Türkiye gündemi haber özetleri - 26 Mayıs 2021 Çarşamba

26 MAYIS 2021, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-Rus turistlerin yüzde 60'tan fazlası kısıtlamalara rağmen Türkiye tatilini iptal etmedi
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Dmitriy Gorin, uçuşların kısıtlanmasının ardından Rus turistlerin yüzde 60'tan fazlasının Türkiye tatilini iptal etmeyerek ertelediğini bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/rus-turistlerin-yuzde-60tan-fazlasi-kisitlamalara-ragmen-turkiye-tatilini-iptal-etmedi/2253764

 

2-Putin ile Biden 16 Haziran'da Cenevre'de görüşecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden’ın 16 Haziran’da Cenevre’de bir araya geleceği bildirildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/putin-ile-biden-16-haziranda-cenevrede-gorusecek/2253819

 

3-ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere: Suriye seçimleri özgür ve adil olmayacak
ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere dışişleri bakanları, ortak açıklama yaparak, Suriye'de yarın yapılacak seçimlerin, adil ve özgür bir ortamda olmayacağını ve herhangi bir meşruiyetinin bulunmadığını bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-fransa-almanya-italya-ve-ingiltere-suriye-secimleri-ozgur-ve-adil-olmayacak/2254141

 

4-MSB: Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 129 oldu
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan bölgesinde tespit edilen 4 PKK'lı terörist daha hava harekatıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/msb-pence-simsek-ve-pence-yildirim-operasyonlarinda-etkisiz-hale-getirilen-terorist-sayisi-129-oldu/2253951

 

5-Sedat Peker'in kardeşinin ismini verdiği emekli Orgeneral Galip Mendi konuştu
Sedat Peker'in kardeşinin ismini verdiği emekli Orgeneral Galip Mendi, gazeteci Kutlu Adalı cinayeti hakkında "1994-1996 arasında Sivil Savunma Daire Başkanlığı'nda görevliydim. 1996 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığına tayinim çıktı. Tayinimden hemen önce gazeteci Kutlu Adalı öldürüldü. Bu olayın bizimle uzaktan yakından bir ilgisi yok" dedi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202105261044585502-sedat-pekerin-kardesinin-ismini-verdigi-emekli-orgeneral-galip-mendi-konustu/

 

6-Rusya ve ABD, gemi ve uçak mürettebatlarının etkileşimini görüştü
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ve ABD’li askeri yetkililerinin gemi ve uçak mürettebatlarının etkileşimini, denizde ve havada olayların önlenmesine ilişkin anlaşmanın kurallarının uygulanmasını görüştüklerini duyurdu.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202105261044585797-rusya-ve-abd-gemi-ve-ucak-murettebatlarinin-etkilesimini-gorustu/

 

7-Bakanlıktan sosyal medyada dolaşıma sokulan 'Adnan Oktar' iddialarına yalanlama
Adalet Bakanlığına bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, "suç işlemek maksadıyla örgüt kurmak ve muhtelif suçlardan" tutuklu bulunan Adnan Oktar'ın "Batman'a sevk edildiği" iddialarını yalanladı.
https://www.yenisafak.com/gundem/bakanliktan-sosyal-medyada-dolasima-sokulan-adnan-oktar-iddialarina-yalanlama-3635053

 

8-Selahattin Demirtaş'tan ittifaka 'oy' şartı: Cumhurbaşkanı adayı HDP'nin oyunu istiyorsa bize söz verecek
Terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ittifak ortaklarına mesaj yolladı. Demirtaş, "Bize kurulan kumpasların hesabını sorma sözü vermeyen cumhurbaşkanı adayına tek bir HDP’li oy vermeyecek" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/selahattin-demirtastan-ittifaka-oy-sarti-cumhurbaskani-adayi-hdpnin-oyunu-istiyorsa-bize-soz-verecek-3635047

 

9-Trump’a 22,9 milyonluk dolarlık “Çin virüsü” davası açıldı
Çin Amerikan Sivil Haklar Koalisyonu (CACRC), eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’a koronavirüs salgını sürecince kullandığı “Çin virüsü”, “Wuhan virüsü” gibi ifadeleri nedeniyle 22,9 milyon dolarlık dava açtı.
https://www.criturk.com/trumpa-229-milyonluk-dolarlik-cin-virusu-davasi-acildi/

 

10-Geçen yılın ekonomik büyümesi %2.2 oldu
Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Himmeti, geçen yılın ilk 9 ayında ekonomik büyüme endeksi yüzde 2.2 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
https://tr.farsnews.ir/economy/news/14000304000933

 

11-Biden'ın sekreter adayından skandal seçim vaadi: Türkiye'yi saf dışı bırakacağım
ABD'nin Rus savunma sistemi S-400 alınması nedeniyle Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlar devam ederken Joe Biden'ın Hava Kuvvetleri Sekreterliği için aday gösterdiği Frank Kendall konuyla ilgili skandal açıklamalarda bulundu.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3103988-bidenin-sekreter-adayindan-skandal-secim-vaadi-turkiyeyi-saf-disi-birakacagim

 

12-Fransa’dan Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne övgü
Başbakan Mesrur Barzani, Fransa Parlamentosu Milli Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Françoise Dumas başkanlığındaki Fransa heyeti ile bir araya geldi.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/250520219

 

13-Kürt vekiller hakkında 3 yeni fezleke Meclis’e sunuldu
HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Kemal Bülbül ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle Meclis’e fezleke sunuldu.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/2505202110

 

14-BM'den İsrail'e tedavi olması gereken Filistinlilerin Gazze'den çıkabilmesi için sınır kapılarını açması çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun (Erez) sınır kapıları insani yardımların geçişine açmasına rağmen hala Filistinlilere açmadığını ve bunlar arasında tedavi için Gazze'den çıkması gerekenler de olduğunu bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bmden-israile-tedavi-olmasi-gereken-filistinlilerin-gazzeden-cikabilmesi-icin-sinir-kapilarini-acmasi-cagrisi-/2254224

 

15-Rusya, Suriye'ye 3 uzun menzilli bombardıman uçağı gönderdi
Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'ye 3 uzun menzilli bombardıman uçağının gönderildiğini bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/rusya-suriyeye-3-uzun-menzilli-bombardiman-ucagi-gonderdi/2254202