Yabancı basın haber özetleri - 11 Temmuz 2020 Cumartesi

11 TEMMUZ 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN

 


1) Euronews:
"Danıştay'ın Ayasofya'ya müze statüsü verilmesini öngören 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaline karar vermesine yönelik ilk uluslararası tepki Rus Ortodoks Kilisesi'nden geldi. Kilise'nin Sözcüsü Vladimir Legoida, 'Rus Ortodoks Kilisesi ile diğer Ortodoks kiliselerinin endişelerine kulak verilmemiş olması çok üzücü' şeklinde konuştu."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/ayasofya-n-n-cami-olarak-ibadete-ac-lmas-karar-dunyada-nas-l-yank-buldu-kim-ne-dedi

2) Deutsche Welle:
"Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararını 'derin üzüntüyle' karşıladığını açıkladı."
https://p.dw.com/p/3f8EC

3) Deutsche Welle:
"Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi Alman basınında da yankı uyandırdı. Coburg'da yayımlanan Neue Presse gazetesi ise Erdoğan'ın artık seçmeni cezbedecek siyasi öneriler sunamadığı görüşünü savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararını Die Welt gazetesi şöyle yorumladı: Tüm bunlar Erdoğan'ın halihazırda ne kadar da sıkışmış olduğunu da gösteriyor. Demokrasi, özgürlük ve refah gibi yıllar yılı AKP'nin başarısına katkı sağlamış olan büyük anlatılar büyük bir gümbürtüyle çöktü. Erdoğan bunun yerine popülist kara gün akçelerini yiyor."
https://p.dw.com/p/3f8oY

4) Euronews:
"Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Danıştay'ın Ayasofya'ya müze statüsü kazandıran 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve idarenin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesini 'üzücü' bulduklarını dile getirdi."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/avrupa-birligi-tarihi-oneme-sahip-ayasofya-n-n-diyanet-isleri-baskanl-g-na-devredilmesi-uz

5) Euronews:
"Ayasofya'nın müzeden cami statüsüne değiştirilmesine tepki gösteren Yunanistan Kültür Bakanlığı, kararın 'bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon' olduğunu ileri sürdü."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/yunanistan-dan-ayasofya-karar-na-tepki-butun-uygar-dunyaya-kars-bir-provokasyon

6) Reuters:
"Erdoğan'ın Ayasofya hakkındaki açıklaması ve Türk iktidarına tepkiler"
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN24B280?__twitter_impression=true

7) BBC Türkçe:
"İdare Hukuku uzmanı Prof. Dr. Metin Günday, Danıştay'ın Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali yönündeki kararının hukuka aykırı olduğunu söyledi. BBC Türkçe'nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Günday, kararın hem usul hem de esas açısından hukuka aykırı nitelik taşıdığını belirtti. Günday, bu kararın bir anlamda Osmanlı hukukunu Cumhuriyet hukukun yerine geçirdiğini ifade etti."
https://t.co/rwWvGwOdj6

8) Euronews:
"İngiltere'de resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasına çok yakın olduklarını açıkladı. Financial Times'a konuşan Dışişleri Bakanı, hizmet, tarım ve üretim alanlarında bazı teknik sorunların giderilmesinin ardından serbest ticaret anlaşmasının imzalanarak yürürlüğe girebileceğini dile getirdi."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/ft-ye-konusan-cavusoglu-ingiltere-ile-serbest-ticaret-anlasmasina-cok-yakiniz

9) Euronews:
"Brüksel'de toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Türkiye'deki sığınmacıları desteklemek için yürütülen projelere 485 milyon euro ek kaynak sağlanmasını onayladı."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/ap-genel-kurulu-turkiye-deki-suriyeli-s-g-nmac-lar-icin-485-milyon-euroluk-ek-yard-m-onayl

10) Sputniknews:
"Hayat Tahrir al-Sham terörist grubundan militanlar, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Suriye uzlaşma merkezi başkanı Arka Adm Alexander Shcherbitsky'nin Cuma günü yaptığı açıklamada, üç Suriye eyaletindeki yerleşimlere saldırdıklarını söyledi. Türkiye kontrolündeki silahlı grupların İdlib tırmanma bölgesinde hiçbir saldırının yapılmadığını kaydetti."
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202007101079852434-militants-shell-towns-in-syrias-idlib-aleppo-latakia-provinces-russian-military-says/?__twitter_impression=true

11) Deutsche Welle:
"Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), ülkedeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık altı aydır ara verilen petrol üretimi ve ihracatına yeniden başlandığını duyurdu."
https://p.dw.com/p/3f6pa

12) Euronews:
"Suriye'yi ziyaret eden İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Hüseyin Bakıri, Devlet Başkanı Beşşar Esad'la görüştü. Ardından ikili, Suriye'nin hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesine için bir askeri anlaşmaya imza attı."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/iran-suriye-hava-savunma-sistemlerini-guclendirecek

13) Euronews:
"Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), 2020'nin ilk çeyreğine ilişkin sivil kayıp raporunu yayımladı. Veriler, Libya'daki silahlı çatışmalardan kaynaklanan sivil kayıplarında ciddi artış olduğunu gösteriyor."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/bm-libya-da-sivil-kay-plar-n-yuzde-81-ine-hafter-gucleri-neden-oldu

14) Euronews:
"ABD Hazine Bakanlığı, Doğu Türkistan'daki etnik azınlıklara yönelik ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle Çinli bir kurumla 4 mevcut veya eski hükümet yetkilisini yaptırım listesine aldı. Magnitsky Yasası çerçevesinde alınan yaptırım kararı, Çin'in Doğu Türkistan Valisi Chen Quanguo, Çin Komünist Partisi Doğu Türkistan Parti Sekreter Yardımcısı Zhu Hailun, Doğu Türkistan Kamu Güvenlik Bürosu (XPSB) ile kurumun mevcut direktörü Wang Mingshan ve eski direktörü Huo Liujun'u kapsıyor."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/abd-hazine-bakanl-g-ndan-cinli-yetkililere-dogu-turkistan-yapt-r-m

15) Deutsche Welle:
"Almanya'da Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert yönetimindeki Başbakanlık Basın ve Bilgilendirme Dairesi'nin bir çalışanı hakkında casusluk şüphesi ile soruşturma başlatıldı."
https://p.dw.com/p/3f7t1

16) Euronews:
"Hollanda hükümeti, 2014'te Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesinden sorumlu tuttuğu Rusya aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuruda bulundu."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/hollanda-2014-te-ukrayna-da-dusurulen-ucak-nedeniyle-rusya-aleyhine-aihm-e-basvurdu

17) Sputniknews:
"BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin kuzeybatısındaki sınır ötesi insani yardım sağlama mekanizmasına Türkiye'den bir yıl boyunca bir geçiş yolu ile yetki vermeye çalışan Rus taslak kararını kabul etmedi."
https://sputniknews.com/amp/world/202007101079852815-unsc-fails-to-adopt-russian-draft-resolution-to-deliver-syria-aid-via-1-crossing-for-one-year/?__twitter_impression=true

18) Euronews:
"Geçtiğimiz günlerde 2020 ABD Başkanlık Seçimleri'ne aday olduğunu açıklayan rap müzik sanatçısı ve iş insanı Kanye West, seçim kampanyasıyla ilgili bazı ayrıntıları paylaşmaya başladı. West, kendisinin tıpkı Barack Obama ve Trump gibi özel birisi olduğunu ve özel insanların ülkeyi yönetmesi gerektiğini söyledi."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/abd-li-rapci-kanye-west-in-secim-kampanyas-as-ya-ve-kurtaja-hayir

19) Euronews:
"ABD Dışişleri Bakanlığı, Japonya'ya 23,11 milyar dolar değerinde 105 adet F-35 tipi 5'inci nesil savaş uçağının satışına onay verdi."
https://tr.euronews.com/2020/07/10/abd-den-japonya-ya-105-adet-f-35-savas-ucag-satisina-onay

20) BBC:
"ABD Başkanı Donald Trump, eski danışmanı Roger Stone'un hapis cezasını aldı. Duyuru, Washington DC Temyiz Mahkemesi'nin Stone'un 40 aylık gözaltı süresinin başlangıç tarihini erteleme talebini reddetmesinden hemen sonra geldi. Stone, Rusya'nın Trump 2016 kampanyasını artırmaya çalıştığı iddia edilen bir adalet departmanı soruşturmasına bağlı suçlamalardan dolayı suçlu bulunan altıncı Trump yardımcısıydı."
https://www.bbc.com/news/amp/world-us-canada-53371756?__twitter_impression=true

21) Reuters:
"Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Başkanı Dr. Mike Ryan, yeni Koronavirüsün ortadan kaldırılmasının pek mümkün olmadığını söyledi.
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN24B2ED?__twitter_impression=true

22) Sputniknews:
"Rusya, Çin'in ABD ile silah kontrol müzakerelerine katılma konusundaki isteksizliğine saygı duyuyor. Moskova, Washington Anatoly Büyükelçisi Antonov, Ulusal Çıkarlar Düşünce Kuruluşu tarafından düzenlenen bir çevrimiçi brifing sırasında Pekin'e tavrını değiştirme yönünde baskı yapmayacağını söyledi."
https://sputniknews.com/amp/world/202007081079833060-moscow-will-not-press-china-to-join-us-russia-arms-control-talks-russian-ambassador-says/?__twitter_impression=true

23) Sputniknews:
"Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetlerin Stratejik Komuta Operasyonları Çarşamba günü ülkenin hava sahasını ihlal ettiği için ABD seri kimlik numarasına sahip bir uçağı 'etkisiz hale getirdiğini' söyledi."
https://sputniknews.com/amp/latam/202007081079832904-venezuelas-air-force-neutralizes-us-plane-used-for-drug-trafficking/?__twitter_impression=true