Türkiye gündemi haber özetleri - 17 Mayıs 2021 Pazartesi

17 Mayıs 2021, Pazartesi
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-ABD'den İsrail-Filistin krizinin çözümü için 'diplomatik girişimleri sürdürüyoruz' açıklaması
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield, İsrail ve Filistin arasında yükselen tansiyona ilişkin, "ABD, bu krize son vermek için diplomatik kanallar üzerinden yorulmaksızın çalışıyor." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-israil-filistin-krizinin-cozumu-icin-diplomatik-girisimleri-surduruyoruz-aciklamasi/2243649

 

2- Myanmar'da ordunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu ölenlerin sayısı 796'ya yükseldi
Myanmar'da askeri darbeye ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı çıkan silahlı isyancı gruplar ile protestoculara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölenlerin sayısı 796'ya yükseldi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/myanmarda-ordunun-darbe-karsitlarina-mudahalesi-sonucu-olenlerin-sayisi-796ya-yukseldi/2243891

 

3-Filistin'e Libya modeli: Deniz yetki anlaşması dengeleri değiştirebilir
“Mavi Vatan” kavramının mimarlarından müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye’nin Libya gibi Filistin’le de deniz yetki anlaşması imzalamasını teklif etti. Yaycı, “Bu anlaşma Filistin’in uluslararası tanınırlığını ve dolayısıyla reel politik açıdan Filistin’e desteği arttıracaktır” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/filistine-libya-modeli-deniz-yetki-anlasmasi-dengeleri-degistirebilir-3633614

 

4-Bildiri yetmez ortak güç kuralım
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Filistin için olağanüstü toplandı. Online toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ümmetin İİT’den liderlik beklediğini söyledi. Çavuşoğlu, “Sadece bildiriler ve açıklamalar değil, daha fazlasını yapmalıyız. Filistinli sivilleri korumak için uluslararası koruma mekanizmasının kurulması yönünde çaba sarf etmeliyiz” diye konuştu.
https://www.yenisafak.com/gundem/bildiri-yetmez-ortak-guc-kuralim-3633605

5-Koltuk pazarlığı: HDP’ye iki bakanlık vaadi
Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adaylığı arayışları hızlanırken CHP’li Dursun Çiçek, seçimi kazanmaları halinde HDP’lilere 1-2 bakanlık verilebileceğini itiraf etti. Çiçek’in bu vaadi Selahattin Demirtaş’ın sözleriyle örtüşüyor. Demirtaş, “Bize bir cumhurbaşkanı yardımcılığı ve üç bakanlık verilecek” ifadelerini kullanmıştı.
https://www.yenisafak.com/gundem/koltuk-pazarligi-hdpye-iki-bakanlik-vaadi-3633609

 

6- Ümit Özdağ'dan HDP'lilere bakanlık vadeden Millet İttifakı'na sert sözler: Bu PKK'ya teslimiyettir
Geçtiğimiz aylarda İYİ Parti'den istifa ederek yeni bir parti kuracağını açıklayan İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, CHP'li Dursun Çiçek'in "Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için HDP'lilere bakanlık vadedilebilir" çıkışını değerlendirdi. Özdağ, muhalefetin çaresizlik içinde olduğunu vurgulayarak, "Bu bir siyasal zaaf, tükenmişlik ve teslimiyettir. HDP ve PKK'ya teslimiyettir. Bunu vatansever CHP, İYİ Parti seçmeni kabul edecek mi? Hiç zannetmiyorum." ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/umit-ozdagdan-hdplilere-bakanlik-vadeden-millet-ittifakina-sert-sozler-bu-pkkya-teslimiyettir-3633597

 

7-Çin, BMGK’nin Filistin-İsrail konulu toplantısına başkanlık edecek
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) mayıs ayı dönem başkanlığını yürüten Çin, Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalara ilişkin acil toplantıya başkanlık edecek.
https://www.criturk.com/cin-bmgknin-filistin-israil-konulu-toplantisina-baskanlik-edecek/

 

8- Minsk: NATO, Belarus’u ve Rusya’yı vurma alternatiflerini çalışıyor olabilir
Belarus Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO’ya ait stratejik bombardıman uçaklarının gösteri uçuşları sırasında büyük bir olasılıkla Belarus ve Rusya’yı vurma alternatiflerinin üzerinde çalıştığı belirtildi.
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202105171044517547-minsk-nato-belarusu-ve-rusyayi-vurma-alternatiflerini-calisiyor-olabilir/

 

9-Eski TBMM Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar: Susurluk sürüyor
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in Türkiye gündeminde sarsıcı etki yaratan iddialarını, Eski TBMM Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar sorularımızla Cumhuriyet’e değerlendirdi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/eski-tbmm-susurluk-komisyonu-uyesi-fikri-saglar-susurluk-suruyor-1836764

 

10- Üç ayda en az 29 bin esnaf, 2 bin 694 şirket kapandı. İşsiz sayısı 9 milyonu aştı
Salgının da derinleştirdiği ekonomik kriz, icra ve iflas dosyalarını patlattı. İcra dairelerine günlük gelen dosya sayısı 1100’ü aştı. TESK verilerine göre 2021’in ilk çeyreğinde işyerini kapatan esnaf sayısı yüzde 11 artışla 29 bin 37’ye yükseldi
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/uc-ayda-en-az-29-bin-esnaf-2-bin-694-sirket-kapandi-issiz-sayisi-9-milyonu-asti-1836768

 

11- Katliamlar devam ederken İsrail'den dikkat çeken Türkiye açıklaması
Batı Şeria, Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah ve Gazze’de katliamlarına devam eden İsrail, “Olayların başından bu yana Türkiye ile temas kurulmadı” açıklaması yaptı.
https://m.haber7.com/dunya/haber/3100760-katliamlar-devam-ederken-israilden-dikkat-ceken-turkiye-aciklamasi

 

12- Esnaftan 'tüm borçları yıl sonuna kadar erteleyin' talebi
TESK Genel Başkanı Palandöken esnafın tüm borçlarının yıl sonuna kadar ertelenmesini istedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/esnaftan-tum-borclari-yil-sonuna-kadar-erteleyin-talebi-haberi-621273

 

13- ABD: Suriye’de Kürt tarafların anlaşmasını ümit ediyoruz
Başkan Neçirvan Barzani, Dışişleri Bakan Yardımcısı Joey Hood başkanlığındaki ABD heyeti ile görüştü. Görüşmede konuk heyet, Rojava’da Kürt taraflar arasındaki diyaloğun önemine vurgu yaptı.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/160520218