Yabancı basın haber özetleri - 1 Aralık 2020 Salı

1 ARALIK, 2020 SALI
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Euronews:
İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Müslüm Şehdan, Suriye'nin Irak sınırında yer alan Deyrizor ilinde düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirdiği iddia edildi. Hava saldırısını henüz üstlenen olmadı.
https://tr.euronews.com/2020/11/30/suriye-irak-s-n-r-nda-iranl-ust-duzey-bir-komutan-hava-sald-r-s-nda-olduruldu-iddias

2) Sputniknews:
İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'a karşı sert politikaları savunanların ülkedeki yaptırımları kaldırmak için yaratılan atmosferi zayıflatmak niyetinde olduklarını söyledi.
https://sputniknews.com/amp/middleeast/202011301081321163-irans-foreign-minister-says-adversary-powers-try-to-keep-sanctions-against-iran/?__twitter_impression=true

3) Deutsche Welle:
Başbakan Merkel, Federal Meclis tarafından organize edilen Almanya'nın AB dönem başkanlığına ilişkin toplantıda Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Antalya Limanı'na dönmüş olmasını "iyi bir işaret" olarak yorumladı. Ancak Merkel Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetlerini sürdürdüğüne de dikkat çekti. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin "çok agresif" veya "kışkırtıcı" bir karakteri olduğunu ifade eden Almanya Başbakanı, çok sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasından ötürü ise Türkiye'nin "büyük bir sayıgıyı" hak ettiğini söyledi.
https://p.dw.com/p/3m2UC

4) Deutsche Welle:
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, salı günü başlayacak ve iki gün sürmesi öngörülen toplantılar öncesinde düzenlediği basın toplantısında Doğu Akdeniz’de, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilime ilişkin de açıklamalarda bulundu.
https://p.dw.com/p/3m2Wx

5) Euronews:
Avrupa Birliği (AB), Oruç Reis'in Antalya Limanı'na dönüşüyle ilgili "AB liderleri, tek bir açıklama ya da hamle üzerinden hareket etmeyecek. Değerlendirme sürecinde, belirlenen süre zarfındaki davranışlar ve açıklamalar göz önünde bulundurulacak." açıklamasında bulundu.
https://tr.euronews.com/2020/11/30/ab-den-oruc-reis-ac-klamas-turkiye-nin-tek-hamlesine-gore-haraket-etmeyecegiz

 

6) Euronews:
Mısır, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Kıbrıs orduları, Mısır'ın İskenderiye kıyısı açıklarında ortak hava ve deniz tatbikatı başlattı.
https://tr.euronews.com/2020/11/30/m-s-r-bae-fransa-yunanistan-ve-k-br-s-akdeniz-de-ortak-askeri-tatbikata-baslad

7) Deutsche Welle:
Alman Heinrich Böll, Robert Bosch ve Mercator vakıfları ile Goethe Enstitüsü ve Hollanda merkezli Avrupa Kültür Vakfı, yayımladıkları ortak tutum belgesinde casusluk iddialarını reddederek Kavala'nın serbest bırakılması konusunda Avrupa kurumlarının Türkiye'ye baskıyı artırması çağrısı yaptı.
https://p.dw.com/p/3m2UO

8) Deutsche Welle:
ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Ankara’nın S-400 kararından geri adım atmasını beklediklerini söyleyerek, “Türkiye’den bir kez daha, geçmişte olduğu gibi, muhteşem bir müttefik olmasını istiyoruz” dedi. Hutchison, salı günü başlayacak ve iki gün sürmesi öngörülen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği video-konferansında Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.
https://p.dw.com/p/3m2eu

9) Euronews:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), küresel ısınma ile mücadelede etkili olmadığı suçlaması getirilen ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 Avrupa ülkesinden savunma istedi.
https://tr.euronews.com/2020/11/30/aihm-kuresel-s-nma-ile-mucadele-icin-aralar-nda-turkiye-nin-bulundugu-33-ulkeden-savunma-i

10) Deutsche Welle:
Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş sonrasındaki siyasi düzeni oluşturma çabaları sürüyor. Esad rejimi, muhalefet ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan Anayasa Komitesi'nde "küçük grup" toplantılarının dördüncü turu Cenevre'de başladı.
https://p.dw.com/p/3m1pb

11) Deutsche Welle:
Fransa'da hükümetin, hafta sonunda yoğun protestolara neden olan tartışmalı güvenlik yasasında geri adım attığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), görev başındaki polislerin fotoğraf ve görüntülerinin yayımlanmasına kısıtlama getiren yasa tasarısının yeniden yazılması kararı aldı.
https://p.dw.com/p/3m2qM

12) Euronews:
El Kaide bağlantılı bir örgüt, Mali'nin kuzeyindeki Kidal, Menaka ve Gao kentlerindeki Fransız askeri üslerine silahlı saldırı düzenledi. Saldırılarda herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmasa da Fransız askeri yetkililer saldırıların koordineli olmasından endişeli.
https://tr.euronews.com/2020/11/30/el-kaide-baglant-l-bir-orgut-mali-de-3-frans-z-ussune-roketli-sald-r-duzenledi

13) Amerika'nın Sesi:
İngiltere ve Avrupa Birliği, Londra’nın birlikten çıkmasından sonra ticari ilişkilerin nasıl olacağını düzenleyecek kalıcı bir anlaşma üzerine uzlaşmaya çalışıyor. Pazartesi günü taraflar birbirlerine anlaşmaya varma konusunda sürenin dolmak üzere olduğu uyarısında bulundu. Anlaşmaya varılabilmesi için tarafların özellikle devlet yardımı gibi bazı temel konularda farklılıklarını gidermesi gerekiyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/ab-ve-ingiltereden-karsilikli-sure-doluyor-uyarisi-/5681961.html?__twitter_impression=true

14) Sputniknews:
Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Karabağ sorununun tırmanmasından bu yana Azerbaycan'da tutuklu bulunan Ermeni tutsakların dönüşüne yardım etmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yardım istediğini söyledi.
https://sputniknews.com/amp/world/202011301081316933-armenian-president-seeks-putins-help-to-bring-armenian-servicemen-held-by-baku-back-home/?__twitter_impression=true