddetti. Ceenbekov’un sözcüsü Cumhurbaşkanı’nın seçimler tekrarlanmadan istifa etmeyeceğini söyledi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/kirgizistanda-cumhurbaskani-istifa-baskilarina-direniyor/5621362.html?__twitter_impression=true

16) CRI Türk
Pompeo, nükleer silahların kontrolüne ilişkin söz konusu anlaşmanın uzatılması konusundaki adımları atmaya hazır olduklarını belirtti. Pompeo, New START Anlaşması'nın uzatılmasıyla ilgili son birkaç haftadır Rusya ile devam eden görüşmelerde varılan uzlaşmaya atıf yaparak, "Biz anlaşmanın tamamlanmasından memnuniyet duyarız." ifadesini kullandı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/pompeodan-new-start-aciklamasi-171263

17) Amerika'nın Sesi:
"Kremlin, Washington’un kayda değer ilerleme sağlandığı tezine rağmen, Rusya'nın ABD ile arasındaki Yeni Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Antlaşması’nı (New START) uzatmak için yeni bir anlaşmaya varmadığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ruslar’ın anlaşmada sonuca ulaşmak için bir yol bulacaklarından umutlu olduğunu söyledi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/abd-ve-rusya-dan-nukleer-silahlarin-indiriminde-celiskili-aciklamalar/5621299.html?__twitter_impression=true

18) Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan'ı 'bölgedeki istikrar sağlayıcı güç' olarak tanımladı ve Riyad yönetimini İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye davet etti."
https://tr.euronews.com/2020/10/14/pompeo-suudi-arabistan-israil-le-iliskilerini-normallestirmeye-davet-etti

19) Sputniknews:
"ABD Başkanı Donald Trump, Körfez barış anlaşmalarının ardından beş ila altı ülkenin İsrail'i tanıma olasılığını gözlediğini söyledi. Şu anda hala uzak görünmesine rağmen, esasen Washington'da yaklaşan başkanlık yarışı nedeniyle, birçok eyalet kendi ulusal çıkarları nedeniyle Yahudi devletiyle bağ kurmayı düşünüyor."
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202010131080754749-dawn-of-a-new-middle-east-what-other-countries-could-be-next-to-make-peace-with-israel/?__twitter_impression=true

20) Sputniknews:
"Japonya, Çin'den Doğu Çin Denizi'ndeki karasal sulardan 2 gemiyi çekmesini talep etti."
https://sputniknews.com/amp/asia/202010131080755095-japan-urges-china-to-withdraw-2-ships-from-territorial-waters-in-east-china-sea/?__twitter_impression=true

21) Euronews:
"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde Covid-19 yönelik geliştirilen ikinci aşının da tescillendiğini bildirdi."
https://tr.euronews.com/2020/10/14/rusya-da-covid-19-a-kars-gelistirilen-ikinci-as-tescillendi

22) Euronews:
"Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkenin güneyindeki Guandong eyaletinde bulunan bir askeri üssü ziyaretinde askerlere akıllarını ve enerjilerini savaşa odaklamaları çağrısında bulundu."
https://tr.euronews.com/2020/10/14/cin-lideri-si-cinping-askerlere-seslendi-akl-n-z-ve-enerjinizi-savas-haz-rl-klar-na-odakla

23) CRI Türk
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Soğuk Savaş döneminden kalan siyasi ön yargılardan kurtularak iki ülke arasındaki kültürel temasları siyasileştirmemesi gerektiğini belirtti.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cin-abd-iki-ulke-arasindaki-kulturel-temaslari-siyasilestirmemeli-171197

24) CRI Türk
Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin'in 5. kez Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (BMİHK) üyeliğine seçilmesinin, uluslararası toplumun Çin'de insan hakları durumunun geliştiğini tanıdığına işaret ettiğini açıkladı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cinin-bmihkye-tekrar-secilmesi-uluslararasi-toplumun-guvenini-yansitiyor-171195