Yabancı basın haber özetleri - 10 Aralık 2020 Perşembe

10 ARALIK 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
Avrupa Birliği (AB) liderlerinin 10-11 Aralık tarihlerindeki zirvede karara bağlayacağı Türkiye'ye yaptırımlar ile ilgili olarak Reuters haber ajansının ulaştığı taslak metin üzerinde liderlerin anlaşması halinde AB, 2019 yılında başlatılan yaptırımlara "ek listeler" hazırlayacak ve yaptırımların kapsamının "ihtiyaç olması halinde genişletilmesi" üzerinde çalışacak.
https://p.dw.com/p/3mUhe

2) Deutsche Welle:
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin AB üyesi Kıbrıs’ı "büyük sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını", AB liderler zirvesinde Türkiye ile ilişkilerde nasıl ilerleme kaydedileceği hakkında karar alınacağını açıkladı.
https://p.dw.com/p/3mSvt

3) Euronews:
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nden Ankara'ya gönderilecek sinyallerin net olması ve tansiyonu artıracak dinamikleri tetiklememesi gerektiğini söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/12/09/italya-basbakan-conte-ankara-ya-verilecek-sinyaller-net-olmal-tansiyonu-art-rmamal

4) Deutsche Welle:
Türkiye'ye S-400 yaptırımlarını da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA) ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Kongre'nin diğer kanadı olan Senato'daki oylamanın bu hafta içinde yapılması öngörülüyor.
https://p.dw.com/p/3mSQb

5) Euronews:
Sputnik V aşısının finansörü olan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’ndan (RDIF) bir kaynak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarına rağmen, aşının tedarik için Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
https://tr.euronews.com/2020/12/09/rusya-koca-n-n-ac-klamalar-na-ragmen-sputnik-v-as-s-icin-gorusmelerin-devam-ettigini-duyur

6) Deutsche Welle:
Fransa'nın başkenti Paris yakınlarında Samuel Paty adlı bir öğretmenin radikal İslamcı bir öğrencisi tarafından öldürülmesi üzerine İslamcılığa karşı sertleştirilen yasal düzenlemeler kabinenin onayından geçti. Yasa paketi, Fransa'daki camiler üzerinde kontrolün artırılması, yabancıların sınır dışı edilmesinin kolaylaştırılması ve internet üzerinden nefret söylemlerinin cezalandırılması gibi 50'den fazla maddeyi kapsıyor.
https://p.dw.com/p/3mU29

7) Euronews:
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Fransa'daki güvenlik yasa tasarısının Afrika kökenliler ve diğer azınlıklar için olumsuz etkisinden ve Müslümanları "fişleme" olasılığından endişe duyduğunu belirtti.
https://tr.euronews.com/2020/12/09/bm-den-fransa-ya-uyar-guvenlik-yasa-tasar-s-muslumanlar-n-fislenmesine-yol-acabilir

8) Euronews:
Polonya ve Macaristan Almanya liderliğindeki Avrupa Birliği'nin bütçe teklifini kabul etti.
https://tr.euronews.com/2020/12/09/polonya-ve-macaristan-hukukun-ustunlugu-sart-n-n-arand-g-ab-butcesini-kabul-etti

9) Euronews:
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın avukatı, bir ABD mahkemesinde eski bir Suudi istihbarat şefinin açtığı davada mahkemenin prens üzerinde yargı yetkisi olmadığını iddia ederek reddedilmesini istedi.
https://tr.euronews.com/2020/12/09/kanada-da-suikast-timi-davas-mahkemenin-veliaht-prens-bin-selman-yarg-lama-yetkisi-yok

10) Sputniknews:
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya parlamento seçim gözlemcileri heyetiyle yaptığı toplantıda, Nisan-Haziran 2021'de Moskova'yı ziyaret edip Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi umduğunu söyledi.
https://sputniknews.com/amp/world/202012081081390256-maduro-says-hopes-to-visit-russia-meet-with-putin-in-april-june-2021/?__twitter_impression=true

11) Sputniknews:
Tahran, ABD'nin Yemen Büyükelçisi Christopher Henzel'e yaptırımlar getirdi.
https://sputniknews.com/amp/world/202012091081410115-iran-imposes-sanctions-on-us-ambassador-to-yemen/?__twitter_impression=true