Yabancı basın haber özetleri - 11 Aralık 2020 Cuma

11 ARALIK 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
AB zirvesinden Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle bağlantılı kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırım listesinin genişletilmesi kararı çıktı. Yaptırımların kapsamının genişletilmesi ise Mart’ta gündeme gelecek.
https://www.dw.com/tr/abden-türkiyeye-aşamalı-yaptırım-kararı/a-55901377

2) Deutsche Welle:
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Alman ve Yunan milletvekilleri, Türkiye'ye yaptırımların görüşüleceği Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesi Türkiye'ye Alman denizaltı satışlarının derhal durdurulması çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel'e hitaben 53 milletvekilinin imzasıyla Twitter'da yayınlanan mektupta Türkiye'nin tehditlerinin endişe verici boyuta geldiği belirtilerek, "Avrupa Parlamentosu'nun Yunan ve Alman üyeleri olarak, Alman hükümetini, Alman denizaltılarının, bileşenlerinin ve yedek parçalarının ihracatının yanı sıra ilgili tüm bakım faaliyetlerini derhal askıya almaya çağırıyoruz” denildi.
https://p.dw.com/p/3mVmS

3) Deutsche Welle:
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz yaptırımlarının ele alınacağı zirve öncesinde AB liderlerine, görüş ayrılıklarını yapıcı bir yaklaşımla çözüme kavuşturma çağrısı yaptı.
https://p.dw.com/p/3mWSy

4) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'den ayırmamız gerekiyor. Siz Erdoğan'a dişlerinizi gösterene kadar o geri adım atmaz. Ekim 2019'da ateşkesi (Suriye'nin kuzeyi) müzakere ettiğimizde yaptığımız da buydu. Ekonomilerini yıkmaya hazırdık." dedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/10/abd-nin-eski-suriye-ozel-temsilcisi-jeffrey-erdogan-a-disinizi-gosterene-kadar-geri-ad-m-a

5) Euronews:
Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nin aldığı yaptırım kararını açıklamaya hazırlandığı iddia edildi.
https://tr.euronews.com/2020/12/10/abd-s-400-icin-her-an-turkiye-ye-yapt-r-m-ac-klayabilir-iddias

6) Deutsche Welle:
Suriye'nin Türkiye sınırında bulunan Resulayn kasabasındaki bir kontrol noktasına patlayıcı yüklü araçla saldırı düzenlendi. AFP haber ajansının, merkezi İngiltere'de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdığı habere göre, saldırıda, üçü Türk askeri olmak üzere 16 kişinin öldüğü 12 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.
https://p.dw.com/p/3mXTG

7) Euronews:
Libya'ya ilaç taşıyan ve talimatlara uymadığı gerekçesiyle Halife Hafter güçleri tarafından 5 Aralık'ta alıkonulan Jamaika bandıralı Türk gemisi serbest bırakıldı.
https://tr.euronews.com/2020/12/10/libya-yolunda-hafter-gucleri-taraf-ndan-el-konulan-turk-gemisi-serbest-b-rak-ld

8) Deutsche Welle:
Suriyeli sığınmacıların sınır dışı yasağının uzatılması konusunda iktidar ortakları, Birlik Partileri (CDU-CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki görüş ayrılığı sürerken, CSU'lu Bavyera Eyalet İçişleri Bakanı'ndan ilginç bir öneri geldi.
https://p.dw.com/p/3mWtK

9) Deutsche Welle:
Kuzey Afrika ülkelerinden Fas'ın İsrail'i resmen tanıdığı açıklandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Twitter'den yaptığı açıklamaya göre, Fas ile İsrail hükümetleri tüm diplomatik ilişkilerin başlatılması konusunda uzlaşma sağladılar. Buna karşılık ABD de Fas Krallığı'nın Batı Sahra bölgesi üzerindeki hak iddialarını tanıdığını duyurdu. Böylece son dört ayda dördüncü Arap- İsrail anlaşması da yapılmış oldu.
https://p.dw.com/p/3mXuc

10) Euronews:
Avrupa Birliği liderler zirvesinde üzerinde Polonya ve Macaristan'ın vetosu olan 7 yıllık AB bütçesi konusunda içinde Covid-19 kurtarma fonu da olacak şekilde uzlaşma sağlandı.
https://tr.euronews.com/2020/12/10/ab-7-y-ll-k-butce-ve-covid-kurtarma-fonu-uzerinde-uzlast-art-k-fonlar-hukukun-ustunlugune-

11) Euronews:
Amerika Birleşik Devletleri Perşembe günü yapılan açıklama ile Rus yanlısı Çeçen lider Ramazan Kadirov'u yaptırım listesine aldığını duyurdu.
https://tr.euronews.com/2020/12/10/abd-rus-yanl-s-cecen-lider-kadirov-u-insan-haklar-ihlalleri-nedeniyle-kara-listeye-ald

12) China Xinhua:
Rus donanması on yılda ilk kez NATO ülkeleriyle tatbikata katılacak.
http://www.xinhuanet.com/english/2020-12/11/c_139580422.htm

13) Sputniknews:
Politico'nun Perşembe günü bir askeri yetkiliye dayanarak verdiği habere göre halihazırda Orta Doğu bölgesine konuşlandırılmış Amerikan askerleri, İran'ın olası bir saldırısı nedeniyle "yüksek alarm" durumuna geçirildi.
https://sputniknews.com/amp/world/202012101081422218-us-troops-in-middle-east-put-on-high-alert-over-possible-attack-from-iran-report-claims/?__twitter_impression=true