Türkiye gündemi haber özetleri - 9 Ağustos 2020 Pazar

9 Ağustos 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ

 


1-'Kılıçdaroğlu'nun adayı Abdullah Gül'dü! Ben Akşener sayesinde aday oldum'
Muharrem İnce, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun adayı kesinlikle Abdullah Gül’dü. CHP’den birini asla düşünmüyordu. Bütün arzusu Abdullah Bey’i aday göstermekti. Ama onun bu planını Meral Akşener bozdu. Açık söylüyorum ben Akşener sayesinde aday oldum.” ve ‘’Ben bir parti kurmuyorum. Ben yola çıkıyorum. Yüzde 31’le bıraktım. Şimdi onu yüzde 51’e çıkarmak için yola çıkıyorum.’’ İfadelerini kullandı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/kilicdaroglu-nun-adayi-abdullah-gul-du-ben-aksener-sayesinde-aday-oldum-215363


2- Türkiye olarak açık çek verdik: Mersin Limanı teklifi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaşanan büyük patlamanın ardından gittiği Beyrut’ta limanın inşası tamamlana kadar Mersin Limanı’nın Lübnan’ın hizmetinde olacağını ilettiklerini söyledi. Oktay, “Lübnanlı kardeşlerimize Türkiye olarak her şeyimizle burada olduğumuza dair bir açık çek vermiş olduk” dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/turkiye-olarak-acik-cek-verdik-mersin-limani-teklifi-3552386


3- Deyrizor'da ayaklanan aşiretler PKK ile çatışıyor
ABD’nin terör örgütü PKK’yı meşrû bir güç gibi göstermek için kurduğu Suriye Demokratik Güçleri isimli tabela oluşum çöküyor. PKK, SDG’ye dahil ettiği Arap aşiretlerine karşı suikastlere başlayınca örgüt içi gerilim ülke geneline yayılarak büyük bir kopuşa dönüştü.
https://www.yenisafak.com/gundem/o-proje-coktu-deyrizorda-ayaklanan-asiretler-pkk-ile-catisiyor-3552383


4- Libya'da ABD parmağı!
ABD, Libya'da Sirte ve Cufra'nın silahtan arındırılmasını içeren bir çözümün bulunması ve Libya petrolünün yeniden üretime başlaması kapsamında Libyalı yetkililerle görüşmeler yaptığını açıkladı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/libya-da-abd-parmagi-215347-1


5- Sur'da 'Kürtçe mevlid kesildi' iddialarına yalanlama! 'Kara propaganda'
Diyarbakır'ın Sur Kaymakamlığı, bir mahallede imamın, taziyede Kürtçe mevlit okunduğu için jandarma tarafından uyarıldığına yönelik iddiayı yalanladı. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, "İddia kurgulanmış bir kara propagandadır. Zira taziyeevinin açık olmadığı, taziye kurulmadığı, mevlit okutulmadığı da bütün şahitlerin şahitliğiyle sabittir" denildi
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/surda-kurtce-mevlid-kesildi-iddialarina-yalanlama-kara-propaganda-41582803


6- Lübnanlılar Beyrut Limanı'ndaki patlamadan sorumlu tuttukları yetkilileri protesto etti
Lübnan'ın başkenti Lübnan'daki Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi uzun yıllardır yönetimi paylaşan siyasi grupların varlığını koruyan mezhep eksenli yönetim şekli, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve diğer yetkililer aleyhinde sloganlar attı. "Hesap Günü" adıyla düzenlenen gösteride, "Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam" ve "Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz" şeklinde slogan atan öfkeli bir grup, ekonomik kriz karşıtı gösteriler nedeniyle aylardır demir ve beton bariyerlerle kapatılan Meclis binasına ilerlemek istedi
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lubnanlilar-beyrut-limanindaki-patlamadan-sorumlu-tuttuklari-yetkilileri-protesto-etti/1935735


7- Macron Beyrut ziyaretinde 'sömürgeci söylem' kullanmakla eleştiriliyor Arap sosyal medya kullanıcıları ve aktivistler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Beyrut'taki patlamanın ardından gerçekleştirdiği Lübnan ziyareti sırasındaki tutumu ve üslubunun arkasında "sömürge zihniyetinin" yattığı yorumlarında bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/macron-beyrut-ziyaretinde-somurgeci-soylem-kullanmakla-elestiriliyor/1935396


8-Gürcistan Başbakanı Gakharia'dan 'NATO üyeliğine hazırız' mesajı
Ülkesinin NATO ile entegrasyon sürecinin devam ettiğini ve Gürcistan'ın güvenliği için bunun son derece önemli olduğunu vurgulayan Gakharia, "Bugün Gürcistan NATO üyeliğine tamamen hazır ve ortaklarımız bunu görüyor ve takdir ediyor. Elbette bu bir süreçtir, bu hedefe ulaşacağız." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/gurcistan-basbakani-gakhariadan-nato-uyeligine-haziriz-mesaji/1935671


9-Kanada'dan ABD'ye gümrük vergisi misillemesi
Kanada Başbakan Yardımcısı Freeland, ABD'nin Kanada'dan ithal ettiği alüminyuma yüzde 10 gümrük vergisi uygulama kararının ardından, 2,7 milyar dolar değerindeki Amerikan alüminyum ürünlerine yönelik yeni gümrük tarifesi uygulanacağını duyurdu.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/kanadadan-abdye-gumruk-vergisi-misillemesi/1935180


10- Yavuz Kıbrıs'ın batısına gitti Oruç Reis emir bekliyor: Oradayız
Yunanistan ile Mısır arasındaki korsan anlaşmayı tanımayan Türkiye, Mavi Vatan’daki haklarından hiçbir şekilde taviz vermeyecek. Kahire-Atina hattının hamlesine karşı Türk sismik araştırma ve sondaj gemileri, faaliyet takvimine kaldığı yerden devam edecek. Tuzla’dan demir alan sondaj gemisi Yavuz, Kıbrıs’ın güneybatısındaki Baf açıklarında demirledi. Oruç Reis’in de çok yakında Antalya’dan hareket etmesi bekleniyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/yavuz-kibrisin-batisina-gitti-oruc-reis-emir-bekliyor-oradayiz-3552380


11-Oktay: Beyrut Limanı'nın inşası konusunda Türkiye sonuna kadar hazır
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Ciddi şekilde zarar gören Beyrut Limanı ve çevresindeki binaların inşası konusunda Türkiye sonuna kadar hazır." dedi.
https://www.dunya.com/gundem/oktay-beyrut-limaninin-insasi-konusunda-turkiye-sonuna-kadar-hazir-haberi-477297


12- Lübnan Cumhurbaşkanı: Patlamaya füze veya bomba neden olmuş olabilir
Cumhurbaşkanı Avn, 150'den fazla insanın hayatını kaybettiği, 5 binden fazla insanın yaralandığı ve yüz binlerce insanın evsiz kaldığı patlamayla ilgil konuştu. Daha önce limandaki bir depoda yıllardır bekletilen tonlarca amonyum nitratın patladığını açıklayan Avn, "Nedeni henüz belirlenmedi. Patlamaya ya ihmal ya da füze veya bomba sebep olmuş olabilir" dedi.Avn, "Lübnan'ın çarpık siyasi sistemi yeniden düşünülmeli" ifadelerini kullandı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/lubnan-cumhurbaskani-patlamaya-fuze-veya-bomba-neden-olmus-olabilir-215362


13- İran: Suudi Arabistan gizli nükleer faaliyetler yürütüyor
İran, nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanılan ‘sarı pastanın’ işlenmesi için gizli tesis kurduğu iddia edilen Suudi Arabistan'a, nükleer programını, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) denetimine açma çağrısında bulundu.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/iran-suudi-arabistan-gizli-nukleer-faaliyetler-yurutuyor-215378


14- Atina'dan 'Lahey' aldatmacası
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile bazı anlaşmazlıklar konusunda Lahey Adalet Divanı'na gitmeye hazır olduklarını söyledi. Halbuki Yunanistan, yıllar önce iç hukukunda Lahey yolunu kapatmştı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/atina-dan-lahey-aldatmacasi-215354


15- Prens’ten Suudi istihbaratçıya şantaj
Suudi Veliaht Prens Selman’ın ülke istihbaratının önemli isimlerinden Saad el Cebri’ye Türkiye’ye sığındığı sırada şantaj yaptığı ortaya çıktı. 6 Ağustos’ta açılan dava metninde Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Türkiye’de bulunduğu tarihlerde Cebri’ye Suudi Arabistan’daki çocukları üzerinden şantaj yaptığı ve özel uçakla Cebri’yi Türkiye’den aldırmayı planladığı ortaya çıktı. Suçlamalara göre Selman, ABD istihbaratı ile kusursuz ilişkileri bulunan Cebri’yi sahip olduğu ‘hassas bilgiler’ nedeniyle tehdit olarak görüyor.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/prensten-suudi-istihbaratciya-santaj-41582822


16-Wagner gerilimi gölgesinde seçim
Yaklaşık 7 milyon seçmenin bulunduğu Belarus’ta başkanlık seçimleri bir dizi skandal ve hatta devletlerarası krize yol açmasıyla dikkatleri üzerine çekti. Ülkeyi 1994’ten bu yana yöneten Aleksander Lukaşenko’nun kuvvetli rakipleri Viktor Babariko ile Valeriy Tsepkalo’yu Merkez Seçim Komisyonu kararlarıyla seçimlerden uzaklaştırması ortalığı karıştırdı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/wagner-gerilimi-golgesinde-secim-41582823


17-BAE'den Mısır ve Yunanistan'a destek
Mısır ve Yunanistan'ın deniz yetki alanlarına ilişkin yaptığı anlaşamaya Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek geldi. Anlaşma "Orman hukukuna karşı zafer olarak" yorumlandı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/bae-den-misir-ve-yunanistan-a-destek-h266605.html


18-Altında yıl sonu tahminleri değişti
Altın 2.075 dolar/ons seviyesini gördü. Genel olarak yukarı eğilimini koruyan ons altında yılsonu tahminleri ise 2.400-2.500 dolar seviyesine kadar yükseldi.
https://www.dunya.com/finans/haberler/altinda-yil-sonu-tahminleri-degisti-haberi-477277


19-Rusya Kovid-19 aşısına çok yakın
Kovid-19'a yönelik dünyanın birçok yerinde aşı çalışması yürütülüyor. Rusya geliştirdiği aşıyı 12 Ağustos'ta onaylamaya hazırlandığını duyurdu.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/rusya-kovid-19-asisina-cok-yakin-h266591.html


20-Türkiye artık küresel bir aktör
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Mücadelemiz, Batıcı elitlerin önümüze kader diye koyduğu bağımlılık tuzağından kurtulmaktır. Bu mücadele bizi küresel aktör haline getirmiştir
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/09/turkiye-artik-kuresel-bir-aktor


21-Yargıtay’dan 2 önemli karar
Yargıtay, hakarete uğrayan işçiye çifte tazminat verilmesine karar verdi. Bir başka kararda ise müşteriye cinsel tacizde bulunulmasını “haklı fesih” saydı
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/09/yargitaydan-2-onemli-karar