Yabancı basın haber özetleri - 15 Aralık 2020 Salı

15 ARALIK 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
ABD, Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına yaptırımı uygulama kararı aldı.
https://p.dw.com/p/3mieM

2) Amerika'nın Sesi:
ABD’nin Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması sebebiyle yaptırım kararı almasının ardından Amerikalı yetkililerden “Türkiye başka seçenek bırakmadı” açıklaması geldi.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/turkiye-yaptirimdan-baska-secenek-birakmadi/5699329.html?__twitter_impression=true

3) Euronews:
Ankara ve Moskova, ABD'nin Türkiye'ye S-400 yaptırım kararı sonrası Washington'a tepki mesajları paylaştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD yaptırımlarını eleştirerek " (ABD yaptırımları) Elimizin tersiyle ittik. Bu, milli meseledir. Hepimiz bu dik duruşu, onurlu duruşu göstereceğiz" dedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/14/abd-nin-turkiye-ye-s-400-yapt-r-m-karar-na-ankara-baku-ve-moskova-dan-tepki

4) Euronews:
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de okuduğu şiirle ilgili, "Erdoğan'ın İran'ın toprak bütünlüğüne ya da halkına hakaret kastı taşımasını uzak bir ihtimal olarak görüyorum." dedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/14/erdogan-n-azerbaycan-da-okudugu-siir-ruhani-hakaret-kast-tas-mas-uzak-ihtimal-dedi

5) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri, (ABD) resmi olarak İran'ın eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) çalışanı Robert Levinson'ı kaçırdığını ve 'muhtemelen' öldürdüğünü duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/12/14/abd-eski-fbi-ajan-levinson-n-kac-r-lmas-ndan-resmen-iran-sorumlu-tuttu

6) Euronews:
Çinli teknoloji devi Huawei, "Uygur politikası nedeniyle" sponsorluk anlaşmasını fesheden Fransız futbolcu Antoine Griezmann ile "insan hakları sicilini" paylaşmak istediğini duyurdu. Huawei, Griezmann'ı insan hakları, eşitlik ve ayrımcılığı ele almak için ``"şirket içinde en üst düzeyde" görüşme yapmak ve çalışmalarını aktarmak için davet etti.
https://tr.euronews.com/2020/12/14/huawei-den-sponsorlugunu-bitiren-griezmann-a-uygur-cevab-insan-haklar-sicilimizi-konusal-m

7) Euronews:
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel ve Londra arasında sürdürülen Brexit sonrası müzakereleri için “artık son düzlükteyiz” dedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/14/ab-komisyonu-bruksel-ve-londra-aras-nda-surdurulen-muzakerelerde-art-k-son-duzlukteyiz

8) Euronews:
Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret ve Savunma bakanlıklarına, "yabancı bir hükümetin" siber saldırıda bulunulduğunu açıklarken, basın söz konusu saldırının ardında Rus hükümeti olduğunu öne sürdü. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Amerikan basınında Moskova aleyhine dile getirilen söz konusu iddialara “asılsız” diyerek karşı çıktı.
https://tr.euronews.com/2020/12/14/abd-de-ticaret-ve-savunma-bakanl-klar-na-duzenlenen-siber-sald-r-n-n-arkas-nda-rusya-m-var

9) Sputniknews:
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın sözcüsü istifa ettiği iddialarını yalanladı.
https://sputniknews.com/amp/world/202012141081449215-armenian-prime-ministers-spokeswoman-says-reports-of-his-resignation-are-disinformation/?__twitter_impression=true