Yabancı basın haber özetleri - 12 Aralık 2020 Cumartesi

12 ARALIK 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Avrupa Birliği (AB), Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle tartışmalı sularda hareket ederek uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmekle suçladığı Ankara’ya yaptırım kartını 11-12 Aralık’taki liderler zirvesinde gösterdi.
https://p.dw.com/p/3mbSl

2) Deutsche Welle:
Yunan ve Kıbrıs medyası AB liderler zirvesinde Türkiye ile ilgili alınan aşamalı yaptırım kararını "zayıf ve başarısız" ifadeleriyle eleştirdi.
https://p.dw.com/p/3mYwp

3) Euronews:
Türkiye'ye yeni yaptırım kararları alınan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin ilk günü ardından Alman Şansolye Angela Merkel'den bir açıklama geldi: “Türkiye’ye silah satışının NATO kapsamında değerlendirilmesi konusunda anlaştık.”
https://tr.euronews.com/2020/12/11/merkel-turkiye-ye-silah-sat-s-konusunun-nato-kapsam-nda-degerlendirilmesi-konusunda-anlast

4) Euronews:
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde görüşülen Türkiye hakkında, "Tatmin olmadığımızı belli edecek bir işaret vermemiz gerekiyordu ancak olumlu gündem ve tüm diyalog kanallarını da açık bıraktık" açıklamasında bulundu.
https://tr.euronews.com/2020/12/11/conte-ankara-ya-tatmin-olmad-g-m-z-belli-edecek-bir-isaret-vermemiz-gerekiyordu

5) Euronews:
Venezuela Petrol Bakanı Tareck El Aissami, El Palito petrol rafinerisine yapılacak bir saldırının engellendiğini ve iki şüphelinin tutuklandığını açıkladı. El Aissami saldırı planının arkasında Kolombiya ve Amerika Birleşik Devletleri hükümetleri olduğunu iddia etti.
https://tr.euronews.com/2020/12/11/venezuela-petrol-bakan-el-aissami-rafineriye-sald-r-plan-n-onledik

6) Euronews:
Rusya, ABD yaptırımları nedeniyle bir yıl ara verilen Kuzey Akım 2 projesi boru hattının inşasına yeniden başlandığını duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/12/11/rusya-kuzey-ak-m-2-projesi-boru-hatt-insas-yeniden-baslad

7) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri'nin seçilmiş başkanı Joe Biden, Obama döneminden bir ismi daha ekibine kattı. Biden, Beyaz Saray İç Politika Konseyi'nin başına Susan Rice'ı atadı.
https://tr.euronews.com/2020/12/11/obama-donemi-ulusal-guvenlik-dan-sman-susan-rice-da-joe-biden-n-ekibine-kat-ld

8) Euronews:
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden resmi ayrılığının üç hafta sonra anlaşma olmaksızın gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylediler.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/ingiltere-ve-abden-anlasmasiz-ayrilik-sinyali/5696164.html?__twitter_impression=true

9) China Daily:
Çin Devlet Meclis Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Cuma günü, ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişimi için stratejik çerçeveyi yeniden inşa etmek için Çin ve ABD'den ortak çaba çağrısında bulundu.
http://www.chinadaily.com.cn/a/202012/11/WS5fd35ca4a31024ad0ba9b5fd.html