Türkiye gündemi haber özetleri - 9 Ekim 2020 Cuma

9 EKİM 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1) Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: “Bir 30 yıl daha oyalanmaya tahammülümüz yok”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Çözüm mekanizmalarının uluslararası saygınlıklarını kazanmaları için fırsat doğmuştur" dedi. Akar, "Ermenistan'ın Karabağ’ı işgali ve sivil katliamları karşısında suspus olanların sergiledikleri tavır tam bir iki yüzlülüktür" şeklinde konuştu.
https://www.yenisafak.com/gundem/milli-savunma-bakani-hulusi-akar-bir-30-yil-daha-oyalanmaya-tahammulumuz-yok-3570178

 

2) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarını Moskova’ya davet etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/putin-azerbaycan-ve-ermenistan-disisleri-bakanlarini-moskova-ya-davet-etti/2000630

 

3) Azerbaycan Savunma Bakanlığı: “İstikamet Karabağ”
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, Azerbaycan ordusunun işgalden kurtardığı bölgelerden bir adım bile geri çekilmediğini vurgulayarak, “Her şey operasyon planına uygun sürüyor. İstikamet Karabağ. Zafer bizimdir.” dedi.
https://aydinlik.com.tr/haber/azerbaycan-savunma-bakanligi-istikamet-karabag-220204

 

4) Ermenistan ordusunda dağılma işaretleri
Paşinyan, “Karabağ cephe hattına Ermenistan’dan gelen birtakım kişiler askerlere silah bıraktırarak geri çekilmelerini emretmeye başlamış. ‘Nikol topraklarınızı sattı. Bu savaş danışıklı dövüş. Sizi mezbahadaki et yerine kullanıyorlar. Mevzileri bırakın ve evinize gidin’ diyormuş” ifadesini kullandı. Cephe hattında araçlarını terk ederek kaçan askerler Paşinyan’ın bu tespitini doğruluyor. Ayrıca Paşinyan, bu olaylardan sorumlu tuttuğu Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi Başkanı Argişti Kyaramyan’ı görevden aldı.
https://www.hurriyet.com.tr/galeri-son-dakika-haberi-ermenistan-azerbaycan-41631629/2

5) Türkiye ve Yunanistan, karşılıklı NAVTEX yayımladı.
Türkiye ve Yunanistan arasında NATO Karargahı'nda yapılması planlanan toplantı öncesinde Yunan yetkililer provokatif bir adım atarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kapsayacak şekilde Ege Denizi’nde atış eğitimleri için NAVTEX ilan etti. Türkiye tarafından ise 28 Ekim tarihinde atış eğitimlerinin yapılaması için NAVTEX ile yanıt verildi.
https://halktv.com.tr/turkiye-ve-yunanistan-karsilikli-navtex-yayimlandi-436358h

 

6) Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Gerekçeli kararda, "Anayasa'nın geçici “Anayasa’nın geçici 20’nci maddesi ile getirilen istisna hükmünün yeniden milletvekili seçilen başvurucu hakkında uygulanması mümkün değildir” ifadesi yer aldı. Kararda, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ihlali sonuçlarının ortadan kaldırılması yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunduğu" vurgulanırken, "ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması" gerektiği belirtildi.
https://halktv.com.tr/enis-berberoglu-hakkinda-verilen-hak-ihlali-kararinin-gerekcesi-aciklandi-436383h

 

7) Akşener: “Parti içinde kriz var görüntüsü vermeyin”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2. Olağan Kurultay sonrasında “oy verilmeyecekler listesi” krizini çözümü için tepki gösteren isimlerle görüştü. Akşener’in “Partiye zarar vermeyin” uyarısında bulunduğu kaydedildi.

https://halktv.com.tr/aksener-parti-icinde-kriz-var-goruntusu-vermeyin-436386h

8) Halk TV CIA’nın ödüllendirdiği Uygur ayrılıkçılarının sözcülüğünü yapıyor.
Çin karşıtı Amerikan kampanyasına ekranlarını açan Halk TV, ABD tarafından kurdurulan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa’yı konuk etti.
https://halktv.com.tr/turkiye-dogu-turkistana-neden-sessiz-kaldi-436335h

9) Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’den önemli mesaj
“Tuzla’da düzenlenen Katar Silahlı Kuvvetleri için inşa edilmekte olan Silahlı Eğitim Gemisi Al Doha’nın Denize İniş Töreninde yaptığı konuşmada, “Askeri gemi inşaat sektöründe mevcutta devam eden projeler ile orta ve uzun vadeli gerçekleştirmeyi planladığımız projelerin bütçesi 12 milyar dolara ulaşacak”
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/savunma-sanayii-baskani-demir-12-milyar-dolara-ulasacak-41631310
ften-itiraf-gibi-rapor-170003

10) Türk SİHA’ları devlerle kapışıyor
Türkiye’nin SİHA teknolojisi dünyanın gündeminden düşmüyor. İngiliz Financial Times gazetesi, Türk SİHA’larının ABD, İsrail ve Çin’e rakip olduğunu yazdı. Haberde savunma sanayiinde artan ihracat da yer aldı. Kosova Savunma Bakanı Anton Quni, yeterince gelişmiş bir ekonomiye sahip olmaları halinde kendilerinin de SİHA’lara talip olacaklarını söyledi.
https://www.yenisafak.com/dunya/turk-sihalari-devlerle-kapisiyor-3570229

11) Milli savaş uçağının motoru için iş birliği anlaşması
HAVELSAN, sahip olduğu simülasyon yazılımı teknolojisiyle Milli Muharip Uçak Projesi'nden sonra yerli uçak motoru geliştirilmesine de destek verecek.
https://aydinlik.com.tr/haber/milli-savas-ucaginin-motoru-icin-is-birligi-anlasmasi-220193

12) İçişleri Bakanı Soylu, terör örgütüne yönelik sonbahar-kış operasyonlarına 1 Ekim'den itibaren başladıklarını, bu kapsamda 7 bin 400'ün üzerinde operasyon düzenlemeyi planladıklarını belirtti.
https://aydinlik.com.tr/haber/icisleri-bakani-soylu-teror-orgutune-yonelik-7-bin-400-un-uzerinde-operasyon-duzenlenmesi-planlaniyor-220183

13) Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattındaki çalışmaları denetleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: “Hedef, Türkiye’yi raylı sistemlerde öncü ülkelerden biri haline getirmek”
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/09/ulkemizi-demir-aglarla-oruyoruz

14) Türk tekstili dünya altıncısı: En fazla imalat ihracatı tekstilde
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracatta dünya altıncısı olduğunu söyledi. Hazır giyim sektöründe ihracatın kilogram başı ortalama birim fiyatının 13,2 dolar olduğunu belirten Varank, “İmalat sanayii sektörleri arasında, en fazla ihracatı hazır giyimde yapıyoruz” dedi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turk-tekstili-dunya-altincisi-en-fazla-imalat-ihracati-tekstilde-3570226

15) Bakan Pekcan: “Afrika ile 18,2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ”Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Afrika ile ticaretimiz geçtiğimiz sene yüzde 7 oranında artarak 26,2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu yıl küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen 9 ay itibarıyla 18,2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmış bulunuyoruz" dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakan-pekcan-afrika-ile-18-2-milyar-dolarlik-ticaret-hacmine-ulastik-41631414

16) Erdoğan, Afrika kıtasıyla ile ticaret hacminin 50 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi.
Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun açılış oturumuna Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kıta ile 1000 yıllık kadim bağı olan Türkiye'nin Afrikalarla kader ortağı olduğunu söyledi. Afrika ile 2019 sonu itibarıyla 26.2 milyar dolar olan ticaret hacminin, birkaç yılda 50 milyar dolara ulaşması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Kıtaya yönelik kibirli, buyurgan bakış açısını reddediyoruz. Önümüzdeki yıl Türkiye'de düzenleyeceğimiz 3. Türkiye-Afrika Ortaklığı zirvesi bu süreçte bizlere önemli bir fırsat sunacaktır" dedi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/09/afrika-ile-ticarette-hedef-50-milyar

17) Orta Vadeli Mali Plan yayımlandı
Gelecek 3 yıllık dönemde ekonomi politikasının temel amacı, "yeni ekonomi programları" ile elde edilen kazanımların korunarak geliştirilmesi, iç ve dış dengenin yeniden sağlanması, bu denge üzerine inşa edilecek stratejik reformlarla kapsayıcı, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümeyi hedefleyen politikalarla küresel ekonomide ortaya çıkan yeni normalin oluşturduğu iktisadi fırsatları da kullanarak üretime, ihracata ve finansal istikrara dayalı ekonomik dönüşümün ve değişimin gerçekleştirilmesi olacak.
https://www.sabah.com.tr/apara/haberler/2020/10/08/orta-vadeli-mali-plan-yayimlandi

18) Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez, "Ana konumuz Türkiye'dir, cari açığın azaltılmasına yönelik yatırımlara odaklandık. 3-5 yıl içerisinde yurt dışı yatırımlar yapacağız" dedi.
https://www.sabah.com.tr/apara/haberler/2020/10/08/tvf-genel-muduru-zafer-sonmez-3-5-yil-icerisinde-yurt-disi-yatirimlar-yapacagiz

19) Kırgızistan'da FETÖ'nün taktikleri
4 Ekim’deki seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla patlak veren olaylardaki FETÖ parmağı dikkat çekiyor. Örgüte bağlı polisler Cumhurbaşkanlığını protestoculara teslim etti. Seçim sonuçlarına itiraz eden Ata Meken, Reforma Partileri’nde FETÖ etkin. Yine FETÖ’cülerin prodüksiyon şirketleriyle kontrol ettiği sanatçılar eylemlerde boy gösteriyor. FETÖ’ye bağlı 7/24 sitesi ile Radyo Maral gösterileri teşvik ediyor, Kırgızistan’daki “Kimse Yok Mu” derneği protestoculara yiyecek ve içecek taşıyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/kirgizistanda-fetoden-gezi-taktikleri-3570233

20) İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in bugün Çin'e gideceğini belirtti.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i154390-bakan_zarif_yarın_Çin'e_gidiyor

21) ABD'den İran'ın 18 bankasına yaptırım
ABD yönetimi, İran'ın 18 bankasına yaptırım uygulama kararı aldı. İran Dışişleri Bakanı Zarif ise ABD yönetimini, İran'ın gıda ve ilaç ticareti için kullandığı ödeme araçlarını ortadan kaldırmaya çalışmakla suçladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-iranin-18-bankasina-yaptirim/2000521

22) İsrail’de yeni tip Koronavirüs nedeniyle ilan edilen karantina gerekçesiyle getirilen kısıtlamaya rağmen Başbakan Netanyahu karşıtı gösteriler devam ediyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-deki-netanyahu-karsiti-gosteriler-kisitlamalara-ragmen-suruyor/2000577