Yabancı basın haber özetleri - 11 Ağustos 2020 Salı

11 AĞUSTOS 2020, SALI
YABANCI BASIN

 

 

1-Deutsche Welle:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Kıbrıs açıklarındaki faaliyetleri nedeniyle tansiyonun yükseldiği Doğu Akdeniz konusunda çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, 'Akdeniz'deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim. Herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım' dedi."
https://p.dw.com/p/3glCX

2-Deutsche Welle:
"Belarus'ta çeyrek asırı aşkın süredir iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko'nun açık ara farkla kazandığı devlet başkanlığı seçimlerinin ardından yükselen tansiyon düşmüyor."
https://p.dw.com/p/3glN7

3-Deutsche Welle:
"Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta geçen hafta gerçekleşen ve en az 160 kişinin ölümüne neden olan patlamanın ardından eleştirilerin odağında olan Başbakan Hassan Diyab liderliğindeki hükümet, istifa kararı aldı."
https://p.dw.com/p/3gjdj

4-Deutsche Welle:
"Alman hükümeti, Ankara ve Atina’ya Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandırmaktan kaçınma, ikili diyalogu 'planlandığı' gibi 'acilen başlatma' çağrısı yaptı. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından izlediklerini, Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin yeniden tırmanıyor olmasından da 'büyük endişe' duyduklarını söyledi. Hükümetin Berlin'deki olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Seibert, 'Yunanistan ve Türkiye’nin, acilen doğrudan görüşmeleri gerekiyor, bu büyük önem taşıyor. Birbirleriyle doğrudan, deniz hukukuna ilişkin ihtilaflar dahil konuları görüşerek, çözüme kavuşturmaları önemli' dedi."
https://p.dw.com/p/3gjPh

5-Deutsche Welle:
"Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Türkiye'nin Navtex ilanı sonrası Milli Güvenlik Hükümet Konseyini topladı. Toplantıda, 'Türk provokasyonuna nasıl bir tepki verileceği' konusunun ele alındığı açıklandı."
https://p.dw.com/p/3gjxt

6-Deutsche Welle:
"Belarus'ta Aleksander Lukaşenko'nun yeniden seçildiğinin ilan edildiği devlet başkanlığı seçimleri sonrasında gerginlik sürüyor. Ülkeyi 26 yıldır yöneten Lukaşenko, dün yapılan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından protesto için sokaklara çıkan göstericileri 'yurt dışından yönlendirilen koyunlar' diye nitelendirdi."
https://p.dw.com/p/3gizs

7-Deutsche Welle:
"Almanya, Fransa ve İtalya Libya'ya silah ambargosunu delen firma ve kişilere karşı yaptırım için düğmeye bastı. Alman haber ajansı dpa'nın verdiği bilgilere göre yaptırım uygulanacak şirket ve kişilerin listesi üzerinde uzlaşma sağlandı."
https://p.dw.com/p/3ghs1

8-Euronews:
"Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada IMF'nin Türkiye'den 5 milyar dolar istediğini söyledi. Ancak, IMF’nin resmi websitesinde borç alma prosedürleri, IMF'nin ancak finansal yapısı güçlü üyelerinden kaynak desteği alabileceğine işaret ediyor. Dolayısıyla, Türkiye ekonomisinin içinden geçtiği makro-ekonomik zorluklar, TL’deki değer kaybı ve işsizlik koşulları göz önüne alındığında, Türkiye ekonomisi IMF tarafından 'kırılgan' olarak görülüyor ve kural gereği zayıf durumdaki üye ülkenin mali durumunu korumak adına borç alınamıyor."
https://tr.euronews.com/2020/08/10/imf-turkiyeden-borc-istedi-mi-hangi-ulke-ne-kadar-taahhutte-bulundu

9-Euronews:
"NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki durumun 'müttefiklik dayanışması' ruhuyla ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmesi gerektiğini belirtti."
https://tr.euronews.com/2020/08/10/nato-dan-dogu-akdeniz-de-muttefiklik-dayan-smas-ve-uluslararas-hukuk-cagr-s

10-Euronews:
"Türkiye'nin Navtex ilan ederek sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i tekrar bölgeye göndermesinin ardından Yunanistan'dan yapılan açıklamalara Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Akdeniz’in 'tek sahibi benim' anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır' denildi."
https://tr.euronews.com/2020/08/10/turkiye-den-yunanistan-a-akdeniz-yan-t-tek-sahibi-benim-anlay-s-husrana-ugrayacak

11-Euronews:
"NATO, Belarus'ta Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun kazandığı pazar günü yapılan seçimler ve sonrasında yaşananlara ilişkin 'ciddi kaygı duyuyoruz' açıklamasında bulundu."
https://tr.euronews.com/2020/08/10/nato-belarus-ta-secim-sonuclar-na-iliskin-ciddi-endiselerimiz-var-eylemcilere-mudahaleyi-k

12-Euronews:
"Amerika Birleşik Devletleri’nin, aralarında Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam dahil 11 kişiye yönelik yaptırım kararını kınayan Çin'den misilleme geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı, 11 ABD’li yetkiliye yaptırım uygulamaya karar verdiklerini bildirdi."
https://tr.euronews.com/2020/08/10/cin-den-abd-nin-hong-kong-yapt-r-m-na-misilleme-11-isim-kara-listeye-al-nd

13-China Daily:
"Hong Kong Özel İdari Bölgesi (HKSAR) hükümeti sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, HKSAR hükümetinin merkezi hükümetin ABD'ye karşı önlemini tam olarak desteklediğini ve uygulanmasını kolaylaştıracağını söyledi."
http://www.chinadaily.com.cn/a/202008/10/WS5f313e05a31083481725f64c.html

14-Reuters:
"Türkiye'deki Halkbank, İran yaptırım davasında ABD yargılamasından muaf olduğunu söyledi."
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN2562FM?__twitter_impression=true

15-Sputniknews:
"Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) geçtiğimiz günlerde Güney Çin Denizi'ndeki son tatbikatlarda sahil saldırıları gerçekleştirdi. Global Times'ın Pazar günkü haberine göre PLA, Çin'in güneyinde yoğun savaş oyunlarının ortasında, özellikle amfibi saldırılar uyguluyor."
https://sputniknews.com/amp/asia/202008101080125893-china-holds-amphibious-war-drills-but-no-proof-theyre-aimed-at-taiwans-pratas-islands/?__twitter_impression=true