Türkiye gündemi haber özetleri - 12 Mayıs 2021 Çarşamba

12 MAYIS 2021, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-Filistinli şehidin cenazesinde çıkan olaylar nedeniyle İsrail'in Lid kentinde olağanüstü hal ilan edildi
İsrail'in Lid kentinde Yahudi yerleşimcinin şehit ettiği Filistinlinin cenazesinde çıkan olayların büyümesi üzerine şehirde olağanüstü hal ilan edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistinli-sehidin-cenazesinde-cikan-olaylar-nedeniyle-israilin-lid-kentinde-olaganustu-hal-ilan-edildi/2238039

 

2-BM'den İsrail ve Filistin 'tam ölçekli bir savaşa doğru sürükleniyor' uyarısı
Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail ve Filistin'in "tam ölçekli bir savaşa doğru sürüklendiği" uyarısı yaptı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bmden-israil-ve-filistin-tam-olcekli-bir-savasa-dogru-surukleniyor-uyarisi/2237955

 

3-Filistin Başbakanı Iştiyye AA’ya konuştu: İsrail Gazze Şeridi’nde katliam yapıyor
Filistin Başbakanı Iştiyye, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırıyla insanlık suçu işlediğini ve İsrail’in saldırılarını durdurmak için yoğun bir diplomasi yürüttüklerini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistin-basbakani-istiyye-aa-ya-konustu-israil-gazze-seridi-nde-katliam-yapiyor/2237361

 

4-MEB liselerdeki sınav uygulamalarını Kovid-19 tedbirleri doğrultusunda yeniden düzenledi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflara ikinci dönem sınavlarına katılıp katılmama hususunda tercih hakkı sunulacağını bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/egitim/meb-liselerdeki-sinav-uygulamalarini-kovid-19-tedbirleri-dogrultusunda-yeniden-duzenledi/2237660 


 

5-AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Instagram'ın 'İsrail' sansürüne tepki: Mabed yanarken kutlama yapıyorlar sosyal medya bu nefretle mücadele edenleri sansürlüyor
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya platformu Instagram'ın "İsrail" sansürüne tepki göstererek, "Nefreti inanç haline getirenler, mabed yanarken kutlama yapıyorlar. Sosyal medya bu nefretle mücadele edenleri sansürlüyor" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/ak-parti-sozcusu-celikten-instagramin-israil-sansurune-tepki-mabed-yanarken-kutlama-yapiyorlar-sosyal-medya-bu-nefretle-mucadele-edenleri-sansurluyor-3622897 


 

6-İsrail Başbakanı Netanyahu: Bir savaşın ortasındayız
İşgalci güçlerin Filistinlileri hedef alan saldırılarına ilişkin açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bir savaşın ortasındayız ve tüm gücümüzle saldırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/israil-basbakani-netanyahu-bir-savasin-ortasindayiz-3622887

 

7-Bakan Çavuşoğlu: Filistin'de yaşananları hep böyle kınıyoruz ama ümmet adım atmamızı bekliyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan ziyareti ve gündeme ilişkin Riyad'da açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na acil oturum çağrısı yapıldığını ifade ederek, "Filistin'de yaşananları hep böyle kınıyoruz ama ümmet adım atmamızı bekliyor." dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/bakan-cavusoglu-filistinde-yasananlari-hep-boyle-kiniyoruz-ama-ummet-adim-atmamizi-bekliyor-3622877

 

8-İran dini lideri Hamaney: Siyonistler sadece güç dilinden anlar
İran dini lideri Ali Hamaney, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki göstererek, "Siyonistler sadece güç dilinden anlar. O yüzden Filistinlilerin kendilerini güçlendirmeleri ve buna karşı direnmeleri gerekiyor" dedi.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202105121044480116-iran-disni-lideri-hamaney-siyonistler-sadece-guc-dilinden-anlar

 

9-Sinovac, Türkiye'ye üretim lisansı verdi
Sinovac CEO’su Yin Weidong, Türkiye ile birlikte Endonezya, Brezilya, Malezya ve Mısır'a aşıyı ülkelerinde üretme konusunda lisans verdiklerini beliritti.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/120520211

 

10-Hamas: Bombalamadan vazgeçmeyeceğiz
İsrail ile Filistin arasında gerginlik giderek tırmanırken Hamas, İsrail saldırıları karşısında “bombalamaya karşı bombalama” tutumundan vazgeçmeyeceklerini açıkladı
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/110520211

 

11-İsrail'in sinsi 'Türkiye' planı
Kudüs'te saldırıları artıran İsrail, diğer yandan Golan-Suveyda-Tedif-Deyr ez-Zor ve Haseke hattında korsan koridor inşa etmeye çalışıyor.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3099175-israilin-sinsi-turkiye-plani