Türkiye gündemi haber özetleri - 8 Şubat 2021 Pazartesi

8 ŞUBAT 2021, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-Hazine ve Maliye Bakanlığı: Kılıçdaroğlu’nun hazineyi karalamak için kullandığı argümanlar gerçeği yansıtmıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, "Sayın Kılıçdaroğlu’nun devletin hazinesini karalamak için kullandığı argümanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını özellikle vurgulamak istiyoruz" ifadesi kullanıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/hazine-ve-maliye-bakanligi-kilicdaroglu-nun-hazineyi-karalamak-icin-kullandigi-argumanlar-gercegi-yansitmiyor/2136875

 

2-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı temsilcisi, Hollanda İşçi Partisi milletvekili Kati Piri'nin Twitter paylaşımına cevap verdi.
Bakan Soylu, Piri'nin "Uluslararası dayanışma sınırlarla bitmiyor. Türkiye'deki demokratları desteklemek için konuşmaya devam edeceğim. Boğaziçi öğrencileri için, Osman Kavala için, Selahattin Demirtaş ve daha fazlası için" yazılı paylaşımını alıntılayarak, "Çirkin taleplerinle yaşlanacaksın... Ancak kötü isteklerin Türkiye'de hiç gerçekleşmeyecek" cevabını verdi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202102081043753104-icisleri-bakani-soyludan-kati-piriye-cevap-cirkin-taleplerinle-yaslanacaksin-

 

3-Beyaz Saray, Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım istiyor
Nevzat Tarhan Twitter üzerinden Nature dergisine atıfta bulunarak bir paylaşım yaptı. "Bilim üçüncü cinselliğin olmadığını 500.000 kişi üzerinde değerlendirip yayınladı. Transseksüaliteninn teorik temeli çöktü. Nature’dan" ifadelerini kullana Tarhan, dergide yayınlanan yazının başlığını da paylaştı: 'Eşcinsel geni' yok: İnsan cinselliğinin genetik temelini ele alan büyük çalışma.
https://tr.sputniknews.com/yasam/202102081043753271-uskudar-universitesi-rektoru-tarhan-bilim-ucuncu-cinselligin-olmadigini-500000-kisi-uzerinde

 

4-AB Dönem Başkanı Portekiz’in Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, Yunanlara Doğu Akdeniz’deki talepleri konusunda, ‘haritaya bakmalarını’ tavsiye etti.
Hürriyet'ten Yorgo Kirbaki'nin haberine göre, AB Dönem Başkanı Portekiz’in Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, Yunan ‘To Vima’ gazetesindeki demecinde, “Her ülkenin karasularını 12 mile genişletme hakkına sahip olduğunu biliyoruz. Ancak haritaya bakarsanız, eğer diplomatik yolla halledilemezse , bir mahkemeye intikal ettirilebilecek karmaşık meseleler bulunduğu da ortadadır” dedi.
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202102081043753988-ab-donem-baskanindan-yunanistana-haritaya-bakin

 

5-Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ticaret hacmi 20 milyar doları aştı
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, 2020 yılında Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını bildirdi
https://www.rudaw.net/turkish/business/070220211

 

6-Bakan Pekcan’dan, yabancılara ‘ihtisas serbest bölgeleri’ne yatırım daveti
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Yenilikçilik, özgün tasarım ve inovasyon kabiliyetlerimiz hızla yükselmektedir. Yabancı yatırımcıların Türkiye’nin bu özelliklerini iyi okuyabilmesi kendileri açısından faydalı olacaktır” dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/bakan-pekcandan-yabancilara-ihtisas-serbest-bolgelerine-yatirim-daveti-haberi-610042

 

7-ABD-İran arasında karşılıklı restleşme: Biden, yaptırımları kaldırmayı tek şarta bağladı
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in “Önce Washington yaptırımları kaldırsın” restine yeni ABD Başkanı Joe Biden’dan karşılık geldi. Biden, “Uranyum zenginleştirme işlemi durdurulana dek İran’a yaptırımlar kaldırmayacak” dedi.
https://www.ortadogugazetesi.com/m/dunya/abd-iran-arasinda-karsilikli-restlesme-biden-yaptirimlari-h30967.html

 

8-Kılıçdaroğlu'ndan hükümete çağrı: Zorluk çıkarmayınız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çiğli Tramvayı Temel Atma Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin hükümet tarafından sürekli bir engelle karşılaştığını belirterek, iktidara çağrıda bulundu: "Bizim belediye başkanlarımıza zorluk çıkarmayınız. Hiçbir koşulda siz CHP'nin kendi beldesindeki yurttaşlara hizmet götürmesini engelleyemezsiniz. Engelleme gücünüz de kapasiteniz de yoktur sizin"
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kilicdaroglundan-hukumete-cagri-zorluk-cikarmayiniz-1811758

 

9-Muhalefet kanadı, Erdoğan’ın yeni anayasa çıkışıyla ilgili stratejisini belirledi: Özgürlükçü anayasa
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni anayasa” çıkışı ile birlikte muhalefet de stratejisini belirledi. İktidarın, yeni anayasayı referanduma götürmek için 360 milletvekiline ihtiyaç duymasını temel alan muhalefet, yeni anayasa çalışmalarında iktidar blokunu “demokrasi ve özgürlükler alanında köşeye sıkıştırmayı” hedefliyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/muhalefet-kanadi-erdoganin-yeni-anayasa-cikisiyla-ilgili-stratejisini-belirledi-ozgurlukcu-anayasa-1812059

 

10-Büyükgümüş'ten besleme medya ve İYİ Parti'ye cevap
AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a yönelik gerçekleştirilen çirkin provokasyona sosyal medya hesabından yanıt verdi.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3065095-buyukgumusten-besleme-medya-ve-iyi-partiye-cevap

 

11-Optimar'ın son seçim anketi: Cumhur İttifakı yüzde 52'yi geçti
Optimar'ın yaptığı genel seçim anketinden dikkati çeken sonuçlar çıktı. Cumhur İttifakı'nın oyu yüzde 52'yi geçti. Seçmene göre ülkenin en önemli iki sorunu ekonomi ve koronavirüs salgını. Katılımcıların yüzde 28,1'i bu sorunları AK Parti'nin çözebileceğine inanıyor.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3065593-optimarin-son-secim-anketi-cumhur-ittifaki-yuzde-52yi-gecti

 

12-KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Konfederasyonu egemenliğimiz kabul edilirse değerlendirebiliriz"
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Tatar “Biz Kıbrıs’ın gerçeklerini konuşuyoruz. Bugünün gerçeğinde Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır” ifadelerini kullanarak, federal birtakım mekanizmalar ile olmayan bir yapının oluşturularak, hayata geçirilmesinin imkansız olduğunu söyledi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3065631-kktc-cumhurbaskani-tatar-konfederasyonu-egemenligimiz-kabul-edilirse-degerlendirebiliriz

 

13-Boğaziçi protestolarına destek veren Twitter hesabını yönetmekten tutuklandı
Boğaziçi protestolarına destek veren Twitter hesabında yapılan paylaşımlar nedeniyle İzmir'de gözaltına alınan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Beyza Buldağ tutuklandı. Buldağ, 'Suç işlemeye alenen tahrik etme' ve 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' ile suçlandı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bogazici-protestolarina-destek-veren-twitter-hesabini-yonetmekten-tutuklandi-6248733