Yabancı basın haber özetleri - 14 Ağustos 2020 Cuma

14 AĞUSTOS 2020, CUMA
YABANCI BASIN



1-Deutsche Welle:
"Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan gerilim Avrupa Birliği'ni harekete geçirdi. AB başkentleri arasında devam eden yoğun müzakerelerde, Türkiye'ye yönelik takınılacak tavır belirlenmeye çalışılıyor."
https://p.dw.com/p/3gvTo


2-Deutsche Welle:
"Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında gerilim artarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan genel başkanı olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 19'uncu kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada Yunanistan'a sert mesajlar verdi. Doğu Akdeniz'de sismik araştırma yapan Oruç Reis gemisi ile ilgili olarak, 'Kuzey Irak'ta, Suriye'de, Libya'da ve Doğu Akdeniz'de yürüttüğümüz harekatlarla bu saldırılara karşı cevabımızı anladıkları dilden verdik. Bugün de verdik! Ve kendilerine söyledik. Bakın bizim Oruç Reisimize sakın saldırmayın. Eğer Oruç Reis'e saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz dedik ve bugün ilk cevabı aldılar' ifadelerini kullandı."
https://p.dw.com/p/3gvr0


3-Deutsche Welle:
"İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD'nin aracılığıyla diplomatik ilişkileri yeniden tamamen başlatmak üzere anlaşmaya vardı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid bin Sultan el Nahyan ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada 'anlaşmanın Ortadoğu bölgesinde barışın ilerlemesini sağlayacağı, üç liderin vizyonu ve İsrail ile BAE'nin yeni bir sayfa açma cesaretinin bölgedeki büyük potansiyeli açığa çıkaracağı' belirtildi."
https://p.dw.com/p/3gvX8


4-Deutsche Welle:
"Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye'nin Irak topraklarında yürüttüğü askeri operasyonlara karşı Arap ülkelerinden yardım istedi."
https://p.dw.com/p/3gv4f


5-Deutsche Welle:
"Yunanistan Savunma Bakanlığı, Girit açıklarında Fransa ile ortak deniz tatbikatına başlandığını duyurdu. Bakanlık, söz konusu tatbikata Fransız fırkateyni Lafayette ile helikopter gemisi Tonnerre'in, Yunanistan deniz kuvvetlerinden de dört fırkateynin katıldığını ve tatbikat alanının, Türkiye'nin sismik çalışma yaptığı alanı da kapsadığını bildirdi. Fransa Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet Rafale tipi savaş uçağının da Girit'te bulunduğu ifade edildi."
https://p.dw.com/p/3gurx


6-Deutsche Welle:
"Türkiye’yi Rus S-400 savunma sistemlerinden vazgeçirmek için Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin dört üyesinin ABD’den Türkiye’ye silah satışına iki seneye yakın süredir engel olduğu öğrenildi."
https://p.dw.com/p/3gsa6

7-Euronews:
"ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Doğu Akdeniz'deki gerginliğin düştüğünü görmek istediklerini belirterek, Fransa ve Türkiye'ye 'anlaşmazlıklara bir çözüm bulmaları' çağrısı yaptı."
https://tr.euronews.com/2020/08/13/pentagon-dan-fransa-ve-turkiye-ye-cagr-anlasmazl-ga-cozum-bulun


8-Euronews:
"Filistin Yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail anlaşmasını, Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına ihanet olarak değerlendirerek, tepki gösterdi. Filistin, söz konusu anlaşma nedeniyle BAE'deki büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu."
https://tr.euronews.com/2020/08/13/filistin-yonetimi-nden-israil-bae-anlasmas-na-tepki-kudus-ve-mescid-i-aksa-davas-na-ihanet


9-Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Rusya'nın siber saldırılarda kullandığı çok gizli ve gelişmiş bir bilgisayar yazılımını deşifre ettiğini duyurdu."
https://tr.euronews.com/2020/08/13/nsa-ve-fbi-rusya-n-n-siber-sald-r-yaz-l-m-drovorub-u-desifre-ettik


10-Euronews:
"İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı kısımlarını ilhak planını, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile normalleşme anlaşması karşılığında "geçici olarak askıya aldıklarını" açıkladı."
https://tr.euronews.com/2020/08/13/israil-basbakan-bae-ile-anlast-k-bat-seria-y-ilhak-girisimini-gecici-olarak-ask-ya-ald-k


11-Euronews:
"Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye'nin PKK'ya yönelik Kuzey Irak'ta düzenlediği ve üst düzey Iraklı askerlerin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan SİHA saldırısını kınadı. Iraklı üç askerin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile görüşen Bakan Şukri, Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden her adımını kınadıklarını söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/08/13/misir-turkiye-nin-kuzey-irak-a-duzenledigi-operasyonu-kinadi-bolge-istikrarina-tehdit


12-Euronews:
"Türkiye'ye ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Irak'ın kuzey kesimine düzenlediği saldırıda iki üst düzey ordu mensubunun ölmesi sonrası Paris hükümeti olayın aydınlatılması gerektiğini belirterek bir kınama yayınladı."
https://tr.euronews.com/2020/08/13/fransa-turkiye-nin-irak-a-yapt-g-dronelu-sald-r-bagdat-yonetiminin-egemenlik-haklar-n-n-ih

13-Euronews:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Doğu Akdeniz'le ilgili sözlerine 'Doğu Akdeniz'de sahili olmayan bir ülkenin de kışkırtmalarıyla, Yunanistan'ın yanlış adımlar attığını görüyoruz. Kimse kendini dev aynasında görmemeli. Şov peşinde de koşmamalı' cevabını verdi."
https://tr.euronews.com/2020/08/13/erdogan-macron-un-derdi-somurgeci-yap-y-ayaga-kald-rmak


14-Sputniknews:
"Pentagon'un Orta Doğu'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington Ortadoğu'da bir radikalleşme girişimi başlatmazsa ABD'nin önümüzdeki on yıl içinde 'kitlesel bir IŞİD dirilişiyle büyük sorunlarla' karşılaşacağı konusunda uyardı."
https://sputniknews.com/amp/military/202008131080158680-pentagons-top-general-warns-us-to-face-huge-problems-from-impending-daesh-resurgence/?__twitter_impression=true


15-Sputniknews:
"ABD'li yetkililer Perşembe günü Wall Street Journal'a verdiği demeçte, ABD'nin ABD yaptırımlarını ihlal ederek açık denizlerde İran petrolü yüklediği iddia edilen dört İran tankerine el koyduğunu söyledi."
https://sputniknews.com/amp/world/202008131080159176-us-seizes-four-iranian-tankers-now-en-route-to-houston---report/?__twitter_impression=true


16-Amerika'nın Sesi:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü. Görüşmede, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel meselelerin ele alındığı öğrenildi."
https://www.amerikaninsesi.com/amp/merkel-ve-erdogan-telefonda-gorustu/5542315.html?__twitter_impression=true


17-The Jerusalem Post:
"BM Güvenlik Konseyi, İran silah ambargosu oylamasına başladı."
https://m.jpost.com/breaking-news/un-security-council-starts-iran-arms-embargo-vote-result-friday-638614/amp?__twitter_impression=true


18-China Xinhua:
"BM başkanı, Filistin topraklarının ilhakını askıya alma anlaşmasını memnuniyetle karşıladı."
http://www.xinhuanet.com/english/2020-08/14/c_139288926.htm