Yabancı basın haber özetleri - 22 Kasım 2020 Pazar

22 KASIM 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ – YABANCI BASIN



1) Deutsche Welle:
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kütahya, Afyonkarahisar, Batman ve Siirt Olağan Kongreleri'ne video ile bağlanarak açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın, "Dostlarımızla ve müttefiklerimizle daha güçlü iş birliği halinde olmak istiyoruz" vurgusunu öne çıkarırken, Batı'ya ılımlı mesajlar verdiği de dikkat çekti.
https://p.dw.com/p/3leUJ

2) Deutsche Welle:
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Dağlık Karabağ'da yaşanan savaşın etkilerinin giderilmesi için Ermenistan'a yardıma hazır olduklarını açıkladı. Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bugün temaslarda bulunan Rus heyetinde yer alan Şoygu, bu yardımın sağlanması için ön koşulun Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşmanın uygulanması olduğunun altını çizdi.
https://p.dw.com/p/3leV9

3) Euronews:
Fransa Dış Ticaret Bakanı Franck Riester, Türkiye'nin Dağlık Karabağ sorunundaki tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek konunun aralık ayında Avrupa Konseyi'nde ele alınacağını ve Ankara'nın daha fazla baskıya maruz bırakılacağını söyledi.
https://tr.euronews.com/2020/11/21/frans-z-bakan-turkiye-ile-iliskiler-boyle-devam-edemez

4) Euronews:
Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de çalışma yürüteceği alan için 29 Kasım'a kadar sürecek yeni Navtex (denizcilere duyuru) ilan edildi. İlana göre, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin süresi 29 Kasım'a uzatılan Doğu Akdeniz'deki çalışmalarına, Ataman ve Cengizhan isimli gemiler eşlik etmeyi sürdürecek.
https://tr.euronews.com/2020/11/21/oruc-reis-in-dogu-akdeniz-deki-cal-sma-suresi-29-kas-m-a-kadar-uzat-ld

5) Deutsche Welle:
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın ülkesi için önemli bir fırsat olarak gördüğü G20 zirvesi, pandemi nedeniyle video konferans şeklinde düzenleniyor. İki gün sürecek zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel, Çin Devlet Başkanı Şi Jingping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta gelmek üzere G20 üyesi 19 ülke ile Avrupa Birliği temsilcileri katılıyor. Zirvede, 20 Ocak'ta görevini bırakması beklenen ABD Başkanı Donald Trump da son kez yer alacak. Trump, hem pandemiyle mücadeledeki tutumu hem de iklim korumaya ayak diremesi nedeniyle zirvenin frenleyicisi olarak görülüyor.
https://p.dw.com/p/3le7a

6) Deutsche Welle:
Cumhur İttifakı'nın geleceği Çakıcı'ya mı bağlı?
Bahçeli'nin Çakıcı'ya destek vermesi dikkatleri Cumhur İttifakı'na çevirdi. Prof. Dr. Ayşe Ayata'ya göre "Çakıcı'nın tehdit kapasitesi, Bahçeli ve Erdoğan'ı kendisine mahkum hale getirecek noktasına ulaşmış durumda."
https://www.dw.com/tr/cumhur-ittifakının-geleceği-çakıcıya-mı-bağlı/a-55661663

7) Amerika'nın Sesi:
ABD’de başkanlık seçimlerinin sonucunu tersine çevirme girişimlerinde şimdiye kadar ardı ardına yenilgiler alan Başkan Donald Trump, seçimlerde büyük çaplı yolsuzluk olduğu yönündeki iddialarında ısrarını hala sürdürüyor.
https://www.amerikaninsesi.com/amp/trump-biden-secim-amerika-abd-dava-georgia-pennsylvania-wisconsin/5671468.html?__twitter_impression=true

8) Reuters:
Putin, Rusya'nın diğer ülkelere Sputnik V koronavirüs aşısı sağlamaya hazır olduğunu söylüyor.
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN2810IY?__twitter_impression=true

9) Reuters:
Rusya, İngiltere yaptırımlarına misilleme olarak 25 İngiliz vatandaşının girişini yasakladı.
https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN2810II?__twitter_impression=true

 

10) Euronews:
Brexit sonrası uluslararası ticaret ilişkilerine kendi başına devam edecek olan İngiltere ikinci önemli anlaşmasını Kanada ile imzaladı.
https://tr.euronews.com/2020/11/21/ingiltere-brexit-sonras-icin-ikinci-onemli-ticaret-anlasmas-n-kanada-ile-imzalad