Türkiye gündemi haber özetleri - 9 Aralık 2020 Çarşamba

9 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) Dışişleri Bakanlığından Libya açıklarında durdurulan Türk gemisi hakkında açıklama: “Ağır sonuçları olacak”
"Libya’da Türk çıkarlarının hedef alınması halinde bunun ağır sonuçları olacağını ve bu unsurları meşru hedef telakki edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz."
https://www.yenisafak.com/gundem/disisleri-bakanligindan-libya-aciklarinda-durdurulan-turk-gemisi-hakkinda-aciklama-agir-sonuclari-olacak-3588659

 

2) “Rusya YPG’den stratejik ilçeyi Suriye ordusuna teslim etmesini istedi”
Şarkul Avsat’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Ayn İsa Askeri Meclisi’nden bir kaynak, iki gün önce Ayn İsa'daki Rus üssünde, Rus ve Suriye ordusundan subayların Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileri ile bir araya geldiğini söyledi.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/0712202011

 

3) Trump'tan Türkiye'ye de yaptırım öngören tasarıya veto
Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, tasarının "zayıf" olduğunu ifade etti. Trump, "Umarım Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler çok zayıf durumdaki Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı aleyhinde oy kullanırlar, ben tasarıyı veto edeceğim." açıklamasını yaptı.
https://www.criturk.com/haber/gundem/trump-tan-turkiye-ye-de-yaptirim-ongoren-tasariya-veto-179296

 

4) PKK’yı eğiten kişi savunma bakanı oluyor
ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden, Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) eski CENTCOM Komutanı emekli Org. Lloyd Austin’i getirmeye hazırlanıyor. Austin’in Suriye’nin doğusunda terör örgütü PKK/YPG’nin DEAŞ’la mücadele kılıfı altında silahlandırılması ve desteklenmesi projesinin mimarı olduğu biliniyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/pkkyi-egiten-adam-savunma-bakani-oluyor-teror-orgutune-destegin-mimari-abdnin-yeni-savunma-bakani-kim-3588675

5) Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto: Avrupa'nın güvenliği Türkiye'nin elinde
Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, "İster beğensinler ister beğenmesinler, Avrupa'nın güvenliği önemli ölçüde Türkiye'nin elindedir" açıklamasını yaptı.
https://www.yenisafak.com/gundem/macaristan-disisleri-bakani-szijjarto-avrupanin-guvenligi-turkiyenin-elinde-3588594

 

6) AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten Kılçdaroğlu’nun tank palet fabrikası ile ilgili sözlerine yanıt
“Yalan siyasetinin, yıkım siyasetinin sistematik bir şekilde devam ettirildiğini görüyoruz. Satıldığı iddiası açık ve net bir yalandır. Fabrikanın sadece işletme hakkı devredilmiştir. CHP’nin bu konudaki iddiası bir yalan siyasetidir. Bütün denetim Milli Savunma Bakanlığı’ndadır. Fabrikaya ait tüm varlıklar devlet mülkiyetindedir.”
https://www.yenisafak.com/gundem/ak-parti-sozcusu-omer-celik-aciklama-yapiyor-turkiye-olmadan-avrupa-yonetemez-3588656

7) Kılıçdaroğlu’nun Türk gemisini durdurulmasını haklı gören sözlerine tepki
Ömer Çelik: "Kılıçdaroğlu diyor ki 'Sayın Cumhurbaşkanına saatlerce ulaşılamadı', Sayın Cumhurbaşkanının tüm arkadaşlarımızda telefonu vardır. Böyle bir konu da Türkiye haklıyken çıkıp Kılıçdaroğlu, Almanlar'ın tezini Türkiye'nin tezine göre doğru bulması, son derece şaşırtıcı. Son derece yadırgatıcı buluyoruz. Siyasi tarihte örneği yok. Teknik bilgi verilmesine rağmen Kılıçdaroğlu'nun buna devam etmesi son derece yanlıştır" ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3042804-son-dakika-kritik-toplanti-sonrasi-onemli-aciklamalar

8) Cumhurbaşkanlığı’na aday mı değil mi?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, SÖZCÜ’nün sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu benim tek başıma karar verebileceğim bir konu değil. Millet İttifakı var. Aday olup olmamaya birlikte karar veririz.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cumhurbaskanligina-aday-mi-degil-mi-6159397/

9) Muharrem İnce: “Kuracağımız parti için CHP’den görüştüğüm isimler var”
https://www.yenisafak.com/gundem/muharrem-ince-kuracagimiz-parti-icin-chpden-gorustugum-isimler-var-3588608

10) Çin aşısına gönüllü olan Prof. Dr. Özkan aşının yan etkisine ilişkin konuştu
Çin tarafından üretilen koronavirüs aşısına Prof. Dr. Özlenen Özkan gönüllü olarak katıldı. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “İlk dozda bir günlük baş ağrım oldu ama ikinci dozda çok ciddi yan etkisi olmadı” dedi.
https://halktv.com.tr/cin-asisina-gonullu-olan-prof-dr-ozkan-asinin-yan-etkisine-iliskin-konustu-441407h

11) TBB Başkanı Feyzioğlu: “Avukatın, hakim ve savcı olmadan önce özel bir yüksek lisans programından geçmesini istiyoruz”
"Bir ceza davasına CMK'den, yani baro tarafından avukatı olmadığı için atanan bir avukatın, ceza mahkemesinde, sonra istinafta, sonra olursa temyizde toplam alacağı ücret 700 küsur lira. Bununla geçim falan olmaz. Bugün serbest çalışıp asgari ücretin altında aylarca kazanamayan meslektaşlarımız var. Bizim mevcudumuzun şu anda yaklaşık yüzde 55'i 5 yıl kıdemin altında. Dolayısıyla avukatların ekonomik sorunları çok çok büyük. 'CMK ücretlerinde nasıl bir iyileştirme yapılabilir' bunu konuştuk. 30 yıl avukatlık yaptıktan sonra 1.800 lira emekli maaşı... Bunu, devletin kaynaklarını en az kullanarak kendi sistemimiz içinde nasıl iyileştirebiliriz, bunların somut önerilerini verdik.”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tbb-baskani-feyzioglu-avukatin-hakim-ve-savci-olmadan-once-ozel-bir-yuksek-lisans-programindan-gecmesini-istiyoruz/2069927

12) Erdoğan’dan Uluslararası yatırım çağrısı
"Ülkemizi yerli ve uluslararası yatırımcılar nezdinde riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararlıyız. Önümüzdeki dönemde bu alanda gerçekleştireceğimiz ilave reformlarla yatırım ortamını daha da iyileştireceğiz. Altını çizerek ifade etmek isterim ki 18 yılda uluslararası müteşebbisleri asla 'yabancı' yatırımcı olarak görmedik, görmüyoruz. Kendi insanımıza hangi imkânları sağlıyorsak, Türkiye'ye güvenen, Türkiye'nin yatırım ortamına inanan tüm girişimcilere de aynısını sağlıyoruz. Savunma sanayiinden gıdaya, dijital ekonomiden sağlık sektörüne kadar katma değeri yüksek, Türkiye'nin teknolojik dönüşümüne öncülük edecek yatırımları teşvik ediyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılara 'Gelin, Türk misafirperverliğinin farkına varın.'
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-ulkemizi-yerli-ve-uluslararasi-yatirimcilar-nezdinde-riski-az-guveni-yuksek-kazanci-tatminkar-bir-cazibe-merkezi-haline-getirmekte-kararliyiz123

13) Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Gayrimenkul ve Turizm Ekibi: “Türkiye, çok cazip gayrimenkul pazarına sahip”
Stepanova, Türkiye'nin sahip olduğu eşsiz güzelliklerinin, sahillerinin, denizinin, güneşinin, Kapadokya ve benzeri tarihi ve turistik beldelerinin ülkeyi cazip kıldığını ifade ederek, daha keşfedilmemiş nice güzellikleri bulunduğunu, bunun yanı sıra dünyada eşine az rastlanır misafirperverliğe sahip olduğunu anlattı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/avrupa-imar-ve-kalkinma-bankasi-gayrimenkul-ve-turizm-ekibi-turkiye-cok-cazip-gayrimenkul-pazarina-sahip/2069811

14) DEİK Başkanı Olpak: “İş dünyası olarak bizlerin hedefi büyük”
Türkiye ve Çekya açısından pazar çeşitliliği, ihracat ve ithalatın pandeminin öne çıkarttığı kavramlar açısından kritik olduğunu vurgulayan Olpak, "Çekya'da altyapının yenilenmesi önemli bir gündem şu anda. Bu projelerde kamu-özel sektör iş birliğinin de uygulanabileceği konuşuluyor. Bizim bu alanda özellikle DEİK içerisinde PPP komitemiz var. Hem deneyimlerimizi hem de fiziki uygulamalarımızı karşılıklı olarak hayata geçirebiliriz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/deik-baskani-olpak-is-dunyasi-olarak-bizlerin-hedefi-buyuk/2069668

15) Rusya, Antalya ve İzmir'den domates ve biber sevkiyatını yasakladı
Kararın gerekçesi olarak bu bölgelerden getirilen ürünlerde domates kahverengi meyve buruşukluk virüsü, domates lekeli solgunluk virüsü ve pepino mozaik virüsü görülmesi gösterildi. Kararın alınması sırasında bu virüslerin büyük tehdit teşkil etmesi göz önünde bulunduruldu.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012081043362931-rusya-antalya-ve-izmirden-domates-ve-biber-sevkiyatini-yasakladi/

16) Türkiye'de gözaltına alınan Rus NTV kanalı çalışanları Rusya'ya döndü
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012081043360099-turkiyede-gozaltina-alinan-rus-ntv-kanali-calisanlari-rusyaya-dondu/

 

17) Körfez anlaşmasında BAE yok: Zayed oyun dışı
Kuveyt Emiri Şeyh Nevaf Al-Ahmad Al-Sabah, görüşmelerde Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’den temsilciler olacağını açıklamıştı. Ancak, uzlaşmaya Abu Dabi’nin dahil edilmeyeceği belirtiliyor. Kuveyt gazetesi “Al-Rai”de çıkan bir haberde ise, “Özel Körfez” heyetlerinde Körfez ve Arap sisteminin bütünlüğünü garanti altına alacak şekilde çözümler üretileceğinin altı çizildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3042941-korfez-anlasmasinda-bae-yok-zayed-oyun-disi

18) ABD ile Slovenya nükleer iş birliği anlaşması yaptı
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bugün ABD ile Slovenya, enerji güvenliği ve diplomatik ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirecek olan Stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakat Anlaşması imzaladı" denildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-ile-slovenya-nukleer-is-birligi-anlasmasi-yapti

19) Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, ülkedeki ekonomik çöküşü durdurmak için acilen uluslararası kaynakların seferber edilmesi çağrısında bulundu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/yemen-basbakani-ulkedeki-ekonomik-cokus-icin-yardim-istedi